Εγκρίθηκε χάπι από τον FDA για ακραίες μορφές φυματίωσης

Το pretomanid (TB Alliance via AP)

ΤΡΕΝΤΟΝ. Οι Αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την Τετάρτη ένα νέο χάπι για τη φυματίωση, το οποίο μειώνει το χρόνο και βελτιώνει τη θεραπεία, για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις, που αποτελούν και ένα πρόβλημα που συνεχώς χειροτερεύει στις φτωχές χώρες.

Είναι το πρώτο φάρμακο από μία μη κερδοσκοπική οργάνωση την Συμμαχία Φυματίωσης (TB Alliance), η οποία σχηματίσθηκε για να βρει καλύτερες θεραπείες και έφτασε να παράξει το pretomanid με τη βοήθεια κυβερνητικών και φιλανθρωπικών οργανισμών.

Το χάπι εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) για χρήση μαζί με δύο αντιβιοτικά. Δεκαετίες ατελών ή αναποτελεσματικών θεραπειών κατέληξαν σε ανθεκτικά στελέχη της φυματίωσης στα φάρμακα και δεν θανατώνονται από φάρμακα μακράς διάρκειας.

Σε μία έρευνα-κλειδί, ο συνδυασμός τριών χαπιών θεράπευσε το 90% των ασθενών με πολύ ανθεκτικότητα στη φυματίωση. Ασθενείς, επίσης με τον ιό του HIV, μία κοινή κατάσταση, είχαν καλά αποτελέσματα όπως και άλλοι που συμμετείχαν στην μελέτη.

Το χάπι pretomanid εμφανίζεται ακόμη να σταματά τη μετάδοση φονικών βακτηρίων από ασθενείς μετά από μερικές ημέρες θεραπείας.

Μέχρι τώρα η καλύτερη επιλογή θεραπείας για τα δύο τρία των ασθενών ήταν από 18 έως 30 μήνες και απαιτούσε περί τα οκτώ είδη ενέσεων και χαπιών. Πολλοί ασθενείς πέθαναν ή δεν τελείωσαν τη θεραπεία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TB Alliance Μελ Σπίγκελμαν (Mel Spigelman).

Παγκοσμίως η φυματίωση σκοτώνει 1,6 εκατ. κόσμο ετησίως. Μεταδίδεται με σταγόνες όταν κάποιος άρρωστος με φυματίωση φταρνίζεται ή βήχει. Η φυματίωση (TB) επιτίθεται στους πνεύμονες και καμιά φορά και σε άλλα όργανα.

Το pretomanid εγκρίθηκε για χρήση με το Zyvox και Sirturo, δύο άλλα αντιβιοτικά για βαριές περιπτώσεις. Τα τρία φάρμακα μαζί επιτίθενται στην φυματίωση με διαφορετικούς τρόπους. Πιθανές επιπλοκές είναι βλάβη στο συκώτι, νευρόπονοι και αρρυθμίες στην καρδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available