Εκτιμήσεις τουρκολόγου: Αναλλοίωτη η πολιτική Ερντογάν στο Κυπριακό

Ο Ιάκωβος Τσαγκάρης.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τουρκολόγος, λειτουργός του ελεγχόμενου από την Κυβέρνηση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο Ιάκωβος Τσαγκάρης, εκτιμά ότι «η πολιτική Ερντογάν θα παραμείνει αναλλοίωτη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τσαγκάρης μίλησε για πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην κατεχόμενη Κύπρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στην Τουρκία έχει παρενέργειες και στην κατεχόμενη Κύπρο. Ως παράδειγμα έφερε την έρευνα εναντίον της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν που άρχισε στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016 και μετά από λίγους μήνες επεκτάθηκε και στα κατεχόμενα.

«Αργά ή γρήγορα η κάθε εξέλιξη στην Τουρκία επηρεάζει και την κατεχόμενη Κύπρο», είπε για να προσθέσει ότι «για τον αντίκτυπο του δημοψηφίσματος στην κατεχόμενη Κύπρο θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα στην Τουρκία».

Ο κ. Τσαγκάρης αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της Τουρκίας για εκτουρκισμό των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτές άρχισαν προτού γίνει λόγος για διεύρυνση των εξουσιών του Ερντογάν και για δημοψήφισμα. Είπε συγκεκριμένα ότι «και πριν το τουρκικό δημοψήφισμα, στα κατεχόμενα υπήρχε μια προσπάθεια εκτουρκισμού και εξισλαμισμού, με την ανέγερση τζαμιών και με τη διοργάνωση μαθημάτων Κορανίου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες». Ως ενέργειες που συνδέονται με τον εκτουρκισμό των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου ανέφερε και τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και την πρόθεση ηλεκτρικής σύνδεσης των κατεχομένων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ιάκωβο Τσαγκάρη: «Υπάρχουν εξελίξεις στα κατεχόμενα που προγραμματίστηκαν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Βλέπουμε να υπάρχει μια κατάσταση που μας οδηγεί σε στενότερες σχέσεις κατεχομένων με την Τουρκία, κάποιοι το λένε προσάρτηση, άλλοι εκτουρκισμό ή με άλλα ονόματα, το δεδομένο όμως είναι το ίδιο».

Στον κ. Τσαγκάρη υποβλήθηκε και ερώτηση στην οποία γίνεται λόγος για «αντίσταση των Τουρκοκυπρίων στην τουρκική κατοχή της Κύπρου». «Θα συνεχιστεί αυτή η αντίσταση», ρωτήθηκε ο λειτουργός του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Απαντώντας στην ερώτηση ανέφερε ότι «αυτό εξαρτάται από το πόσοι είναι αυτοί που αντιδρούν και αντιστέκονται, από ποιους χώρους προέρχονται». Επεσήμανε ότι τα πολιτικά κόμματα της τουρκοκυπριακής αριστεράς, ΡΤΚ ή ΚΚΔ, δεν μιλούν τόσο έντονα για την κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο. «Σε τουρκική κατοχή κάνουν λόγο μικρά κόμματα και η εφημερίδα «Αφρίκα», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «ενόσω οι Τουρκοκύπριοι δεν κάνουν λόγο για κατοχή, η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές της ανενόχλητη, χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει οτιδήποτε».

Όσον αφορά τη ρητορική και δηλώσεις που έγιναν από συμβούλους του Ταγίπ Ερντογάν περί της Κύπρου ως 82ης τουρκικής επαρχίας, ο τουρκολόγος του ΓΤΠ ανέφερε ότι προεκλογικά ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αναφορές για να συσπειρώσει τη δεξιά και ακροδεξιά μερίδα των ψηφοφόρων. Μετά από το δημοψήφισμα, πρόσθεσε, πιστεύω ότι η κατάσταση δεν άλλαξε πολύ. Διότι πιστεύω πως ο Ερντογάν έχει άλλη μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση μπροστά του, το 2019, όπου θα χρειαστεί και πάλι τις ψήφους των εθνικιστών για να ανέλθει και πάλι στην εξουσία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *