Εθνική αξιοπρέπεια, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του «SAHETI School» στον «Ε.Κ.».

Από το ελληνικό σχολείο Σαχέτη -στο Γιοχάνεσμπουργκ- μέχρι τα δικά μας σχολεία στη Νέα Υόρκη και αλλού, την Αυστραλία, τον Καναδά και το Σύνταγμα, ο ελληνικός μαθητόκοσμος γιόρτασε χθες την Εθνική μας Παλιγγενεσία.

Και βέβαια, σήμερα Δευτέρα 25 Μαρτίου θα γιορτάσει την διπλή γιορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τη χαρμόσυνη είδηση της επικείμενης Γέννησης του Ιησού Χριστού, και την επίσημη, εθνική γιορτή της έναρξης της Επανάστασης του 1821 που οδήγησε τελικά, το 1830, στην αναγέννηση του ελληνικού κράτους.

Ετσι, θα ακουστούν σήμερα πολλοί λόγοι από διάφορους ταγούς της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και από ηγέτες των Ελληνικών Κοινοτήτων στο εξωτερικό.

Λόγοι που θα εξυμνούν τους ταπεινούς προγόνους μας. Αυτούς τους ανθρώπους, που κατάλαβαν την ιστορική συγκυρία, και με αυτοθυσία, γενναιότητα και πίστη στον Θεό, καθώς και με την συμπαράσταση των φιλελλήνων της Ευρώπης και της Αμερικής και των τότε μεγάλων δυνάμεων, μπόρεσαν να ιδρύσουν ένα μικρό αρχικά ελληνικό κράτος.

Θα ακουστούν λόγοι ακόμα που θα αναφέρονται στα συμπεράσματα που θα πρέπει να βγάλουμε από τον αγώνα των απελευθερωτών.

Η γνώση της Ιστορίας είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση ενός λαού. Πολύ χρήσιμα επίσης είναι και τα συμπεράσματα.

Αυτά όμως, τα συμπεράσματα, να είναι σε συνάρτηση με τη σημερινή πραγματικότητα.

Και σήμερα, μια μέρα κορυφαίας και δικαιολογημένης εθνικής υπερηφάνειας, είναι πολύ φανερή και εξαιρετικά ενοχλητική η δουλοπρέπεια που επιδεικνύουμε στους ξένους.

Είναι ολοφάνερη η έλλειψη εθνικής αξιοπρέπειας στις συναλλαγές μας με Ευρωπαίους και Αμερικανούς, η υποβάθμισή μας σε συνομιλητές του Μοράλες και του Μαδούρο.

Βέβαια, η οικονομική κρίση μάς έχει γονατίσει. Και οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια.

Ομως ο αγώνας για την ανεξαρτησία ήταν αγώνας κατά της δουλοπρέπειας.

Ηταν αγώνας για την ατομική και εθνική αξιοπρέπεια.

Δεν μας ταιριάζει η δουλοπρέπεια. Και χωρίς εθνική αξιοπρέπεια δεν μπορεί να πετύχει τίποτα απολύτως ένας λαός. Αφήστε ότι μπορεί ο λαός να ξεσπάσει προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available