Εγώ δεν μπλέκω

Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα στον «Ε.Κ.», την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, αναδημοσίευση από την «Καθημερινή», το άρθρο του κ. Αλέξη Παπαχελά, «Εγώ δεν μπλέκω», σχετικά με την κακή ποιότητα του βουλευτικού μας Σώματος. Με το οποίο, λίγο-πολύ, κατηγορεί τον ψηφοφόρο γιατί διαμαρτύρεται για το ήθος των πολιτικών που ο ίδιος εξέλεξε. Γιατί στέλνει στη Βουλή «τηλεμαϊντανούς» και όχι σεμνούς και καταξιωμένους συμπολίτες μας.

Απορώ. Δεν ξέρει ο συμπαθέστατος κ. Παπαχελάς ότι οι βουλευτές που εκλέγονται στη Βουλή δεν είναι επιλογές του ψηφοφόρου; Ναι, τους ψήφισε, αλλά ποιος τους επέλεξε; Ποιος επέλεξε τους τηλεμαϊντανούς; Μπορεί κάποιος να κηρυχτεί υποψήφιος ενός κόμματος χωρίς την ευλογία του «αρχηγού»;

Επομένως το επιχείρημα ότι ο λαός τους εξέλεξε και επομένως είναι και υπεύθυνος για τη σημερινή κρίση που διέρχεται η χώρα μας, είναι λάθος γιατί η ποιότητα του βουλευτή δεν είναι απόρροια απόφασης του ψηφοφόρου αλλά των αποφάσεων του αρχηγού.

Πότε ο λαός έλαβε μέρος στην επιλογή; Πότε ρωτήθηκε για τον καταρτισμό της περιβόητης λίστας; Μήπως έγινε κάποιο τοπικό κομματικό συνέδριο με σκοπό την αξιολόγηση των υποψηφίων; Μήπως έγιναν προκριματικές εκλογές; Θέλει δεν θέλει ο ψηφοφόρος θα πρέπει να φάει ό,τι του σερβίρει ο αρχηγός.

Αυτοί, που για την ευτυχία των οποίων όλοι οι πολιτικοί κόπτονται, οι πολίτες, αποκλείονται από τη διαδικασία. Στις τοπικές κοινωνίες, όπου όλοι ξέρουν ποιος είναι ο άξιος, ο τίμιος, ο ηθικός, ο αξιοπρεπής, οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να τον βάλουν στη λίστα και μένουν έξω από τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων τους.

Αν πρέπει να καταλογίσουμε κάποια ευθύνη στον λαό, είναι ότι δεν διαμαρτύρεται και να απαιτήσει το δικαίωμά του να επιλέγει τους υποψηφίους αντιπροσώπους του. Γιατί ανέχθηκε τους πολιτικούς να αποφασίζουν για αυτούς χωρίς αυτούς και, δυστυχώς, έτσι να αποδέχεται ότι είναι πολιτικά και διανοητικά ανώριμος και δεν διαθέτει την ικανότητα να κρίνει και να αξιολογήσει αυτούς που θα αναλάβουν την εκπροσώπησή του στη Βουλή.

Δεδομένου ότι το πολίτευμά μας είναι αντιπροσωπευτική δημοκρατία, πώς μπορεί να θεωρηθεί αντιπρόσωπος κάποιος που δεν έχει επιλεγεί από τον ίδιο τον εκπροσωπευόμενο; Ετσι, με τον τωρινό τρόπο επιλογής των υποψηφίων, ο βουλευτής αντιπροσωπεύει το κόμμα και τον αρχηγό του στην εκλογική του περιφέρεια, αντί να αντιπροσωπεύει τον λαό της εκλογικής του περιφέρειας στη Βουλή.

Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι έχουν ανδρωθεί με το σημερινό σύστημα, ότι στη «δημοκρατία» ο Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για όλα, δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα η πιθανότητα ότι θα αλλάξει κάτι, ώστε, επιτέλους, η δημοκρατία να λειτουργήσει με τον τρόπο που οι πρόγονοί μας την επινόησαν.

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης
Elmsford, ΝΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available