Εκδήλωση στη Φλόριδα για τον Ελληνικό Πολιτισμό

Μαθήτριες της Αθηναϊκής Ακαδημίας σε μια από τις χορευτικές τους επιδείξεις. Αλλα παιδιά του σχολείου απήγγειλαν ποιήματα, ή παρουσίασαν σύντομα θεατρικά σκετς. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.

Του Σταύρου Μαρμαρινού.

ΤΑΜΠΑ. Γιορτή Ελληνικού Πολιτισμού και Παραδόσεων, οργάνωσε η Αθηναϊκή Ακαδημία του Κλίαργουότερ, που είναι και το ιστορικό πρώτο, ελληνικού ενδιαφέροντος σχολείο τσάρτερ της Αμερικής, με ιδρυτή τον Γιώργο Πουμάκη. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον παγκοσμίως γνωστό Ελληνα Νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη.

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αθηναϊκής Ακαδημίας, με την παρουσία της γενικής προξένου της Ελλάδος στην Τάμπα, Αδαμαντίας Κλώτσα, στην οποία η διευθύντρια του σχολείου επέδωσε τιμητική πλακέτα, του Ελληνοαμερικανού πολιτειακού βουλευτή του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδα Ραπτάκη, του δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομου Αλαχούζου, του εκπροσώπου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ της Τάμπα, αντιπλοίαρχου Γιάννη Τζίφα, παραγόντων σωματείων και πλήθους ομογενών και γονέων των μαθητών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και θεατρική αναπαράσταση.
Στην αρχή, μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές της Ακαδημίας, έψαλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
Δεν έλειψαν και τα αξέχαστα παλιά παιδικά τραγούδια, όπως το πασίγνωστο, «Φεγγγαράκι μου λαμπρό», που τραγούδησαν οι μικροί μαθητές, φέρνοντας αναμνήσεις μιας παλαιότερης, αλλά αξέχαστης εποχής, στους μεγαλύτερους στην ηλικία.

Στην πρώτη σειρά από δεξιά, οι: Αδαμαντία Κλώτσα, Χρυσόστομος Αλαχούζος, Γεώργιος Πουμάκης και Γιάννης Τζίφας. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.

Στην αρχή της εκδήλωσης, η διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος, Σεβαστή Βαρυτιμίδου, καλωσόρισε τον κόσμο, παρουσίασε τους διάφορους παράγοντες και μίλησε, εν συντομία, για τον Οδυσσέα Ελύτη.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κόσμος χειροκροτούσε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, όταν οι μαθητές χόρεψαν τον Ικαριώτικο χορό και το χορό του Ζορμπά.  Ιδιαίτερη συγκίνηση υπήρξε, όταν ακούστηκε το γνωστό μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, «Της Δικαιοσύνης Ηλιε».

Η διευθύντρια του Σχολείου, Kάθι Χέρσελμαν, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, καθώς και τους συνεργάτες της που επιμελήθηκαν την εκδήλωση. Σύντομους χαιρετισμούς στο τέλος, απηύθυναν, η γενική πρόξενος κ. Κλώτσα, ο δήμαρχος κ. Αλαχουζος και ο ιδρυτής της Αθηναϊκής Ακαδημίας, κ. Πουμάκης.

Σε δηλώσεις του, ο πολιτειακος βουλευτής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκδήλωση και για το γεγονός ότι ξένοι μαθητές γνωρίζουν καλά τα Ελληνικά. Τόνισε, επίσης, τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα.

Η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Αδαμαντία Κλώτσα χαρακτήρισε εξαιρετικό το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τόνισε δε ότι ήταν από τις καλύτερες εκδηλώσεις στις οποίες έχει παραβρεθεί.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία που είχε η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας κατά το διάστημα της τουρκοκρατίας. Σημαντική χαρακτήρισε και την πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ακαδημίας να τιμήσει τον Οδυσσέα Ελύτη. «Είναι πολύ σημαντικό, η νεότερη γενιά των Ελληνοαμερικανών, αλλά και τα μικρά Αμερικανόπουλα, να εξοικιώνονται με μεγάλες φυσιογνωμίες της σύγχρονης ελληνικής παράδοσης», κατέληξε η κ. Κλώτσα.

Για την εκδήλωση, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που οι μαθητές της Αθηναϊκής Ακαδημίας παρουσίασαν το πρόγραμμα για τον Ελύτη, στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους δασκάλους για το εθνικό έργο που επιτελούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *