Εκδήλωση ακροδεξιών αναστάτωσε την ελληνική κοινότητα του Βανκούβερ Καναδά

Το δημοσίευμα ακύρωσης της εκδήλωσης όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ. Φωτογραφία: http://helleniccommunity.org

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ. ΚΑΝΑΔΑΣ. Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση να γίνει δεκτή σε αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ (Hellenic Community of Vancouver) εκδήλωση με ακροδεξιούς ομιλητές, η οποία ήταν προγραμματισμένη για Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κέντρου αυτού της Ομογένειας, καταγγέλλεται απόπειρα τρομοκράτησης των μελών του και διασπορά ανυπόστατων πληροφοριών.

Ως αποτέλεσμα, την Τετάρτη, η Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ ανακοίνωσε πως ακυρώνει την εκδήλωση, καθώς «ενώ στηρίζουμε πλήρως την ελευθερία του λόγου, η ασφάλεια και η ευημερία των μελών μας έχει για εμάς πρωταρχική σημασία».

Ειδικότερα, η ενδεχόμενη παρουσία στο συγκεκριμένο χώρο του Στεφάν Μολινό και της Λόρεν Σάουθερν, οι οποίοι τάσσονται κατά της μετανάστευσης, είχε ως αποτέλεσμα την εναντίωση τοπικών οργανώσεων, αλλά και μέρους της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης, οι οποίοι θεώρησαν πρόκληση την ομιλία μελών του «Free Speech Club» (Ομιλος για την Ελευθερία του Λόγου) σε έναν τόπο που θεωρείται σημείο αναφοράς των Ελλήνων μεταναστών και των απόγονών τους στην περιοχή.

Βασικό επιχείρημα των ομογενών που αντέδρασαν ήταν πως η πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα συνταύτιζε την Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ με τις απόψεις της συγκεκριμένης οργάνωσης, η οποία ιδεολογικά τοποθετείται στο χώρο της ακροδεξιάς ή της εναλλακτικής δεξιάς (alt-right), όπως είναι γνωστός ο όρος στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

«Αυτό δεν μας εκπροσωπεί», είπε χαρακτηριστικά στο «Vice» το πρώην μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, ο οποίος αναφέρεται από τον συγκεκριμένο ειδησεογραφικό οργανισμό ως Τζιλν Λιούις (Gyln Lewis). «Είτε εμείς, είτε οι γονείς μας ήρθαν εδώ ως μετανάστες, και χαρακτηριστικά της Ελληνοκαναδικής Κοινότητας είναι οι εορτασμοί και ο σεβασμός. Δεν θεωρώ πως το να προσκαλείς δύο ομιλητές που παρακινούνται ξεκάθαρα από το μίσος βοηθά στην προώθηση αυτών των σκοπών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το «Vice», ο διευθυντής της συγκεκριμένης οργάνωσης της εναλλακτικής δεξιάς είναι επίσης Ελληνοκαναδός και ονομάζεται Αγγελος Ισιδώρου (Angelo Isidorou). «Είναι παράδοξο που ως υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου θα ισχυριστώ το παρακάτω, αλλά πολλοί άνθρωποι εκεί έξω θα πρέπει να προσέχουν τα λόγια τους και να είναι γνώστες του νόμου… επειδή υπάρχουν πολλοί τρελοί άνθρωποι εκεί έξω», τόνισε ο κ. Ισιδώρου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Δημήτρης Ζαμπούς (Demetri Zambus) από την πλευρά του δήλωσε την άγνοιά του για την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση των συγκεκριμένων ομιλητών, ενώ ανέφερε πως στον χώρο φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ταύτιση με τις απόψεις των διοργανωτών τους.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Vancouver Courier», ο κ. Ζαμπούς καταγγέλλει πως αδίκως τα πυρά στράφηκαν εναντίον του κέντρου και μελών της Ελληνικής Κοινότητας. «Είμαστε απογοητευμένοι καθώς το επίκεντρο μετατοπίστηκε από την εκδήλωση της 15ης Μαρτίου, για την οποία είχαμε υπογράψει συμβόλαιο ενοικίασης με την ‘Free Speech Club’, και στράφηκε προς τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, προς την ετήσια συνάντησή τους που είχαμε προγραμματίσει για απόψε. Επίσης, στράφηκε κατά μελών της Ελληνικής Κοινότητας εν γένει, ενώ στοχοποιήθηκαν και οι επιχειρήσεις τους», ανέφερε την Τετάρτη.

Επίσης, η Κοινότητα στην ανακοίνωσή ακύρωσης της εκδήλωσης καταγγέλλει απόπειρα τρομοκράτησης και άσκησης βίας προς τα μέλη της. «Συγκεκριμένα, απειλές βίας ενάντια στα μέλη μας από διάφορες πολιτικές ομάδες και μία εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση, θεωρούνται πλέον πολύ βάσιμες και έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες 48 ώρες. Είμαστε ως εκ τούτου υποχρεωμένοι να δράσουμε άμεσα. Επίσης, η ουδετερότητά μας έχει υποσκαφθεί από ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις μη εξουσιοδοτημένων ανθρώπων, εντός και εκτός της Κοινότητάς μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Πρόκειται για έναν εφιάλτη», πρόσθεσε ο κ. Ζαμπούς. «Βομβαρδιζόμαστε από τηλεφωνήματα και μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας – οι άνθρωποι προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις δραστηριότητές μας.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Βανκούβερ, Πιτ Φράι (Pete Fry), ήταν ένα από τα θεσμικά πρόσωπα που μέσω επιστολής καλούσαν το Κέντρο να ακυρώσει την εκδήλωση. «Καλλιεργεί μια κουλτούρα ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας και μίσους και απλά θεωρώ πως δεν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο στην πόλη μας», δήλωσε στο «Vice».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available