Εκδήλωση μνήμης στη Νέα Υόρκη για την 44η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου (βίντεο)

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκδήλωση μνήμης για την 44η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου με θεατρική συναυλία από τους σολίστες, χορωδούς και ηθοποιούς της Παγκύπριας Χορωδίας Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Πατρίδης» του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και με συνδιοργανωτές τις Ομοσπονδίες, Παγκόσμια Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», Δωδεκανησιακή, Χιακή, Ιόνιος Πολιτιστική Αμερικής, τους συλλόγους Κεφαλλήνων «Κέφαλος», Αρκάδων «Γέρος του Μοριά», Αθηναίων Νέας Υόρκης, Ποντίων «Κομνηνοί», Θεσσαλών «Ασκληπιός», Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες», Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής, Ελληνοαμερικανών ιδιοκτητών Ακινήτων και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Νέας Υόρκης, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ένα ρεσιτάλ ερμηνειών, τραγουδιών και ορχηστρικών κομματιών.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Ο κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός πρόξενος της Ελλάδας και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, προτού αναφερθεί στη σημασία της εξέγερσης ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων τόσο του Πολυτεχνείου όσο και των θυμάτων της καταστροφής από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

«Σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, «συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία. Τον Απρίλιο του 1967 μία χούντα σφετεριστών της εξουσίας επέβαλλε στη χώρα μας ένα δικτατορικό καθεστώς καταλύοντας τις πολιτικές ιδεολογίες, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών.

»Ο κόσμος αντιστάθηκε με πρωτεργάτες τους φοιτητές οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της εφτάχρονης τυραννίας αποτέλεσαν την ψυχή του αγώνα για την ελευθερία. Το Πολυτεχνείο έγινε οχυρό δημοκρατίας και με τους αγώνες του ξεσήκωσε όλη την Ελλάδα, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της χούντας. Η εξέγερση των φοιτητών μας διδάσκει ότι είναι απαράγραπτο δικαίωμα η ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης, της συνείδησης. Μας διδάσκει ότι τη δημοκρατία οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο σε κάθε εποχή.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

»Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας και υπερήφανοι γιατί έχουμε μάθει να αντιστεκόμαστε σε κάθε απειλή κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Η Ελλάδα εκείνες τις μαύρες εποχές δίδαξε στον κόσμο ότι δεν γονατίζει, δεν φοβάται, δεν υποδουλώνεται. Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους του Πολυτεχνείου που έδωσαν την ζωή τους και αγωνίστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας».

Ο Ηλίας Νεοφώτιστος, εκπρόσωπος οργανωτικής επιτροπής, ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τους συλλόγους και οργανισμούς για την άψογη διοργάνωση και συνεχάρη την Παγκύπριο Χορωδία για την μεγάλη τους κοινωνική και πολιτιστική προσφορά.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Η Ισμήνη Μιχαηλίδου, πρόεδρος της Παγκύπριας Χορωδίας, ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι σκοπός της χορωδίας, η οποία ιδρύθηκε το 1996 και αποτελείται από 40 μέλη, είναι η διατήρηση των παραδόσεων και της κληρονομιάς, Κύπρου και Ελλάδας.

«Ολα αυτά τα χρόνια», είπε, «έχουμε λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, με πιο πρόσφατη τη συναυλία με τους Μανώλη Μητσιά και Δημήτρη Μπάση. Σήμερα με πολύ μεγάλη μας χαρά βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους φοιτητές αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας».

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Ο μαέστρος της Παγκύπριας Χορωδίας, Φύτος Στράτης, ευχαρίστησε μέσω «Ε.Κ.» το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας καθώς και όλους τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης για τη μεγάλη τιμή που του έκαναν, όπως είπε, να αναλάβει την μουσική διεύθυνση της βραδιάς. «Μέσα από τα επιλεγμένα τραγούδια», τόνισε, «και τις θεατρικές ερμηνείες τιμούμε την μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου και τους εκφράζουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *