Είναι εθνικά αναγκαίο το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων

Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση.

Υπάρχει κάτι το βαθιά προσβλητικό, σχεδόν ρατσιστικό, στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της ψήφου των ομογενών και κατ’ επέκταση εμάς όλους.

Το αποφεύγουν σαν να έχουμε λέπρα και χρησιμοποιούν τόσο γελοίες δικαιολογίες που δείχνουν το βάθος της άγνοιας και της αμηχανίας τους. Ισως να αισθανόντουσαν καλύτερα αν δεν υπήρχαμε καν…

Ενας από τους κυβερνητικούς παράγοντες, για παράδειγμα, είπε και το εξής… βαθυστόχαστο: Γιατί να δώσουμε ψήφο στην τρίτη και τέταρτη γενιά των ομογενών, αφού δεν έχουνε ιδέα για την Ελλάδα;

Μα, άνθρωπε του Θεού, δεν είναι αυτονόητο ότι κάποιος που δεν έχει ιδέα για την Ελλάδα δεν θα ενδιαφερθεί και να… ψηφίσει; Το θέμα είναι απλό. Είμαστε, πιθανόν, η τελευταία μειονότητα που στερούμαστε του δικαιώματος ψήφου.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και οι… οπισθοδρομικοί Τούρκοι έχουν από χρόνια δώσει το δικαίωμα ψήφου στους απόδημούς τους, οι οποίοι στις επερχόμενες εκλογές θα προσέλθουν στα προξενεία, στην πρεσβεία, στα σχολεία για να ψηφίσουν.

Κι όμως, παρά το γεγονός αυτό, και παρά το γεγονός ότι οι απόδημοι όλων των χωρών της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής ψηφίζουν, εμείς, οι Ελληνες, με την μακρά ιστορία μετανάστευσης, που προσφέρουμε, όπως οι ίδιοι λένε, πολύτιμες υπηρεσίες στην μητέρα πατρίδα, εμείς που ανταποκρινόμαστε σε όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντί της, εισπράττουμε την περιφρόνησή τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέφερε, για μια ακόμα φορά, το θέμα της ψήφου με συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» και αναδημοσίευσε ο «Εθνικός Κήρυκας» στο φύλλο του της Δευτέρας.

Δήλωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα, δεν έχει παρά να στηρίξει την πρότασή μας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ το ζήτημα αυτό μείζον».

Αντί λοιπόν να ανταποκριθεί άμεσα η κυβέρνηση στην πρότασή του, απαντά με ύβρεις στον κ. Μητσοτάκη και με φανερή απαξίωση προς εμάς. Ας το καταλάβουν όλοι: Το θέμα της ψήφου των ομογενών είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί. Κι αυτό γιατί είναι δίκαιο και εθνικά αναγκαίο και επιπλέον γιατί το καθιστούν πανεύκολο τα μέσα επικοινωνίας.

Θα μείνει όμως ο ρατσιστικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μας αντιμετωπίζει. Και, πάντως, το θέμα δεν είναι πολιτικό. Είναι εθνικό.

Ας το καταλάβουν. Αλλά είναι σαφές ότι διακατέχονται από στερεότυπα του παρελθόντος πάνω στα οποία στηρίζουν την απόφασή τους, όπως π.χ. ότι όλοι οι ομογενείς ήταν υποστηρικτές της χούντας ενώ -προφανώς- όλοι οι Ελληνες της Ελλάδος ήταν… πολέμιοί της.

Ετσι, φαίνονται να πιστεύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών θα τους καταψηφίσει. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών, όμως, ενδιαφέρεται για το γενικότερο συμφέρον της χώρας και όχι για τα κόμματα και τις πολιτικές προσωπικότητες. Αν αυτό είναι που φοβάται ο κ. Τσίπρας, πρόβλημά του.

Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μας στερεί από ένα βασικό, αυτονόητο και εθνικά αναγκαίο δικαίωμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available