Εκ νέου στο δικαστήριο ο κ. Ανδρέας Γεωργίου πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

O κ. Ανδρέας Γεωργίου. Φωτογραφία αρχείου: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ICON PRESS/ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ.

ΑΘΗΝΑ. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, σχετικά με το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που είχε (κακούργημα).

Το αδίκημα σχετίζεται με τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί, ότι το 2009 προέβη σε αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας μας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνια). Ετσι, για τρίτη κατά σειρά φορά, καλείται το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, να επιληφθεί της υπόθεσης.

Οπως είναι γνωστό, για την κατηγορία αυτή το Συμβούλιο Εφετών, δύο φορές, έχει απαλλάξει τον Ανδρέα Γεωργίου, καθώς στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο της Eurostat, που βεβαιώνει ότι τα στοιχεία για τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009 υποβλήθηκαν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Eurostat.

Η υπόθεση Γεωργίου που απασχολεί επί χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εν όψει του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας η υπόθεση αυτή να κλείσει.

Ο καθηγητής Στατιστικής, που ζει στις ΗΠΑ, αρνείται σθεναρά τις ατασθαλίες και λέει ότι απλώς ακολούθησε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μέτρηση του ελλείμματος της Ελλάδας. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης λένε ότι το έργο του ήταν ακριβές. Αν βρεθεί ένοχος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη ζωή στη φυλακή.

Επί των ημερών του η ΕΛΣΤΑΤ έγινε ανεξάρτητη αρχή ενώ πριν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» «μαγείρευαν» τα στοιχεία και παρουσίαζαν το μέγεθος του ελλείμματος όπως ήθελαν.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στατικολόγοι και οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο υποστήριξαν τον κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για την οικονομική κρίση της Ελλάδας.

Η ανανεωμένη πίεση στον κ. Γεωργίου θα μπορούσε να περιπλέξει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας, των Ευρωπαίων πιστωτών της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η χώρα προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την περίοδο διάσωσης μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης τον Αύγουστο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η δίωξη του κ. Γεωργίου κινδυνεύει να υπονομεύσει την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών και ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του θα αποτελέσουν και πάλι «θύματα» πολιτικού «μαγειρέματος».

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα από ό,τι φαίνεται μόνο το Κίνημα Αλλαγής και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του κ. Γιώργου Παπανδρέου, υπερασπίζονται τον κ. Γεωργίου. Μεταξύ άλλων το κόμμα του κ. Παπανδρέου σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Δικαστική υπόθεση του κ. Γεωργίου έχει καταστεί εν τοις πράγμασι η σημαντικότερη ίσως δικογραφία της Μεταπολίτευσης, με πολιτικά χαρακτηριστικά και αναμφίβολα με πολιτικές συνέπειες, γύρω από ένα κυρίαρχο όσο και πλαστό ερώτημα: Διογκώθηκε το 2010 το έλλειμμα της Ελλάδος από τον κ. Γεωργίου ή παραδόθηκε το 2009 μια χρεοκοπημένη Ελλάδα από τον κ. Καραμανλή;…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available