Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας λόγω του ιού στις ΗΠΑ – 3,3 εκατ. αιτήθηκαν επίδομα ανεργίας (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την καθημερινότητα στο Σαν Φρανσίσκο την εποχή του κορωναϊού. (AP Photo/Jeff Chiu)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα -περισσότερο από τετραπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε οριστεί το 1982- εν μέσω μιας εκτεταμένης απενεργοποίησης της Οικονομίας που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που έχασαν θέσεις εργασίας τις τελευταίες ημέρες δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας, επειδή οι κρατικοί ιστοχώροι και τα τηλεφωνικά συστήματα έχουν κατακλυστεί από μια πλημμυρίδα αιτούντων και έχουν «παγώσει». Αυτό το εμπόδιο δείχνει ότι η αναφορά της Πέμπτης για την ανεργία υποτιμά πραγματικά το μέγεθος των περικοπών θέσεων εργασίας την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς οι απώλειες θέσεων εργασίας αυξάνονται, ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι το ποσοστό ανεργίας του Εθνους θα μπορούσε να προσεγγίσει το 13% μέχρι τον Μάιο. Συγκριτικά, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης, το οποίο έληξε το 2009, ήταν 10%.

Οι αιτήσεις πάντως για επιδόματα ανεργίας συνολικά αντανακλούν το ρυθμό των απολύσεων και η έκθεση με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Εργασίας προσέφερε τα πλέον ξεκάθαρα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον καταστροφικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην Οικονομία, που έχει αναγκάσει την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) να λάβει έκτακτα μέτρα και το αμερικανικό Κογκρέσο να καταλήξει σε πακέτο μέτρων στήριξης που ανέρχεται στο ύψος-ρεκόρ των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ρυθμός των απολύσεων σίγουρα θα επιταχυνθεί καθώς η Οικονομία των ΗΠΑ βυθίζεται σε ύφεση. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, γυμναστήρια και αεροπορικές εταιρείες. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων είναι πτωτικές και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν κλείσει εργοστάσια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργοδότες αντιμετωπίζουν πληρωμές δανείων και άλλα σταθερά έξοδα, οπότε μειώνουν τις θέσεις εργασίας για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η οικονομική χειροτέρευση ήταν γρήγορη. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 3,5% – το χαμηλότερο της 50ετίας. Και η Οικονομία αυξανόταν σταθερά, αν και ήπια. Ωστόσο, κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Οικονομία θα συρρικνωθεί με τον πιο απότομο ετήσιο ρυθμό της – μια συρρίκνωση που θα μπορούσε να φτάσει το 30%.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του «Reuters» ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα σημείωναν αύξηση στο 1 εκατ. αν και υπήρχαν προβλέψεις που έφθαναν ακόμα και τα 4 εκατ. «Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, η αύξηση στις νέες αιτήσεις οφείλεται στον αντίκτυπο του Covid-19», ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση.

Οι κυβερνήτες σε τουλάχιστον 18 πολιτείες, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, έχουν δώσει εντολή στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμένουν στο σπίτι τους. Εχει επίσης δοθεί εντολή να αναστείλουν τη λειτουργία τους επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού τελεί υπό καθεστώς αποκλεισμού (lockdown).

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις της περασμένης εβδομάδας πιθανόν δεν θα έχουν αντίκτυπο στην έκθεση για την απασχόληση του Μαρτίου, καθώς δεν περιλαμβάνονται στην περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία για τους απασχολούμενους εκτός του αγροτικού τομέα, δηλαδή την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου. Οικονομολόγοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι η αύξηση των αιτήσεων για την εβδομάδα που καλύπτει η έρευνα υποδηλώνει ότι ο αριθμός των μισθωτών μειώθηκε αυτόν τον μήνα γεγονός που θα τερματίσει σχεδόν εννιάμισι χρόνια αύξησης της απασχόλησης.

«Οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν τον Μάρτιο», σχολίασε ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics στην Πενσιλβάνια. «Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για απολυμένους εργαζομένους που δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να το κάνουν ταυτόχρονα. Τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να έχουμε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας».

Με πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available