Ο Δρ Νικόλας Χρηστάκης στον «Ε.Κ.» για την τεχνητή νοημοσύνη και την φιλανθρωπία (βίντεο)

Ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης με τον δημοσιογράφο του «Ε.Κ.» κ. Αρη Παπαδόπουλο. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

ΑΘΗΝΑ. Ο ομογενής καθηγητής του πανεπιστημίου Yale, Νικόλας Α. Χρηστάκης μίλησε στον «Ε.Κ.» με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο 7o Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση.

Ο διακεκριμένος καθηγητής συμμετείχε στο πρώτο πάνελ της 1ης ημέρας του Συνεδρίου με το πολύ ενδιαφέρον θέμα της «Τεχνητής Νοημοσύνης» και των κοινωνικών δικτύων  (FLEXIBLE MACHINES: ARTIFICIAL INTELLIGENCE & SOCIAL NETWORKS). Και εκεί βασίστηκε και η ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα», κατά πόσον, δηλαδή, μπορεί να συμβάλλει στη φιλανθρωπία η τεχνική νοημοσύνη.

Ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης είναι γιατρός, κοινωνιολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Yale, στην Βιοκοινωνική Επιστήμη και τη Γενετική Συμπεριφορά. Διευθύνει επίσης το Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης και συν-διευθύνει το Ινστιτούτο Επιστήμης των δικτύων στο Yale.

Ο κ. Νικόλας Χρηστάκης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

Στην ερώτηση του «Ε.Κ.», αν μπορούμε και πώς να διασυνδέσουμε τεχνητή νοημοσύνη και φιλανθρωπία, ο καθηγητής μάς είπε:

«Ερμηνεύοντας τη φιλανθρωπία ως αγάπη στους διπλανούς, ευγένεια στους άλλους, και επειδή κάνουμε πολλά πειράματα στον εργαστήριό μου, εάν έχουμε μία ομάδα ανθρώπων και έχουμε προσθέσει τεχνητή νοημοσύνη στο σύστημα να δημιουργήσουμε υβριδικό σύστημα ανθρώπων και μηχανών, τότε οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι ο ένας προς τον άλλον.

»Βρήκαμε τρόπους να βοηθηθούν άνθρωποι να γίνουν πιο ευγενείς μεταξύ τους με το να αντικαταστήσουμε ορισμένους με μηχανές. Και το παράδειγμα που δίνω είναι να φέρουμε στο μυαλό μας μία λεωφόρο όπου όλοι οδηγούν άσχημα. Αν εκεί βάλουμε ορισμένα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ίσως να προκαλέσουν τους ανθρώπους να οδηγούν προσεκτικότερα έχοντας ως παράδειγμα τα αμάξια άνευ οδηγών. Κάπως έτσι σκεφτόμαστε για τη διασύνδεση τεχνητής νοημοσύνης και φιλανθρωπίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available