Εκθεση στην πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον με φωτογραφίες ελληνικών σκαριών

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Μία ενδιαφέρουσα και άκρως ελληνική φωτογραφική έκθεση εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη στην πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, όπου οι επισκέπτες θα απολαύσουν 16 υπέροχες έγχρωμες φωτογραφίες ελληνικών σκαριών.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιουνίου, διοργανώνεται με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Μήνα Πολιτισμού για το 2016 στις ΗΠΑ και τιτλοφορείται «ο περίπλους των ελληνικών σκαριών».
Φωτογράφος είναι ο κ. Ανδρέας Θεολογίτης και οι 16 φωτογραφίες που εκτίθενται προέρχονται από μία συλλογή που συνολικά απαριθμεί 70 φωτογραφίες. Μάλιστα, ο κ. Θεολογίτης έχει μία λέξη που εναλλάσσεται για κάθε φωτογραφία:
Φως, σκιά, χρώμα, αρμύρα, σκουριά, λεπτομέρεια.
Αντανάκλαση, κίνηση, χρόνος, ρότα, φαντασία.
Μόχθος, μεράκι, παράδοση, τέχνη.
Διήγηση, ανάμνηση, περίπλους.
Γιατί όμως φωτογράφισε τα ελληνικά σκαριά;

EKUESI2

Γιατί η ιστορία της Ελλάδας είναι βαθιά ριζωμένη με την θάλασσα, τα νησιά της και τα πλοία της που ταξιδεύουν τους ωκεανούς. Με τον φωτογραφικό του φακό, ο Ανδρέας Θεολογίτης, αποτυπώνει τη λεπτομέρεια αυτών των σκαριών όπως γεννιούνται, ζουν και παροπλίζονται. Παραδοσιακά σκαριά, φτιαγμένα από χέρια με την παράδοση αιώνων, με φαντασία και κόπο. Μεταλλικά ύφαλα αποτέλεσμα του καθημερινού ανθρώπινου μόχθου.
Παράδοση και τέχνη, κίνηση και αντανάκλαση, σκουριά και μόχθος εκφράζονται δυναμικά μέσα από τη λεπτομέρεια του χρώματος, την υφή, το υλικό, αφήνοντας τη φαντασία του καθενός να δημιουργήσει τη δική του μοναδική εικόνα.
Η συλλογή «Ελληνικά σκαριά» παρουσιάστηκε τον Ιούλιο 2014 για πρώτη φορά στην Αθήνα. Στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο 2015 έκανε τον περίπλου της καρδιάς της Ευρώπης. Στο λιμάνι του Πειραιά, τόπο έμπνευσης για τον δημιουργό της, επέστρεψε τον Μάιο 2015 στο φυσικό της περιβάλλον εμπλουτισμένη με νέες απόψεις.

EKUESI1
Κι όπως λέει, «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή ότι ο περίπλους συνεχίζεται με την ευκαιρία της μεγαλύτερης πολιτιστικής διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αμερική τον Ευρωπαϊκού Μήνα Πολιτισμού κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2016, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεολογίτης είναι αρχιτέκτων-πολεοδόμος. Σπούδασε τη δεκαετία του ‘80 στο Βέλγιο. Στις αρχές του ’90 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου συμμετέχει σε σημαντικά αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά έργα.
Με τη φωτογραφία ασχολείται από την εποχή του «σκοτεινού θαλάμου» και από τα χρόνια του Γυμνασίου, όπως λέει στον «Ε.Κ».
Ανθρωπος με πολλές πλευρές ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του. Κάθε φορά, σαν την πρώτη φορά. Μέσα από τα ταξίδια του, δίνει τη δική του μοναδική οπτική πλευρά στον κόσμο που τον περιβάλλει. Πειραματίζεται ακολουθώντας τη δική του διαφορετική ματιά στο περιβάλλον του. Προκαλεί την έκπληξη, μετατρέποντας τα απλά αντικείμενα δημιουργώντας μοναδικές εικόνες.
Στις φωτογραφίες του, το επίπεδο αφαιρετικότητας προσκαλεί τον καθένα σε έναν κόσμο προσωπικής ερμηνείας. Αποτελεί μια προσωπική ανάγκη έκφρασης και αναζήτησης πέρα από κανόνες δίνοντας μια «άλλη άποψη της πραγματικότητας».
Κυρίως όμως, όπως λέει στην εφημερίδα μας, ασχολείται με τη φωτογραφία, καθώς «πρέπει να βρίσκουμε εναλλακτικές ενασχολήσεις να ξεφεύγουμε από τη μιζέρια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available