Εκδήλωση ενίσχυσης για το απογευματινό σχολείο του Καθεδρικού

Από αριστερά οι Αθανασία Φίλιου, Ελλη Τσάκου, Πούλα Τρικουνάκη, Ιωάννα Ξανθοπούλου, Francesca Mannino, Κώστας Ηλιάδης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το απογευματινό σχολείο του Καθεδρικού έχει μια μακρά παράδοση, η οποία συνεχίζεται με τον ίδιο ζήλο και υπευθυνότητα, στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής κουλτούρας, από τους δασκάλους, τους γονείς και τους ανθρώπους που στηρίζουν αγόγγυστα αυτή τη μεγάλη προσπάθεια διάσωσης του πολιτισμού μας. Η πρόεδρος του απογευματινού Σχολείου, Ρούλα Τρικουνάκη, διοργάνωσε ένα fund raising (έρανο) για το σχολείο με μεγάλη επιτυχία, στο εστιατόριο «Amali», στο Μανχάταν.

Η κ. Τρικουνάκη μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για την πορεία του απογευματινού σχολείου και την συλλογική προσπάθεια που γίνεται για την συνεχή βελτίωσή του.

«Το απογευματινό σχολείο του Καθεδρικού είναι πολύ παλιό, παλαιότερο από το ημερήσιο. Εχει μια παράδοση, που προσπαθούμε να διατηρήσουμε και είμαστε απόλυτα επικεντρωμένοι στο στόχο μας, να κρατήσουμε εν ζωή την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας και για τις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών, αλλά και ξένης καταγωγής παιδιών, που έρχονται στο σχολείο μας, για να μάθουν ελληνικά. Ευτυχώς πολλοί Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί γονείς αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα, του πόσο σημαντική είναι η γλώσσα και η κουλτούρα μας και στέλνουν τα παιδιά τους στο απογευματινό σχολείο, να μάθουν, ή να μην ξεχάσουν τα ελληνικά. Το πρόγραμμά μας είναι πολύ καλό και οι δάσκαλοι είναι εξαιρετικοί. Η Ελλη Τσάκου, η οποία διδάσκει τα Ελληνικά και τα Αρχαία, η Ιωάννα Ξανθοπούλου διδάσκει θέατρο, η Αθανασία Φίλιου που είναι η παλαιότερη από όλους μας έχει τις μικρότερες τάξεις, ο Στράτης Φύτος, που διδάσκει μουσική και το Hellenic Roots με τον Πέτρο Φουρνιώτη, όπου μαθαίνουν τα παιδιά παραδοσιακούς χορούς, αποτελούν μια εξαιρετική ομάδα, που έχει ανεβάσει τον αριθμό των παιδιών τα τρία τελευταία χρόνια».

Στο στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την ενίσχυση του σχολείου διακρίνονται από αριστερά οι: Στέλλα Λυμπέρη, Εύα Ντούνια, Μανώλης Ντούνιας, Ρούλα Τρικουνάκη.

Η νέα διευθύντρια του ημερήσιου σχολείου, Francesca Mannino, συμπορεύεται και αυτή με τις απόψεις της κ. Τρικουνάκη και προσθέτει, ότι οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης του ημερήσιου σχολείου: «Εχουμε ανανεώσει το πρόγραμμά μας. Υπάρχει ήδη ένα εδραιωμένο Γυμνάσιο με κατάλληλους καθηγητές, στις κατάλληλες θέσεις. Μας ενδιαφέρει οι μαθητές μας, να αποκτήσουν τη κλασσική παιδεία, αλλά παράλληλα, θέλουμε η διδασκαλία να είναι προσαρμοσμένη στο σύγχρονο κόσμο. Η εικόνα των επαγγελμάτων δεν είναι αυτή που ήταν πριν 10 χρόνια και είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε τα παιδιά γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά, να διερευνήσουν, τι είναι αυτό που τα ενδιαφέρει και να ακολουθήσουν τα ταλέντα τους. Είναι σημαντικό να έχουν μπροστά τους τη μεγάλη εικόνα και να μπορούν να διαλέξουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν. Το σχολείο έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια και θα μας πάρει λίγο χρόνο να επανέλθουμε, αλλά ήδη έχουμε κάνει βήματα με τις αλλαγές στο πρόγραμμα, στο προσωπικό και στους δασκάλους μας, που είναι πολύ αξιόλογοι».

Με την ίδια αισιοδοξία μάς μίλησε και ο δικηγόρος και πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Κώστας Ηλιάδης:
«Οι γενιές που έρχονται πρέπει να συνεχίσουν την ελληνική γλώσσα. Τα σημερινά χρόνια είναι πιο δύσκολη η διατήρησή της. Οι πρώτοι μετανάστες, όπως και οι γονείς μου, ήθελαν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο κάτω από την εκκλησία. Σήμερα για πολλούς γονείς δεν είναι τόσο σημαντικό, να είναι τα παιδιά σε ημερήσιο ελληνικό σχολείο. Παρ’ όλα αυτά είμαι αισιόδοξος και πιστεύω, ότι οι οικογένειες στις οποίες βασιζόμαστε, αναγνωρίζουν την αξία της γλώσσας και κατ’ επέκταση του πολιτισμού μας, που είναι αδιάρρηκτα δεμένα. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επανέφερε την ελπίδα με την υπόσχεσή του, ότι θα δεν θα κλείνουν τα σχολεία, αλλά θα γίνουν περισσότερα».

Το εστιατόριο «Amali» προσέφερε ένα μεγάλο μπουφέ από τα γευστικότατα πιάτα του και η βραδιά έκλεισε με ένα δυνατό συναίσθημα, που ο καθένας πήρε μαζί του: το χρέος όλων μας να συνεχίσουμε το έργο των προγόνων μας και όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, «να παραδόσεις στον γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available