Εβραίος επενδυτής φέρεται να είναι αγοραστής γης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Oded Balilty.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ενας σημαντικός Εβραίος δωρητής του Ισραήλ εκτιμάται πως είναι μεταξύ των μετόχων μίας ανώνυμης εταιρίας που τον τελευταίο χρόνο αγόρασε εκατοντάδες εκτάρια γης που ανήκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στις γειτονιές της Ιερουσαλήμ, Givat Oranim και Old Katamon, γράφει η κ. Sue Sarkes στους Times of Israel.

Σύμφωνα με την ίδια: Ο πολύ γνωστός διαχειριστής hedge fund και developer Michael Steinhardt λέγεται πως είναι ένας από τους επενδυτές της Oranim Limited, που καταχωρήθηκε πέρυσι από μία επιχειρήση στη Νήσο του Μαν, την Trident Nominees.

Ετερος μέτοχος φέρεται να είναι ο David Sofer, Ισραηλινός επιχειρηματίας και συλλέκτης τέχνης της Μέσης Ανατολής που ζει στο Λονδίνο.

Ο Steinhardt και ο Sofer είναι επίσης οι δύο από τους τρεις διευθυντές της Abu Tor Properties Limited, που απέκτησε μία μακροπρόθεσμη ενοικίαση γης από το Ελληνικό Ορθόδοξη Πατριαρχείο στο λόφο Abu Tor, λίγο νότια από την Παλαιά Πόλη, όπου σχεδιάζουν να χτίσουν 61 διαμερίσματα πολυτελείας.

Το σημείο, πιστεύεται από τους Χριστιανούς πως είναι εκεί όπου σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Καϊάφας και οι σύμβουλοί του αποφάσισαν να προδώσουν τον Χριστό στους Ρωμαίους.

Η Oranim Ltd είναι μία από τις πολλές ανώνυμες εταιρίες που αγοράζουν γη από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία που έχει οικονομικό πρόβλημα τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια. Αυτές οι εταιρίες είναι καταχωρημένες σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους και τα ονόματα των επενδυτών τους διατηρούνται υπό μυστικότητα κάτω από διάφορες μεθόδους.

Οι πωλήσεις έχουν εξοργίσει Παλαιστίνιους, μέλη της Εκκλησίας εκεί, οι οποίοι έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες σχετικά, ζητώντας την απομάκρυνση του Πατριάρχη και ανώτερων ιεραρχών. Επίσης, έχουν προκαλέσει πανικό σε ιδιοκτήτες σπιτιών, με συμβόλαια ενοικίασης της γης, επειδή κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης της, αν θα ανανεώσουν τα συμβόλαια και αν ναι, για πόσα χρήματα.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *