Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2018

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.(Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τον Προϋπολογισμό του 2018 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ) 2018-2020, που όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, είναι ισοσκελισμένος και εξόχως αναπτυξιακός.

Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα €7.535 εκ., ενώ τα δημόσια έσοδα θα ανέλθουν στα €7.724εκ. Καταγράφεται αύξηση 3,4% τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, με αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος παρουσίασε τον Προϋπολογισμό και το ΜΔΠ στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσε μετά τη συνεδρία πως ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά νέα έργα και νέες πολιτικές.

“Ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Υπάρχει μια αύξηση στα αναμενόμενα έσοδα κατά 3,4% και μια αντίστοιχη αύξηση στις δημόσιες δαπάνες κατά επίσης 3,4%”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως η αύξηση στα έσοδα δεν προέρχεται από εισπρακτικά μέτρα, αλλά από την περαιτέρω αναθέρμανση και ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας.

“Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για εισπρακτικά μέτρα, για φόρους αλλά προέρχεται η αύξηση των εσόδων από την περαιτέρω αναθέρμανση και ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας μας. Αυτά τα αυξημένα έσοδα μας επιτρέπουν να αυξήσουμε και τις δαπάνες χωρίς ποτέ να ξεφεύγουμε από τα όρια του ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «προβλέπεται πλεόνασμα και για τον Προϋπολογισμό του 2018 της τάξης του 1%”, προσθέτοντας πως “σε αυτά τα πλαίσια της πολύ συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών περιλαμβάνεται μια σειρά από νέα έργα και νέες πολιτικές».

“Θεωρώ πως με αυτό τον τρόπο απαντούμε από τη μια στην αστήρικτη κριτική ότι υπάρχει χαλάρωση στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών λόγω εκλογών, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη απαντούμε στην περί του αντιθέτου κριτική ότι ακολουθούμε πολιτικές λιτότητας. Ούτε το ένα ισχύει, ούτε και το άλλο ισχύει. Αντιθέτως με αυτή τη συνετή, υπεύθυνη διαχείριση που έχει στηρίξει και βασίζεται στην ανάπτυξη μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε νέα έργα και νέες πολιτικές”, επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Στον προϋπολογισμό του 2018, η δαπάνη για τις απολαβές προσωπικού αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 2,4% το 2018, αύξηση όμως που είναι μικρότερη από το 2017 που ήταν στο 3,6%.

Το 2018 εκτιμάται ότι οι απολαβές προσωπικού θα είναι €2.393 εκατ. από €2.338 το 2017. Εξάλλου το Υπουργείο εκτιμά ότι το κράτος θα δαπανήσει €274 εκατ. περισσότερα το 2020 για το κρατικό μισθολόγιο, που θα διογκωθεί στα €2.530 εκατ. έναντι €2.256 εκατ. που ήταν πέρυσι (2016).

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 28 Ιανουαρίου 2018. Ο προϋπολογισμός του 2018 αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *