«Εκλογικό εργαλείο» για την κυβέρνηση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες

Το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

ΑΘΗΝΑ. Σε «εκλογικό εργαλείο» φαίνεται ότι επιδιώκει να μετατρέψει η κυβέρνηση τα μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, αφού υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για «γενναίες ελαφρύνσεις» των δανειοληπτών, εις βάρος ωστόσο του τραπεζικού συστήματος, με τελικούς χαμένους όλους τους φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν μια πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και των διοικητών των τραπεζών με αντικείμενο την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση, εν όψει μάλιστα των εκλογών, επιθυμεί διακαώς την χρονική επέκταση του «Νόμου Κατσέλη», που προστατεύει την πρώτη κατοικία, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι τραπεζίτες ωστόσο, απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θεωρούν ότι αυτό θα πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και παράλληλα θα ανατρέψει τα σχέδια για τιτλοποιήσεις δανείων.

Η κυβέρνηση εμφανιζόταν να είναι διχασμένη, με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, από τη μια, να επιμένει σε ένα διευρυμένο πλαίσιο προστασίας που απειλούσε την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και από την άλλη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο να επιζητούν έναν έντιμο συμβιβασμό, που δεν θα έθετε σε κίνδυνο ούτε τις τράπεζες ούτε την εκταμίευση των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα εξέπεμπε ένα πολύ αρνητικό σήμα στις αγορές. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για το σχέδιο που ετοιμάζει το επιτελείο γύρω από τον Πρωθυπουργό. Μέχρι και για θέσπιση ορίου προστασίας τα 250.000 ευρώ (που πιάνει τους πάντες, αφού το 80% των ακινήτων είναι αξίας έως 100.000 ευρώ), αλλά και «κούρεμα» δανείου και μάλιστα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια γίνεται λόγος.

Το σχέδιο συναντά την έντονη αντίδραση τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των τραπεζών, που ζητούν να μπει ο πήχης στην περιοχή των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητά και όριο προστασίας ύψους 150.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει συμβιβασμός στα 120.000 ευρώ.

Στα αγκάθια του διαλόγου κυβέρνησης – τραπεζών να προσθέσουμε και την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στον νέο νόμο Κατσέλη και δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία, ρύθμιση που θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τους δικαιούχους αλλά και την πρόβλεψη για οριζόντιο «κούρεμα» δανείων, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του στεγαστικού δανείου ξεπερνά την εμπορική αξία του ακινήτου.

Τέτοιου είδους ρυθμίσεις κινδυνεύουν να πλήξουν την υγεία των τραπεζών και να δώσουν τέλος σε κάθε σχέδιο για ανάπτυξη της οικονομίας, αφού λόγω κόκκινων δανείων και προβληματικού χαρτοφυλακίου οι τράπεζες θα αδυνατούν να δώσουν δάνεια.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Η εκπρόσωπος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χρησιμοποίησε έντονα δηκτικό ύφος για να κριτικάρει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο συγκεκριμένο θέμα.

«Η κυβέρνηση απέτυχε και στα ‘κόκκινα’ δάνεια. Η ΝΔ υπερασπίζεται την πρώτη κατοικία. Τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση του θέματος. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μία ‘θεαματική’ σύγκρουση μεταξύ Φλαμπουράρη και Δραγασάκη. Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει και τους συνεπείς. Η οποιαδήποτε λύση δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Σπυράκη.

Να σημειωθεί εξάλλου πως σε περίπτωση που για προεκλογικούς λόγους η κυβέρνηση επιμείνει σε ρυθμίσεις με μοναδικό κριτήριο τις κάλπες και όχι το ευρύτερο συμφέρον της οικονομίας, τίθεται σε αμφιβολία και η εκταμίευση των 700 εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε λαμβάνειν από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΕΚΤ, καθώς και η 3η αξιολόγηση, που θα δώσει τέλος σε κάθε όνειρο για έξοδο στις αγορές.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε να περιορίσει τον θόρυβο που έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η επισήμανση Δραγασάκη περί ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

«Τα σενάρια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν μόνο στη φαντασία δημοσιογράφων που για δικούς τους λόγους κινδυνολογούν. Οσα είπε ο κ. Δραγασάκης στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου εντός κοινοβουλίου διαστρεβλώθηκαν για να δημιουργηθούν εντυπώσεις», είπε το πρωί μιλώντας σε ραδιοσταθμό ο κ. Τζανακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απλώς μιλούσε θεωρητικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available