Εγκρίθηκε η κυκλοφορία του 1ου αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης με τη μορφή ρινικού σπρέι (βίντεο)

(Janssen Global Services via AP)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε την έγκρισή της αργά να κυκλοφορήσει ένα αντικαταθλιπτικό ρινικό σπρέι που έχει αναπτύξει η εταιρεία Johnson & Johnson και το οποίο προορίζεται για ανθρώπους, στους οποίους δεν είναι αποτελεσματικά τα σημερινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Οι ασθενείς αυτοί εκτιμώνται στο ένα τρίτο των ανθρώπων με κατάθλιψη. Η σημαντική είδηση για πέντε εκατ. Αμερικανούς που πάσχουν και δεκάδες εκατ. παγκοσμίως αποτελεί «αναμφισβήτητα μία σημαντική πρόοδο» όπως ανέφερε ο καθηγητής ψυχιατρικής Τζέφρι Λίμπερμαν (Jeffrey Lieberman) του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο καθηγητής όμως εμφανίσθηκε επιφυλακτικός, καθώς ακόμη αρκετά πράγματα δεν είναι γνωστά για το νέο φάρμακο, ιδίως όσον αφορά την μακρόχρονη χρήση του. «Οι γιατροί οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί και να το παρακολουθούν» ανέφερε.

Το νέο φάρμακο, που δρα μέσα σε μερικές ώρες αντί για εβδομάδες ή μήνες, δημιουργεί την ελπίδα ότι θα δρα εκεί που άλλα φάρμακα αποτυγχάνουν. Η τιμή του αναμένεται να είναι μεταξύ 590 και 885 δολαρίων ανάλογα με τη δοσολογία και πριν από εκπτώσεις από την ασφάλιση και άλλες παροχές.

Το σπρέι με τη δραστική ουσία εσκεταμίνη (προέρχεται από την αναισθητική ουσία κεταμίνη, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και σαν ναρκωτικό σε πάρτι), θα διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία Spravato.

Αποτελεί την πρώτη νέου τύπου φαρμακευτική θεραπεία της κατάθλιψης εδώ και πάνω από 30 χρόνια και προσφέρει ελπίδες σχετικά γρήγορης δράσης και δυνατότητα θεραπείας ασθενών που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί σε άλλα φάρμακα.

Η FDA πάντως έχει θέσει περιορισμούς στη χρήση του σπρέι, από φόβο μήπως γίνει κατάχρησή του. Ετσι, οι ασθενείς θα πρέπει να το παίρνουν στο ιατρείο ή σε κλινική και δεν θα μπορούν να το αγοράσουν για να το χρησιμοποιούν στο σπίτι τους.

Τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά δρουν πάνω σε ουσίες (νευροδιαβιβαστές) όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, αλλά τα περισσότερα χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον ένα μήνα για να εμφανίσουν απτά αποτελέσματα και όχι σε όλους τους ασθενείς (το 30% έως 40% των ασθενών με μείζονα διαταραχή κατάθλιψης δεν ανταποκρίνονται).

Το Spravato, που δρα στην ουσία γλουταμάτη του εγκεφάλου, προσφέρει νέες δυνατότητες γι’ αυτό το ένα τρίτο των «δύσκολων» ασθενών. Ομως, παράλληλα στη συσκευασία του -μετά από απόφαση της FDA- θα φέρει προειδοποίηση για θέματα ασφάλειας του ασθενούς.

Ανάμεσα στις πιθανές παρενέργειες του νέου φαρμάκου είναι η υπνηλία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και οι σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι ασθενείς που θα το παίρνουν (αρχικά δύο φορές την εβδομάδα επί ένα μήνα, μετά μία φορά την εβδομάδα και τελικά ανά 15ήμερο), θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον δύο ώρες μήπως εμφανίσουν κάποια παρενέργεια.

Η Johnson & Johnson αποφάσισε να κυκλοφορήσει την εσκεταμίνη σε μορφή σπρέι, θεωρώντας ότι σαν χάπι δεν θα δρούσε εξίσου καλά στον εγκέφαλο. Το σπρέι εισέρχεται μέσω της μύτης γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και, όπως έδειξαν οι κλινικές δοκιμές του, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης μέσα σε μόνο 24 ώρες σε μερικούς ασθενείς.

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι ζουν με σοβαρή κατάθλιψη.

Τι συμβαίνει με τα άλλα αντικαταθλιπτικά;

Στο μεταξύ, σε ένα συγγενούς θέματος άρθρο στη «Νew York Times», αναφέρεται ότι όσοι προσπαθούν να κόψουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πρέπει να το κάνουν πολύ αργά, γιατί αλλιώς δημιουργούνται συμπτώματα που διαρκούν από μήνες έως χρόνια: αϋπνία, αιφνίδιο άγχος, ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια, αίσθηση ηλεκτροπληξίας στον εγκέφαλο.

Κι ενώ το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων στη Βρετανία, όπως και ψυχίατροι στις ΗΠΑ και αλλού είναι απέναντι από την εμπειρία των ασθενών τους και λένε ότι μπορούν να σταματήσουν τα φάρμακα άμεσα, έρχεται μία μελέτη δύο συναδέλφων τους από τη Βρετανία, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο «lancet», ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων και πάντα ανάλογα με τον ασθενή, τα φάρμακα πρέπει να κόβονται σταδιακά σε βάθος μηνών ή και χρόνων και όχι μέσα σε 4 βδομάδες.

Η μελέτη αποτελεί την πιο ισχυρή καταδίκη της παραδοσιακής πρακτικής από τους ψυχιάτρους.

«Ξέρω ανθρώπους που σταμάτησαν απότομα και δεν είχαν παρενέργειες» δήλωσε ο Δρ. Μαρκ Χόροβιτζ, (Mark Horowitz), κλινικός ερευνητής για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αλλά οι περισσότεροι», δήλωσε, «πρέπει να αφήσουν τα χάπια και να μειώσουν τη δόση, ‘σταγόνα – σταγόνα’» δήλωσε.

Πηγές: «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «WP», «ΝΥΤ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available