Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

Από τη συνάντηση που είχαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο του 2018 (AP Photo/Evan Vucci, FILE)

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν κάτι το πολύ σημαντικό.

Και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε κατά πρόσωπο συνάντηση -και μάλιστα για πέντε περίπου ώρες- με τον επικεφαλής του πιο μυστικοπαθούς κράτους στον Πλανήτη, είναι λόγος για να αποδοθεί στην Σύνοδο ο χαρακτηρισμός «ιστορική», χωρίς να πρόκειται για υπερβολή ή για ένα απλό σχήμα λόγου.

Πράγματι, επίσης, η Σύνοδος, αλλά και οι μήνες των προετοιμασιών της που προηγήθηκαν συνέβαλαν ώστε να αναστραφεί θεαματικά το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

Ποιος δεν θυμάται ακόμα και τις ύβρεις που αντάλλασσαν οι Τραμπ και Κιμ σε βαθμό μάλιστα που να υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ήταν κοντά ακόμα και το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από εκεί και πέρα όμως είναι μάλλον νωρίς να πανηγυρίζουμε για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν κάθε λόγο να το κάνουν (κάθε Πρόεδρος θα το έκανε) ιδίως μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε λίγους μόλις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί κινδυνεύουν να χάσουν τον απόλυτο έλεγχο του Κογκρέσου.

Αυτό που απέσπασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι μια ασαφής υπόσχεση για αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. Ανάλογες υποσχέσεις, όμως, και μάλιστα πιο σαφείς και γραπτές είχαν δώσει οι Βορειοκορεάτες κατά το παρελθόν.

Και ο πατέρας του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, χωρίς να έχει συναντηθεί μέσα σε πανηγυρικό κλίμα με κάποιον εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ είχε υπογράψει συμφωνίες με τη διεθνή κοινότητα με σκοπό τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, πλην όμως οι συμφωνίες αυτές δεν τηρήθηκαν ποτέ.

Η Ιστορία λοιπόν διδάσκει ότι οι Βορειοκορεάτες γνωρίζουν πως τα πυρηνικά τους όπλα είναι το ισχυρό διαπραγματευτικό τους χαρτί και είναι αδύνατον να το εγκαταλείψουν έτσι εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Μέχρι εδώ η προσπάθεια του προέδρου Τραμπ αξίζει συγχαρητηρίων. Θα πρέπει, όμως, να αναμένουμε για να δούμε αν η προσπάθεια θα αποδώσει πραγματικούς καρπούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available