Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τα Ιμια

Οι βραχονησίδες Ιμια. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση.

ΑΘΗΝΑ. Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την εκκίνηση της κρίσης των Ιμίων, η οποία οδήγησε σε παρ’ ολίγον πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Ελληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης, οι δύο χώρες μετέφεραν στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) γύρω από τα Ιμια και τις ανέπτυξαν φτάνοντας κοντά στην ένοπλη σύρραξη. Τελικά με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.

Την εποχή της κρίσης αυτής πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης (που λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου εκλέχθηκε εσπευσμένα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου του 1996). Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γ. Αρσένης και αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών ο Ονούρ Οϊμέν.

Αφορμή της κρίσης ήταν η αμφισβητούμενη από την Τουρκία εγκυρότητα ενός προσαρτήματος της Ιταλοτουρκικής Σύμβασης του 1932 που καθόριζε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των Ιταλικών Δωδεκανήσων και των ακτών της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε το προσάρτημα ως νομικά άκυρο, με την αιτιολογία ότι δεν είχε κατατεθεί στην Κοινωνία των Εθνών στη Γενεύη.

Αυτό, σύμφωνα με την τουρκική θέση, σημαίνει ότι η κυριαρχία σε έναν άγνωστο αριθμό μικρών νησίδων και βραχονησίδων στα Δωδεκάνησα παραμένει απροσδιόριστη και πρέπει να καθοριστεί με κάποια καινούργια σύμβαση. Αντίθετα, η ελληνική θέση υποστήριξε ότι το εν λόγω προσάρτημα παραμένει έγκυρο.
Κατά τις τελευταίες ώρες της κρίσης, τρεις Ελληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στην θάλασσα. Ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Εκτορας Γιαλοψός έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα, σκορπώντας πανελλήνια συγκίνηση.

Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Παρόλα αυτά όλα αυτά τα χρόνια πάντα υπάρχει η φήμη πως το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τους Τούρκους.

Το πρωί της 31ης Ιανουαρίου του 1996 ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είπε το ιστορικό «No ships, no troops, no flags» και μέχρι το μεσημέρι τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ιμια.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τους 3 πεσόντες

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε χθες στη Βουλή, για να τιμηθεί η μνήμη των Ελλήνων στρατιωτικών που χάθηκαν τη νύχτα της κρίσης των Ιμίων.
«Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το μυαλό όλων των Ελλήνων ταξιδεύει στα γεγονότα της νύχτας των Ιμίων. Η πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού και ο χαμός των τριών στελεχών του αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο τον τραγικό ‘επίλογο’ των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν εκείνη την κρίσιμη νύχτα», είπε ο προεδρεύων της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, τρίτος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Μπούρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available