Εκατοντάδες ομογενείς σε γεύμα για την υποστήριξη του π. Νικολάου Καστανά

Εκατοντάδες όλων των ηλικιών συμμετείχαν στο γεύμα προς τιμή και υποστήριξη του πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Καστανά. Φωτογραφία Διοργανωτική Επιτροπή

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από τετρακόσια πενήντα άτομα, ανάμεσά τους πολλοί νέοι και παιδιά, έδωσαν το παρών στην τρίτη κατά σειρά εκδήλωση με γεύμα για την έμπρακτη υποστήριξη του πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Καστανά, ο οποίος υπηρέτησε επί 28 χρόνια στην προϊσταμενία της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στην πόλη Αρλινγκτον της Μασαχουσέτης.

Υπήρχαν και άλλα εκατό, τουλάχιστον, άτομα τα οποία δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν λόγω στενότητας χώρου της αίθουσας και των κανονισμών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Κυριακής 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων του Andover Country Club στην πόλη Αντόβερ της Μασαχουσέτης.

Ο π. Νικόλαος και η πρεσβυτέρα Λίτσα Καστανά έγιναν με εγκαρδιότητα δεκτοί από τις εκατοντάδες ομογενών στο γεύμα προς τιμήν τους. Εντονη ήταν η παρουσία των παιδιών και των νέων. Φωτογραφία Διοργανωτική Επιτροπή.

Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν άνθρωποι από όλα τα επαγγελματικά και κοινωνικά διαστρώματα της Ομογένειας από το Αρλινγκτον και τις γύρω πόλεις, καθώς επίσης και από περιοχές της μείζονος Βοστώνης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος απέλυσε τον π. Νικόλαο Καστανά από την κοινότητα, με αποτέλεσμα να υπάρξει εξέγερση και κατακραυγή από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινότητας. Ο κ. Μεθόδιος είχε αφήσει την επιστολή της απόλυσης του π. Καστανά με τον πρωτοσυγκελεύοντα της Μητρόπολης Βοστώνης, π. Θεόδωρο Μπάρμπα, ενώ ο ίδιος αναχώρησε για την Ελλάδα.

Τονίζεται ότι όλες αυτές οι εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες συμμετείχαν στην προχτεσινή εκδήλωση αγάπης και στήριξης προς τον π. Καστανά έχουν φύγει τελείως από την κοινότητα του Αγίου Αθανασίου και είτε εκκλησιάζονται σε γειτονικές κοινότητες όπως λόγου χάρη του Ευαγγελισμού στο Γούμπερν ή πουθενά.

Υπενθυμίζεται ότι πενήντα και πλέον οικογένειες σε διαμαρτυρία για την αποπομπή του π. Καστανά από τον Αγιο Αθανάσιο, πήραν τα παιδιά τους από το Ελληνικό Σχολείο, νοίκιασαν αίθουσα σε γειτονική πόλη και έχουν ιδρύσει δικό τους Τμήμα Διδασκαλίας Ελληνικών, το Greek Group Tutoring, στο οποίο διδάσκονται τα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό.

Κατάμεστη η αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων του  Andover Country Club στην πόλη Αντόβερ της Μασαχουσέτης όπου έγινε η εκδήλωση για τον π. Νικόλαο Καστανά. Φωτογραφία Διοργανωτική Επιτροπή

Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», τα ελληνόπουλα αυτά, αγόρια και κορίτσια, που επιδίδονται στη μαθητεία της ελληνικής γλώσσας στο Greek Group Tutoring συμμετείχαν στην παρέλαση της Βοστώνης την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εγείρει μέχρι την τελευταία στιγμή ο ιεράρχης της Βοστώνης και οι περί αυτόν στενοί του φίλοι και συνεργάτες από την κοινότητα του Αγίου Αθανασίου, αλλά και εκτός αυτής, να μην επιτραπεί στα παιδιά να παρελάσουν, πλην όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Καυκάς δεν ενέδωσε στις πιέσεις.

Στο γεύμα της περασμένης Κυριακής παρευρέθηκε ο π. Νικόλαος Καστανάς με την σύζυγό του πρεσβυτέρα Λίτσα, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οι παρευρεθέντες έσπευσαν κοντά τους, τους χαιρετούσαν, τους αγκάλιαζαν, τους ασπάζονταν, ενώ πολλοί έκλαιγαν από χαρά και συγκίνηση.

Την προσευχή του γεύματος την ανέπεμψε ο κ. Ιωάννης Μουτσάτσος, πρώην διευθυντής του Κατηχητικού Σχολείου του Αγίου Αθανασίου Αρλινγκτον.

Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους της διοργανωτικής επιτροπής η Ελισάβετ Μπόλινγκ, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «σας ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ για τη διάθεσή σας να βρεθείτε εδώ και να δείξετε την ατελείωτη αγάπη και υποστήριξη στην κοινότητά μας και στον π. Νικόλαο, την πρεσβυτέρα Λίτσα και την οικογένειά του».

Ο π. Νικόλαος Κστανάς κρατά στην αγκαλιά του τον εγγονό του Νικόλαο, ενώ τα παιδιά έχουν συγκεντρωθεί πλησίον του. Φωτογραφία Διοργανωτική Επιτροπή

Είπε επίσης, πως «σαν μέρος της αγαπημένης μας κοινότητας έχω διδαχτεί να αγαπώ και επίσης να βρίσκομαι πολύ κοντά στην Ελληνική Ορθόδοξη πίστη. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να εκφράσω με λόγια το πώς αισθάνομαι που μεγάλωσα μέσα σε αυτήν την κοινότητα, και είμαι σίγουρη ότι όλοι μας αισθανόμαστε το ίδιο όταν βρισκόμαστε έτσι μαζί. Για μένα, αυτή η κοινότητα είναι παράδειγμα αγάπης, αλληλεγγύης και υποστήριξης του ενός προς τον άλλον».

Για τον π. Νικόλαο είπε πως «η αγάπη του, η συμπόνια του και η υποστήριξή του σε όλους ενίσχυσε και εμπλούτισε όλους μας προσωπικά και πνευματικά και διαμόρφωσε την κοινότητά μας». Συμπλήρωσε δε, πως «κι αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ όλοι σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος έχει θέσει σε αργία από κάθε ιεροπραξία τον π. Νικόλαο Καστανά, έχει διακόψει τον μισθό και την ιατρική του ασφάλεια, ενώ ουδεμία μέριμνα έχει εκφρασθεί από τη Μητρόπολη Βοστώνης, ούτε από την Αρχιεπισκοπή για την τύχη του π. Καστανά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρόλο ότι γνωρίζει τα διαμειφθέντα και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν επιφέρει στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου, η οποία ήταν μία εκ των κορυφαίων όχι μόνο στη Νέα Αγγλία αλλά και σε ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή, δεν έχει επιδείξει κανένα ενδιαφέρον, όπως άλλωστε, έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις κοινοτήτων στις οποίες ο κ. Μεθόδιος δημιούργησε ρηγματώδεις καταστάσεις συμπεριλαμβανομένου και του Λόουελ (κοινότητα Μεταμόρφωσης) που έδιωξε αφοσιωμένα μέλη και υποστηρικτές της κοινότητας.

Εν τω μεταξύ, στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου διορίσθηκε προϊστάμενος ο π. Αντώνιος Ευαγγελάτος, ενώ ο βοηθός ιερεύς που υπηρετούσε εκεί, π. Ααρών Γουόλκερ μετατέθηκε στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ροντ Αϊλαντ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available