Εκπλήξεις

Μαθητές κρατούν με καμάρι την πινακίδα με το όνομα της Ακαδημίας της Αγίας Σοφίας. Φωτογραφίες: Ευγενική παραχώρηση Ακαδημίας Αγίας Σοφίας.

Δεν έλειψαν και δεν θα λείψουν ποτέ οι εκπλήξεις από την Ομογένειά μας. Μία τέτοια έκπληξη είναι η Ακαδημία της Αγίας Σοφίας στην πόλη Πόρτλαντ του Ορεγκον για την οποία γράψαμε το Σαββατοκύριακο.

Ενα σχολείο με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Επισημαίνω μερικά: Ιδρύθηκε από μέλη κοινοτήτων διαφορετικών Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών, Ρωσικής, Σερβικής, Ελληνικής. Στεγάζεται δωρεάν στο κτιριακό συγκρότημα της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και διοικείται από ανεξάρτητο διοικητικό.

Διδάσκονται όλα τα μαθήματα στα Δημόσια σχολεία και επί πλέον Ελληνικά και Λατινικά. Καλά διαβάσατε, Ελληνικά και Λατινικά, και μάλιστα όχι μόνο δεν παραπονιέται κανένας γονιός, αλλά απεναντίας ζητούν και περισσότερα Ελληνικά. Η όλη δε δομή, υπόβαθρο και έκφραση έχει Ορθόδοξο χαρακτήρα.

Οπως έχουμε γράψει πολλές φορές, όλα τα ζητήματα και φυσικά αυτό της Παιδείας, είναι θέμα προσώπων. Κι αυτό είναι το ζητούμενο τούτη την ώρα, πρόσωπα καινούργια, με ζήλο, αδιάφθορα, με γνώσεις και γνώση, τα οποία να ριχτούν στη μάχη για τα μεγάλα και ουσιώδη θέματα της Εκκλησίας και της Ομογένειας γιατί η σημερινή τελμάτωση είναι η μεγάλη μας ντροπή.

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available