Εκλογή νέου Επισκόπου στο Φανάρι για Γαλλία

Ο παμψηφεί εψηφισμένος Επίσκοπος Μελιτινής κ. Μάξιμος (Παφίλης) βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο - Νίκος Μαγγίνας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παφίλη βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, με τον τίτλο Μελιτηνής.

Στο επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράφονται τα εξής:

«Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής σήμερον, προς εξέτασιν των εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένων θεμάτων.
Εν αρχή της πρώτης συνεδρίας αντηλλάγησαν μεταξύ του Παναγιωτάτου Πατριάρχου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κυρίου Γερμανού, εκ μέρους των νέων μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αι ειθισμέναι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις.

Κατ’ αυτήν, προτάσσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παφίλης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, εξελέγη παμψηφεί Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Σεβασμιωτάτω Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μελιτηνής».

Εν τω μεταξύ, τελέσθηκε ήδη το Μικρό Μήνυμα αναγγελίας της εκλογής στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ενώ στη συνέχεια ο εψηφισμένος Επίσκοπος Μάξιμος δέχθηκε τις ευχές της Ιεραρχίας.

Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος (Παφίλης) γεννήθηκε το 1978 στην Καρδίτσα και σπούδασε Θεολογία, Ιστορία και Επικοινωνία, στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στη Θρησκευτική Διπλωματία του Διεθνούς Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Χειροτονήθηκε το 2003 και διακόνησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Υπηρέτησε για 10 έτη ως γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 2016 υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

Εχει λάβει μέρος σε πολλές εξωτερικές εκκλησιαστικές αποστολές και εκπροσωπήσεις και το 2016 συμμετείχε ως ειδικός σύμβουλος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Κρήτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available