Εκκενώθηκαν δύο δεξαμενόπλοια στο Στενό του Χορμούζ

(IRIB News Agency via AP)

ΝΤΟΥΜΠΑΙ. ΗΑΕ. Δύο πετρελαιοφόρα κοντά στο στρατηγικό Στενό του Χορμούζ υπέστησαν σοβαρές ζημιές την Πέμπτη μετά από επίθεση που, όπως πιστεύεται, δέχθηκαν. Και οι 44 ναυτικοί είναι σώοι, καθώς έγκαιρα εκκενώθηκαν τα δύο δεξαμενόπλοια, το πετρέλαιο όμως σημείωσε στις ευρωπαϊκές συναλλαγές άλμα σχεδόν 4%.

Το ένα πλοίο άρπαξε φωτιά και το άλλο ήταν ακυβέρνητο, ενώ το Ναυτικό των ΗΠΑ που έσπευσε να βοηθήσει, αλλά και οι ιδιοκτήτες των πλοίων «MT Front Altair» και «Kokuka Courageous» δεν έδωσαν κάποια εξήγηση για το συμβάν. Ωστόσο, όλοι πιστεύουν ότι ήταν στόχοι επίθεσης.

Οι επιθέσεις κλιμακώνουν τις εντάσεις σε μία ήδη βεβαρημένη περιοχή όπου το Ιράν βρίσκεται σε ρήξη με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν χρησιμοποίησε νάρκες στα πλευρά τεσσάρων πετρελαιοφόρων που βρίσκονταν στο κοντινό λιμάνι του Fujairah των Εμιράτων. Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, αλλά τα γεγονότα σημειώθηκαν όταν αντάρτες που υποστηρίζει το Ιράν στην Υεμένη είχαν παράλληλα επιτεθεί με πυραύλους και drones (ντρόουνς) στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης και μίας πετρελαϊκής εγκατάστασης.

Στο μεταξύ, στο Ιράν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, που επισκέπτεται την Τεχεράνη για να μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ανέφερε ότι «ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται και δεν θα πρέπει να κατασκευάσει, να διαθέτει ή να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα και δεν έχει τέτοια πρόθεση».

Η υπόθεση ανέβασε την τιμή του αργού πετρελαίου, που σημείωσε ένα άλμα σχεδόν 4% κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, ξεπερνώντας τα 62 δολάρια το βαρέλι και τονίζοντας πόσο σημαντική παραμένει η περιοχή για τις ενεργειακές προμήθειες.

Ο διοικητής Τζόσουα Φρέι (Cmdr. Joshua Frey) εκπρόσωπος Τύπου του 5ου Στόλου, είπε ότι το αμερικανικό Ναυτικό βοηθούσε τα δύο πλοία που είχαν υποστεί, όπως αναφέρθηκε, επίθεση. Δεν είπε πώς έγινε αυτή η επίθεση ή αν υποπτεύονταν ποιος ήταν πίσω από αυτή. Δήλωσε επίσης, ότι προς βοήθεια έσπευσε το αντιτορπιλικό «USS Bainbridge».

Επίσης, ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπεΐ δήλωσε ότι «όλες οι χώρες στην περιοχή πρέπει να προσέξουν να μην πέσουν στην παγίδα αυτών που επωφελούνται από την έλλειψη περιφερειακής ασφάλειας». Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ είχε δηλώσει ότι τα δύο περιστατικά με δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν που σημειώθηκαν την Πέμπτη είναι «ύποπτα» και ζήτησε τη διεξαγωγή περιφερειακού διαλόγου για να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Τα δυο πετρελαιοφόρα

(IRIB News Agency via AP)

Τα δύο πετρελαιοφόρα που επλήγησαν είναι το «Front Altair» της νορβηγικής εταιρείας Frontline, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, και το «Κοkuka Courageous» με σημαία Παναμά.

Για το πρώτο δεξαμενόπλοιο μεταδόθηκε αρχικά από το IRNA ότι βυθίστηκε, αλλά αργότερα εκπρόσωπος της Frontline διέψευσε την πληροφορία αυτή, λέγοντας ότι εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν. Σε νεώτερη ανακοίνωση η Frontline αναφέρει ότι το πλοίο εξακολουθούσε να φλέγεται και ότι συνεργεία διάσωσης βρίσκονταν επιτόπου.

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο, το οποίο δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Ανταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, ενός εύφλεκτου υδρογονάνθρακα σε υγρή μορφή, και είχε ναυλωθεί από την κρατική εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή. Στέλεχος της CPC Corp είχε δηλώσει νωρίτερα στο «Reuters» πως υπάρχουν υποψίες ότι το πλοίο επλήγη από τορπίλη.

Ιρανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης διέσωσαν 44 ναυτικούς από το «Front Altair» και το «Kokuka Courageous» στον Κόλπο του Ομάν, είχε μεταδώσει επίσης νωρίτερα το IRNA, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη καλά πληροφορημένη πηγή.

Οι ναυτικοί μεταφέρθηκαν στο ιρανικό λιμάνι Ζασκ, είχε συμπληρώσει το IRNA.

(Patrick Vereecke/Marine Traffic via AP)

Και τα 23 μέλη του πληρώματος του «Front Altair», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, που κατευθυνόταν από το Κατάρ στην Ταϊβάν, εγκατέλειψαν το πλοίο όταν ξέσπασε σε αυτό πυρκαγιά ενώ βρισκόταν σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Ζασκ. Τους ναυτικούς αυτούς διέσωσε παραπλέον πλοίο και τους παρέδωσε σε ιρανικό σκάφος διάσωσης, σύμφωνα με το IRNA.

Την ίδια ώρα, οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας διευκρίνισαν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι το «Front Altair» δέχθηκε «επίθεση» καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, από τις οποίες δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του πληρώματος.

«Σήμερα 13 Ιουνίου στις 06:03 τοπική ώρα, το ‘Front Altair’ ένα τάνκερ 111.000 τόνων με σημαία Νήσων Μάρσαλ δέχθηκε επίθεση ενώ έπλεε ανάμεσα στα Εμιράτα και το Ιράν (…) Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν πάνω στο πλοίο. Το πλήρωμα επιβιβάστηκε σε παραπλέον πλοίο και κανένας δεν τραυματίστηκε», ανέφερε η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Η νορβηγική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων πρόσθεσε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι επίθεση δέχθηκε και το έτερο δεξαμενόπλοιο στην ίδια ζώνη, το «Kokuka Courageous».

To «Κοkuka Courageous» με σημαία Παναμά της ιαπωνικής ναυτιλιακής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd υπέστη ζημιά από «φερόμενη επίθεση», από την οποία υπέστη ρωγμή το κύτος του πάνω από την ίσαλο γραμμή, ανακοίνωσε παράλληλα η εταιρεία διαχείρισης Bernhard Schulte Ship management, η οποία πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, διευκρινίζοντας ότι μόνον ένα από αυτά τραυματίστηκε ελαφρά.

(AP Photo/ISNA)

Την είδηση για την επίθεση σε ένα από τα δεξαμενόπλοιά της επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα.

Το πλοίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από την Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό δίκτυο NHK.
Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Μάλιστα, αυτά συνέβησαν έναν μήνα μετά τις μυστηριώδεις πράξεις δολιοφθοράς που είχαν στόχο τέσσερα εμπορικά πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν δεξαμενόπλοια, το ένα νορβηγικό. Η Σαουδική Αραβία τις είχε αποδώσει στο Ιράν.

Οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας συνέστησαν, εξάλλου, στα πλοία της χώρας στην περιοχή να βρίσκονται «σε επαγρύπνηση, με αυξημένο επίπεδο επιφυλακής».
Την ίδια ώρα, η Βρετανία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις πληροφορίες για εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Χορμούζ από τα οποία διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

-Με πληροφορίες από «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Reuters»

(AP Photo/ISNA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available