Εκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη στο Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως «Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989: Στην Ανδρο τα 30 χρόνια της ανεξίτηλης του μνήμης». Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού.

ΑΝΔΡΟΣ. Στην προσωπικότητα του Γιάννη Τσαρούχη, και ιδίως στις πτυχές εκείνες που τον κατατάσσουν, στο Πάνθεον των αυθεντικών εκπροσώπων της Κλασικής Ελληνικής Παιδείας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας το Σάββατο 27 Ιουλίου την έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989: Στην Ανδρο τα 30 χρόνια της ανεξίτηλης του μνήμης» στο Ιδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως, στο νησί της Ανδρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια εμβληματική έκθεση του μεγάλου Ελληνα Γιάννη Τσαρούχη, τονίζοντας παράλληλα ότι υπηρέτησε, με το έργο του αλλά και με τη ζωή του, το πρότυπο της Κλασικής Ελληνικής Παιδείας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι πέραν της Τέχνης του, ο Γιάννης Τσαρούχης υπηρέτησε την Παιδεία με το πνεύμα του, και ειδικότερα με τον λόγο του, γραπτό και προφορικό. «Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό σύνθεσης των δύο αυτών συνιστωσών της δημιουργίας του, ώστε πολλές φορές είναι δύσκολο ν’ αποφανθούμε με ακρίβεια αν ήταν ένας μεγάλος ζωγράφος που κάθε έργο του απαθανάτιζε όψεις του Πνεύματος, ή αν ήταν ένας άνθρωπος του Πνεύματος που εκφραζόταν ιδίως μέσω της Τέχνης του, της ζωγραφικής» σημείωσε.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο Γιάννης Τσαρούχης δεν αρκέστηκε στην αποκάλυψη και στην αναστήλωση της Ελληνικής Παράδοσης αλλά επιδόθηκε, μέσα από κάθε πτυχή του έργου του, σε μια, σισύφεια σχεδόν, προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των κορυφαίων διδαγμάτων της.

«Είναι αδιαμφισβήτητα ένας κλασικός. Και τούτο, πρωτίστως, διότι μέσ’ από αυτή την ανεκτίμητη πνευματική του συνεισφορά προσέθεσε πολλές και απαστράπτουσες ψηφίδες στον κλασικισμό του Ελληνικού Πνεύματος και του Ελληνικού Πολιτισμού, επέκεινα δε στον κλασικισμό του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της στα εγκαίνια της έκθεσης:

«Οι ΠΛΟΕΣ είναι ο τίτλος που αρμόζει στην ετήσια έκθεση του Ιδρύματος του Πέτρου και της Μαρίκας Κυδωνιέως. Παραπέμπει στη ναυτική ιστορία των Ανδρίων, των Κυδωνιέων, και ταυτόχρονα επισημαίνει την αταβιστική διάθεση του Ελληνα για ταξίδι, αναζήτηση, εξωστρέφεια. Το Ιδρυμα πορεύεται με αυτές τις αρχές εδώ και 26 χρόνια. Ταυτόχρονα συνοψίζει, με απόλυτη ακρίβεια, το αποτύπωμα που άφησε ο Τσαρούχης: ‘Επίκαιρος και Διαχρονικός’ στους αιώνες».

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού.

«Πέρασαν τριάντα χρόνια, που έφυγε, αλλά το έργο του γίνεται με τον χρόνο όλο και πιο συναρπαστικό, απολύτως κλασικό, παραμένοντας συγχρόνως λαϊκό, ερωτικό, ποιητικό. Ο πλους μας προσκαλεί και μας προκαλεί να πλεύσουμε στη γνώση, με την πυξίδα να δείχνει σταθερή πορεία και στόχο. Αυτή την πορεία ακολουθούν οι ΠΛΟΕΣ στην εικοσιπεντάχρονη ιστορία τους.

Ταξιδεύουν με σταθερή κατεύθυνση, για την ανάδειξη των αξιών του σύγχρονου πολιτισμού μας.
Είναι ευτυχής η συγκυρία της επετείου των 25 ετών του εικαστικού θεσμού ΠΛΟΕΣ του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, καθώς συνδυάζεται με την παρουσίαση του έργου του Γιάννη Τσαρούχη, εμβληματικού δημιουργού στην Τέχνη.

Είμαι βέβαιη ότι σήμερα ο Τσαρούχης είναι ευτυχής βλέποντας τις δημιουργίες του στην Ανδρο. Αγαπούσε τις Κυκλάδες. Την αρμονία και την λιτότητα που εκπέμπει η φύση και η τέχνη τους στη μακρά ιστορική διάρκεια. Κι αυτό το δήλωνε ο ίδιος».

«Θέλω να ευχαριστήσω το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και τη Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα. Χωρίς την ουσιαστική συμβολή τους και την αγαστή συνεργασία τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η έκθεση στο Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, με την επιμέλεια της καταξιωμένης Ιστορικού Τέχνης, κ. Αθηνάς Σχινά. Η συνεργασία, η συνέργεια, των τριών φορέων δείχνει τον δρόμο για τη δημιουργία μείζονων πολιτιστικών γεγονότων, τα οποία, αγγίζοντας το συναίσθημα, εκπαιδεύουν το κοινό στην ομορφιά της Τέχνης».

«Το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει την πρόθυμη στήριξή του σε ό,τι του αναλογεί», συμπλήρωσε η Υπουργός κ. Μενδώνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available