Δωρεά ύψους 14 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ΕΚΑΒ (βίντεο)

Φωτογραφία αρχείου. Ευρωκίνηση.

Του Αρη Παπαδόπουλου.

ΑΘΗΝΑ. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι τη νέα του δωρεά, που αυτή τη φορά αφορά το χώρο της υγείας και συγκεκριμένα το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η δωρεά αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, (τηλεματική).

Ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος κ. Γιάννης Ζερβάκης μιλώντας για τη δωρεά, υπενθύμισε ότι προέρχεται από πρωτοβουλία του Ιδρύματος. Ως γνωστόν, το Ιδρυμα δέχεται αιτήματα που εξετάζει σε βάθος αλλά αναλαμβάνονται και πρωτοβουλίες καθώς, οι άνθρωποι του Ιδρύματος ζουν στην κοινωνία μέσα και αφουγκράζονται τις ανάγκες της.

Ετσι ο κ. Ζερβάκης υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη δωρεά χωρίς να έχει ακόμη διαμορφωθεί είχε αναφερθεί από τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο τον περασμένο Νοέμβριο. Και έχοντας η πρόταση προχωρήσει γρήγορα, ο κ. Δρακόπουλος την ανακοίνωσε και πιο επίσημα τον Φεβρουάριο κατά την ομιλία του στην Τελετή Παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ελληνική κοινωνία.

Στη συγκεκριμένη δωρεά τα 143 ασθενοφόρα, τα 65 είναι συμβατικά, 22 είναι κινητές ιατρικές μονάδες, 6 εκ των οποίων καλύπτουν, με εξειδικευμένο εξοπλισμό για νεογνά, ανάγκες αεροδιακομιδών, 26 ασθενοφόρα 4Χ4 καθώς και 30 οχήματα μικρού όγκου.

Σε μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε: «Η πρόσβαση προς ασφαλείς υπηρεσίες υγείας για όλους αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε στο ΙΣΝ να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Με τη νέα δωρεά για την προμήθεια και συντήρηση 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων επιθυμούμε να υποστηρίξουμε το αναγκαίο έργο που επιτελεί το ΕΚΑΒ και να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της παροχής των σημαντικών υπηρεσιών υγείας που προσφέρει».

Ο κ. Ζερβάκης έδωσε έμφαση στις εξονυχιστικές έρευνες με επιτόπιες επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στο γεγονός ότι δόθηκε στο ΕΚΑΒ η δυνατότητα να ορίσει τις προδιαγραφές που ήθελε, καθώς και στις συναντήσεις που έγιναν με το προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ.

Διευκρινίσεις παρέθεσε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος που ευχαριστώντας για τη δωρεά είπε ότι «το ΙΣΝ με τη δωρεά αυτή που είναι η σημαντικότερη όλων προς το ΕΚΑΒ, αλλά και με τις προηγούμενες δωρεές του, στέκεται συμπαραστάτης στις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλλουν νυχθημερόν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, για την προάσπιση της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς του».

Τέλος, ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αφού ευχαρίστησε το ΙΣΝ, κάνοντας λόγο για μεγάλη προσφορά, ευχήθηκε η κίνηση του Ιδρύματος να βρει μιμητές. Ανέφερε, επίσης, ότι το ΕΚΑΒ έχει περίπου 4.000 εργαζόμενους και περίπου 700 ασθενοφόρα, με τα περισσότερα να έχουν κλείσει δεκαετία, ενώ είπε ότι η τελευταία αγορά είχε γίνει «σε εξαιρετικά υψηλές τιμές το 2004, τότε που γίνονταν τα μεγάλα γλέντια».

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου της Αττικής, το οποίο δέχεται ετησίως άνω των 1.700.000 κλήσεων (στοιχεία ΕΚΑΒ 2016), περιλαμβάνει την ηλεκτρονική διαχείριση των περιστατικών και την εφαρμογή τηλεματικής παρακολούθησης των 200 ασθενοφόρων οχημάτων, που δρουν στην περιφέρεια Αττικής, ενώ θα υποστηρίξει την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο επιχειρησιακό κέντρο της Αττικής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available