Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα και την γενική πρόξενο Τάμπας

Επίδοση τιμών στη γενική πρόξενο. Από αριστερά, οι: Πέτρος Κουτσοπανάγος, Αλεξάνδρα Λαζίδου, Σεβαστή Βαρυτιμίδου, Εφη Βασιλείου, Στέλλα Κοκόλη, Αδαμαντία Κλώτσα και Μαρία Πουλλά.

Του Σταύρου Μαρμαρινού.

ΤΑΜΠΑ. Tην Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας γιόρτασαν στη Φλόριδα οι Ελληνες εκπαιδευτικοί, ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρόταση καθιέρωσης από την UNESCO της ημέρας παγκόσμιου εορτασμού της. Παράλληλα, τίμησαν την γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Τάμπα, Αδαμαντία Κλώτσα, η οποία αναμένεται να επιστρέψει αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει τα νέα υπηρεσιακά της καθήκοντα.

Η σχετική εκδήλωση οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Δασκάλων Φλόριδας «Αθηνά» και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας.

Με την ευκαιρία αυτή, επέδωσε τιμητική πλακέτα στην κ. Κλώτσα, η Εφη Βασιλείου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, «Προμηθέας», που εδρεύει στο Τάρπον Σπρινγκς, στην αίθουσα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Στη γενική πρόξενο επιδόθηκε και τιμητική διάκριση που έλαβε από το Κογκρέσο, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Φλόριδας, Γκας Μπιλιράκης.

Μαθητές, εξάλλου, κοινοτικών σχολείων της περιοχής διάβασαν εκθέσεις τους και απήγγειλαν επίκαιρα ποιήματα για την ελληνική γλώσσα και την επερχόμενη γιορτή της Μητέρας.

Ολα τα τραπέζια στην αίθουσα ήταν διακοσμημένα, εντυπωσιακά, με τα ελληνικά χρώματα και με μικρά κλαδιά ελιάς. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε δείπνο στους παραβρεθέντες και ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, με την ορχήστρα του «Προμηθέα», με τον Πιτ Λαμπρόπουλο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο υπογράφων, Σταύρος Μαρμαρινός.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, η οποία ήταν και ο κύριος οργανωτής, καθώς και ο χορηγός της εκδήλωσης, μίλησε με ενθουσιασμό για την πανανθρώπινη αξία της ελληνικής γλώσσας η οποία είναι «γλώσσα των γλωσσών» και η οποία θα γίνει και «γλώσσα του Διαστήματος».

Ιδιαίτερη χαρά εξέφρασε η κ. Κοκόλη για το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών συμπλήρωσε 10 χρόνια από την ίδρυσή της. Εξήρε, επίσης, το έργο των δασκάλων οι οποίοι παρά τις χαμηλές απολαβές τους, επιτελούν μεγάλη αποστολή, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο Οδοιπορικό με επιμορφωτικά σεμινάρια στην Αμερική, στο οποίο ήταν επίσης η ίδια χορηγός. Για την τιμώμενη κ. Κλώτσα, η κ. Κοκόλη είπε ότι είναι «κυρία, άξια για το έργο της και τη θέση που της εμπιστεύτηκε η μητέρα Ελλάδα και άξια εργάτρια της Ελλάδας».

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, τόνισε την παγκόσμια σημασία της ελληνικής γλώσσας. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στους στενούς δεσμούς που έχει η κ. Κλώτσα με την Ομογένεια. «Είναι πανταχού παρούσα και υποστηρίζει όλα τα θέματα της Ομογένειας», είπε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την τιμηθείσα. Συνεχάρη και ευχαρίστησε, επίσης, για το έργο της την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών και, προσωπικά, την κ. Κοκόλη, η οποία «ζει μονάχα για την ελληνική γλώσσα» που προσπαθεί να μεταδίδεται στα παιδιά της Ομογένειας.

H πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μαρία Πουλλά, συνεχάρη την κ. Κοκόλη «η οποία απέδειξε για άλλη μια φορά τη μεγάλη της αγάπη προς την ελληνική γλώσσα», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της ελληνικής γλώσσας, «που είναι προνόμιο να τη μιλά κάποιος». Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες της προς την γενική πρόξενο κ. Κλώτσα.

Η γνωστή δωρήτρια και φιλάνθρωπος, Αλεξάνδρα Λαζίδου, ευχήθηκε για αγάπη, ενότητα και πρόοδο όλων, ενώ τόνισε ότι είναι πολύχρονο το έργο που έχει προσφέρει η κ. Κοκόλη. Κατέληξε δε με τη γνωστή φράση της, «Ελληνες, σας αγαπώ».

Συγκινημένη η τιμηθείσα γενική πρόξενος κ. Κλώτσα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους συντελεστές της εκδήλωσης, μίλησε για αμφίδρομη σχέση μεταξύ γενικού προξενείου και Ομογένειας, Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κ. Κοκόλη, τονίζοντας ότι «είναι από τους ανθρώπους που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον τα εκπαιδευτικά θέματα, γι’ αυτό και την θαυμάζω για το πάθος που έχει γι’ αυτό που κάνει».
Στις παρουσιάσεις των μαθητών κατά την εκδήλωση, αναφέρθηκε η προεδρεύουσα του Συλλόγου Δασκάλων Φλόριδας Σεβαστή Βαρυτιμίδου, την οργανωτική φροντίδα για την εκδήλωση, αλλά και την όλη προσφορά της, επαίνεσαν οι διάφοροι παράγοντες που μίλησαν.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι των Συλλόγων Αθηναίων, Ελένη Καρυοφύλλη, Λακώνων, Βασίλης Λαμπριανάκος, ο ιδρυτής της Αθηναϊκής Ακαδημίας, Γεώργιος Πουμάκης και η Σοφία Μπούζου, εκ μέρους του Συλλόγου Καρπαθίων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο πλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Γιάννης Τζίφας, η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών, Ελεονόρα Μιχοπούλου, παράγοντες διαφόρων οργανώσεων και διευθυντές ελληνικών σχολείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *