Εκδήλωση για τον Καζαντζάκη στο Rice University στο Χιούστον του Τέξας (βίντεο)

Από αριστερά οι Μαρία Πέτρου, Δημήτρης Βαρβαρέζος, κ. Καλαμαρίδου, Δρ. Αλέξανδρος Καλαμαρίδης, Δρ. Λυδία Καβράκη, Ιωάννης Σταματέκος (Πρόξενος), Δημήτρης Γερόργης και Αναστασία Παπανικολάου. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή στο αμφιθέατρο «Duncan Hall» του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον.

H εκδήλωση διοργανώθηκε από το προξενείο της Ελλάδος στο Χιούστον, τον Σύλλογο Ελλήνων Επαγγελματιών (Hellenic Professional Society of Texas) και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (Hellenic Cultural Center of the Southwest) και εντάσσονταν στο πλαίσιο της ανακήρυξης του έτους 2017 ως έτος «Νίκου Καζαντζάκη», με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, μέλη τόσο της ελληνικής κοινότητας Χιούστον όσο και πολυάριθμοι Αμερικανοί θαυμαστές του πολυσχιδούς έργου του συγγραφέα.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Χιούστον κ. Ιωάννης Σταματέκος αναφέρθηκε στο πλούσιο συγγραφικό έργο του Καζαντζάκη και την παγκόσμια φήμη που απέκτησε μέσω αυτού, στο φιλοσοφικό του υπόβαθρο, καθώς και στη θεώρησή του για τη θέση της Ελλάδος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ηλίας Νεοφυτίδης, Δρ. Αλέξανδρος Καλαμαρίδης Ιωάννης Σταματάκος και Δημήτρης Βαρβαρέζος. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Αλεξ Καλαμαρίδης, ερευνητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Παρουσίασε τη ζωή και το πλούσιο έργο του Καζαντζάκη, αναφέρθηκε στην πολυγλωσσία και λεξιθηρία του και ανέλυσε τη φιλοσοφική προσέγγισή του.

Κατά την εκδήλωση, αναγνώσθηκαν από τον συμπαρουσιαστή της εκδήλωσης Δρ. Δημήτριο Βαρβαρέζο, αποσπάσματα από γνωστά έργα του συγγραφέα, όπως, μεταξύ άλλων, «η Ασκητική», «Ο βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Η ανταπόκριση και τα σχόλια του κοινού υπήρξαν εξόχως θετικά. Τόσο η αθρόα συμμετοχή, όσο και οι συζητήσεις που ακολούθησαν κατέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *