«Είναι όλα ένα ψέμα!», λέει η πρώην σύζυγος του ομογενούς μαχητή του ISIS, Τζον Γεωργελά

(Syrian Democratic Forces, via AP, FILE).

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Είναι όλα ένα ψέμα!». Σε αυτή τη φράση, η Βρετανίδα που παντρεύτηκε έναν ομογενή από τις ΗΠΑ, σημαίνοντα μαχητή του Ισλαμικού κράτους, συμπυκνώνει πως νιώθει πλέον για την ένταξή της στον ISIS.

Η μεγαλωμένη στο Λονδίνο Τάνια Τζόγια (Tania Joya), «μυήθηκε» στο Ισλαμικό Κράτος από τον πρώην ορθόδοξο χριστιανό από το Τέξας, τον Τζον Γεωργελά (John Georgelas), γνωστό ως Γιαχία αλ Μπαχρούμι, τον οποίο είχε γνωρίσει μέσα από μία μουσουλμανική ιστοσελίδα το 2003.

Oπως αναφέρει στο «Sky News», ο ομογενής ήταν τόσο έξυπνος που σύντομα την ενέπνευσε και την έκανε να πιστέψει στις αξίες του Ισλαμικού Κράτους. Από τις ΗΠΑ είχαν ταξιδέψει στην Αίγυπτο, στην οποία ο Γεωργελάς εξελίχθηκε σε σημαίνουσα φιγούρα στους κύκλους του ΙΚ. Κατόπιν, όπως λέει, την ανάγκασε να πάνε για μία εβδομάδα στη Συρία, αλλά τελικά έμεινε εκεί για ακόμα έξι χρόνια, μέχρι να δραπετεύσει με τα  τρία της παιδιά και ενώ ήταν και πάλι έγκυος.

Η 35χρονη, η οποία πλέον διαμένει στο Τέξας με τον δεύτερο σύζυγό της, δηλώνει πως το βίωμά της είναι παρόμοιο με εκείνο της 19χρονης Σαμίνα Μπεγκούμ (Shamima Begum), η οποία επιθυμεί σήμερα να επιστρέψει στη Βρετανία, τέσσερα χρόνια αφότου ταξίδεψε στη Συρία για να παντρευτεί έναν Ολλανδό μαχητή του ΙΚ και να κάνουν μαζί τρία παιδιά.

Η κ. Τζόγια, η οποία πλέον έχει αποκηρύξει το Ισλάμ και έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να βοηθήσει πρώην συζύγους μελών του ΙΚ, ανέφερε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο: «Νιώθω πως πιθανόν θα είχα κάνει το ίδιο λάθος με εκείνη (την Σαμίνα Μπεγκούμ) εάν ήμουν 15 ετών».

«Στα πιο συντηρητικά μουσουλμανικά σπίτια δεν διδάσκεται ο ανθρωπισμός και οι κοσμικές αξίες, συνήθως μας μαθαίνουν να φοβούμαστε τον Θεό και πως ο νόμος του Θεού υπερισχύει κάθε άλλου νόμου, όπως το κράτος δικαίου».

«Νιώθω πως δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι σκέψεις και μορφές δικαιοσύνης – είναι τόσο νέα και δεν έχει ερευνήσει την ψυχολογία των ανθρώπινων όντων και τον λόγο που οι άνθρωποι κάνουν ό,τι κάνουν».
«Αυτή τη στιγμή σκέφτεται με μανιχαϊστικό τρόπο πως οτιδήποτε είναι, ή ζωή ή θάνατος».
«Ανθρώπους σαν την Σαμίνα, όπως και εμένα όταν ήμουν νεότερη, μας εξαπατούν και μας ωθούν να πιστεύουμε πως η ζωή που ζούμε δεν είναι πραγματική, πως είναι η ζωή μετά τον θάνατο που σηματοδοτεί την πραγματική ύπαρξη – είναι όλα ένα ψέμα», ανέφερε η πρώην σύζυγος του Γεωργελά.

Εν αντιθέσει με την Τζόγια, η Μπεγκούμ εντάχθηκε εθελοντικά στον ISIS, στην Συρία, αλλά η μετανιωμένη πλέον Βρετανίδα δηλώνει πως κατανοεί το γιατί η μικρή μαθήτρια από το Μπέθναλ Γκριν έφτασε σε αυτό το σημείο.

«Θεωρώ πως η Σαμίνα ήταν σε παρόμοια κατάσταση με την δική μου, δεν μας επέτρεπαν να σκεφτόμαστε ελεύθερα για τον εαυτό μας, δεν μας επέτρεπαν να είμαστε ανεξάρτητα σκεπτόμενες γυναίκες. Δεν καταλάβαιναν ότι στράφηκα στη θρησκεία για να διαχειριστώ την κατάθλιψή μου», είπε.

«Πιστεύω πως η Σαμίνα βίωνε μια παρόμοια κατάσταση, ίσως ένιωθε παρίας, το να κατάγεται από την Βεγγάλη, να προέρχεται από μία οικογένεια μεταναστών, να μην έχει κατορθώσει να προσαρμοστεί στη Βρετανία. Ισως αυτή και οι φίλοι της ένιωθαν πως δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες. Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου, αλλά γνωρίζω πως ένιωθα εγώ».

Τέλος, συμβουλεύει τη Σαμίνα να ζητήσει συγχώρεση «από τους ανθρώπους με τους οποίους βρίσκονταν σε πόλεμο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available