Δρ Χρήστος Κυρατσούς: Ο Ελληνας γιατρός της Regeneron που «πολεμά» τον ιό Εμπολα

Ο Δρ Χρήστος Κυρατσούς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Δρ Χρήστος Κυρατσούς (Christos Kyratsous), αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας μολυσματικών νόσων και τεχνολογιών ιικών φορέων της Regeneron μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη θεραπεία του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα (Ebola).

Οπως έγραψε και ο «Ε.Κ.», για πρώτη φορά φάνηκε στον ορίζοντα η προοπτική θεραπείας της νόσου Εμπολα, χάρη σε δύο νέα φάρμακα που δοκιμάσθηκαν κλινικά και έδειξαν ότι μπορούν να σώσουν από τον θάνατο περίπου το 90% των ασθενών, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης όσων νοσούν.

Τα δύο φάρμακα (REGN-EB3 της εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals και mAb114 της Ridgeback Biotherapeutics), που επιτίθενται στον ιό μέσω μονοκλωνικών αντισωμάτων, αποδείχθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά από τα άλλα δύο (ZMapp και Remdesivir) και πλέον θα χρησιμοποιηθούν ευρέως, αρχικά στο Κονγκό.

Συνιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας «Regeneron» είναι ο ελληνικής καταγωγής Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος (George Yancopoulos) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Δρ Ρόι Βάγγελος (Dr. P. Roy Vagelos).

Ολα ξεκίνησαν το 2014 όταν η επιδημία βρισκόταν σε έξαρση στην Αφρική, ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο Δρ Κυρατσούς.

«Τότε σκεφτήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε για τον ιό. Ηταν Αύγουστος. Εως τα Χριστούγεννα είχαμε βρει τα τρία αντισώματα που χρειαζόμασταν. Στις αρχές του 2015 τα χρησιμοποιήσαμε σε μελέτες σε μοντέλα σε ζώα και καταλάβαμε ότι δουλεύουν πολύ καλά. Μέχρι το καλοκαίρι η συγκεκριμένη επιδημία ήταν σε ύφεση. Ομως, το 2018 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου υπήρξε μια νέα έξαρση είμασταν ήδη έτοιμοι και πολύ γρήγορα μπορέσαμε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων, τους ‘Γιατρούς Χωρίς Σύνορα’ και άλλες ομάδες να χρησιμοποιήσουμε τα αντισώματα και είδαμε ότι λειτουργούν σε ασθενείς».

Η ερευνητική ομάδα της οποίας είναι επικεφαλής στο κομμάτι της έρευνας για την επιλογή των αντισωμάτων ανέπτυξε τη συγκεκριμένη θεραπεία με επιτυχία.

«Τα ποσοστά επιβίωσης μετά από τη μόλυνση από τον ιό του Εμπολα είναι πολύ χαμηλά, της τάξεως του 30%. Οι κλινικές δοκιμές έγιναν σε άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί από τον ιό και δείξαμε πως με τη χορήγηση του REGN-EB3 (το μείγμα των αντισωμάτων) το ποσοστό επιβίωσης ήταν περίπου 70%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη επιδημία της Ιστορίας με περισσότερους από 1.900 νεκρούς τον τελευταίο χρόνο.

-Πόσο εύκολο είναι να ανακαλυφθούν τέτοιου είδους θεραπείες για επιδημίες;

«Οι τεχνολογίες είναι πλέον πολύ ανεπτυγμένες οπότε από τη στιγμή που έχουμε μία ιδέα για να αναπτύξουμε ένα αντίσωμα, αν αυτή η ιδέα είναι σωστή τότε σύντομα θα βρούμε το αντίσωμα» τονίζει ο κ. Κυρατσούς.

Η εταιρεία Regeneron, στην οποία συνιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής είναι ο ελληνικής καταγωγής Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος, έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με την αμερικανική κυβέρνηση για δέκα ασθένειες.

«Η ιδέα είναι ότι θα περιμένουμε να γίνει μια επιδημία και έπειτα θα ψάξουμε τα κατάλληλα αντισώματα. Πρώτη στη λίστα με τις ασθένειες που έχουμε είναι η ινφλουένζα, ο ιός της γρίπης. Ακολουθούν άλλες τροπικές ασθένειες οι οποίες είναι σε έξαρση κατά καιρούς στην Ασία και στην Αφρική. Μπορούμε να αναπτύξουμε αντισώματα και να τα έχουμε στην κατάψυξη έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν όποτε χρειαστεί».

Ο Ελληνας ερευνητής έχει καταγωγή από την Κοζάνη. Σπούδασε στο Φαρμακευτικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2004 έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και έπειτα πέρασε και από το NYU για δύο χρόνια. Το 2011 ξεκίνησε να δουλεύει στην αμερικανική Regeneron στην οποία παραμένει έως σήμερα.

Παράλληλα με το REGN-EB3 της Regeneron ένα ακόμη φάρμακο από την εταιρία Ridgeback Biotherapeutics εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.

-Γιατί όμως επελέγησαν και τα δύο;

«Μερικές φορές δύο φάρμακα σε χρήση είναι καλύτερα από ένα. Επέλεξαν τα δύο καταλληλότερα για τον συγκεκριμένο ιό ώστε σε περίπτωση για παράδειγμα που τελειώσει το ένα να υπάρχει το δεύτερο σαν εναλλακτική λύση. Ποτέ δεν θέλεις να έχεις ένα μόνο φάρμακο» εξηγεί ο κ. Κυρατσούς.

Η επιτυχία του Ελληνα ερευνητή κάνει για μια ακόμη φορά υπερήφανη την Ελλάδα. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το περιοδικό «Business Insider» τον έχει εντάξει ανάμεσα στους 30 νέους ηγέτες που αλλάζουν το μέλλον στο χώρο της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available