Εκδήλωση στο Μανχάταν για τους Εβραίους της Ελλάδας (βίντεο)

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Της Ελένης Σακέλλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Ιδρυμα, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και οι Αμερικανοί Φίλοι του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας παρουσίασαν το πρόγραμμα «Οι Εβραίοι της Ελλάδος: 25 Αιώνες Διαρκούς Παρουσίας». Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία του Norton Rose Fulbright στο Μανχάταν.

Ο Μίμης Κοέν, ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Αμερικανοί Φίλοι του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο έκανε παρουσίαση της αλληλοεπίδρασης των Ελληνικών και Εξελληνισμένων Εβραϊκών Κοινοτήτων στην περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων και των διασταυρωμένων ιδεών, οι οποίες είχαν σπουδαία και μακρά επιρροή στο Δυτικό Πολιτισμό και έγιναν η βάση της Εβραιο-Χριστιανικής κουλτούρας.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη

Συζητήθηκε η ιστορία των εξελληνισμένων Κοινοτήτων, οι παραδόσεις και τα έθιμά τους, καθώς επίσης και η επιρροή από τους μη Εβραίους γείτονες στη διαμόρφωση μιας μοναδικής κουλτούρας. Δυστυχώς το 86% του προπολεμικού Εβραϊκού πληθυσμού χάθηκε στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου των Εξελληνισμένων Κοινοτήτων.

Ο καθηγητής Μίμης Κοέν γεννήθηκε και ανατράφηκε στην Αθήνα έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι γονείς τους σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα χάρη στο θάρρος και το κουράγιο των Ελλήνων Ορθόδοξων φίλων τους.

Ο Δρ Μίμης Κοέν στο βήμα. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 300 άτομα, ενώ άλλα 140 τέθηκαν σε κατάλογο αναμονής για λόγους ασφαλείας του κτιρίου. Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, η Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη Δρ Αικατερίνη Μπούρα, ο Ραβίνος Μάρτιν Κοέν, ο δικηγόρος Νικόλαος Κουρίδης πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Πολιτιστικού Ιδρύματος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανοί Φίλοι του Εβραϊκού Μουσείου Αθηνών Σολομών Ασέρ.

Ο κ. Νικόλαος Κουρίδης είπε στον εισαγωγικό του χαιρετισμό πως «η ανταπόκριση για την εκδήλωση ήταν εξαιρετική μεγάλη και πολλοί περισσότεροι ήθελαν να συμμετάσχουν, ενώ 140 άτομα τέθηκαν σε κατάλογο αναμονής».

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ο καθηγητής Μίμης Κόεν στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «οι πρώτες Εβραϊκές Κοινότητες στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν πριν από 25 αιώνες. Επικαλέσθηκε μαρτυρίες από την Αγία Γραφή, καθώς επίσης και αρχαιολογικές αποδείξεις, περιγραφές στην Ελληνική και Σημιτική γλώσσα και ερειπωμένες αρχαίες εβραϊκές συναγωγές στην Ελλάδα οι οποίες φέρουν Εβραϊκά σύμβολα».

Υποστήριξε πως «οι Εβραϊκές Κοινότητες ευδοκιμούσαν κατά την Ελληνιστική περίοδο όταν η Ελληνική ήταν η γλώσσα του εμπορίου και του πολιτισμού». Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία κατά την οποία «όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στις πύλες τις Ιερουσαλήμ όπου ο αρχιερεύς τον χαιρέτισε έξω από τις πύλες για να τον προλάβει να μην μπει στην πόλη. Οταν ο Μέγας Αλέξανδρος είδε τον ναό της Ιερουσαλήμ είπε πως είναι ωραίος αλλά θέλω να τοποθετήσω μερικά αγάλματα δικά μου εδώ. Ο αρχιερέας του απάντησε πως αντί να βάλεις αγάλματα οι Εβραίοι θα δίνουν στους πρωτότοκους γιους τους το όνομά του, Αλέξανδρος, κι έτσι το όνομα Αλέξανδρος έγινε Εβραϊκό όνομα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *