Ελληνες εκπαιδευτικοί τιμούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό (βίντεο & φωτογραφίες)

Βασιλική Φιλιώτη, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Γιώργος Χατζημάρκος, Αλέξης Φαίδωνος - Βαντέ στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια, ΝΥ, στις 15 Δεκεμβρίου 2019. («ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» / ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε η ετήσια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, ο Σύλλογος «Προμηθέας» Νέας Υόρκης και ο Οργανισμός «Ελληνική Παιδεία Αμερικής» στις 15 Δεκεμβρίου 2019, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τέλεσε προσευχή.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αμερικής με τη συνοδεία στο πιάνο από τον Γρηγόρη Ποστ, η υψίφωνος, Αννα Τσουκαλά, απήγγειλε το «Ave Maria» και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Η δυναμική πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, διευκρινίζοντας στον «Ε.Κ.» τους λόγους για τους οποίους διοργανώνεται η εν λόγω ετήσια εκδήλωση: «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε, να εμψυχώσουμε, να ευχαριστήσουμε γονείς, παππούδες, δασκάλους, φορείς που αγαπούν την ελληνική παιδεία και την ελληνική γλώσσα και συνεργάζονται μαζί με τον δάσκαλο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα, για το καλό της διαιώνισης της γλώσσας, της οργάνωσης των σχολείων μας και της διατήρησης των προγραμμάτων μας. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουμε να είναι κοντά μας. Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνη σε όσους είναι αρωγοί και συμπαραστέκονται στο έργο των δασκάλων, άλλων ομογενειακών φορέων και στα σχολεία. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη στην εκδήλωσή μας και μας λυπεί που δεν έχουμε μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε να φιλοξενούνται περισσότερα άτομα.

Εύχομαι συγχαρητήρια σε όλους όσοι τιμήθηκαν στην εκδήλωσή μας. Χρόνια πολλά, με υγεία, πρόοδο, ευημερία και κάθε καλό στην οικογένειά τους και στον καθένα ξεχωριστά».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια, ΝΥ, στις 15 Δεκεμβρίου 2019. («ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» / ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ)

Η άοκνη πρόεδρος του Οργανισμού «Ελληνική Παιδεία», Βασιλική Φιλιώτη, καλωσόρισε επίσης, τους παρευρισκόμενους, δηλώνοντας στον «Ε.Κ.»: «Είναι μια σπουδαία εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε για να τιμήσουμε παράγοντες, φορείς, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που βοηθάνε στο έργο της Ομοσπονδίας, των συλλόγων, των ελληνικών σχολείων, των κοινοτήτων και συνεισφέρουν στη διατήρηση του ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων, την ορθόδοξη πίστη μας. Τα παιδιά μας, τους μελλοντικούς πολίτες αυτής της χώρας και τα μελλοντικά στελέχη των ελληνικών σωματείων και γιατί όχι και στην αμερικανική χώρα, όπως έχουμε Ελληνόπουλα στην πολιτική και άλλες θέσεις. Τα Ελληνόπουλα είναι πολύ σπουδαίο να μιλούν την ελληνική γλώσσα, να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», Μερόπη Κυριάκου, καλωσορίζοντας με τη σειρά της τους προσκεκλημένους, δήλωσε στον «Ε.Κ.», αναφορικά με την εκδήλωση: «Σήμερα γιορτάζουμε με αφορμή αυτή τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση το ‘ευχαριστώ’ που οφείλουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί στην οικογένεια, στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και γιαγιάδες των μαθητών μας. Σε έναν τόπο τόσο μακρινό από την Πατρίδα, με όλες τις δυσκολίες που επιφυλάσσει η καθημερινότητα στην Αμερική, όχι μόνο στέλνετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας στο ελληνικό σχολείο αλλά είστε οι θερμότεροι συμπαραστάτες τους. Ευχαριστούμε!».

Ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια, ΝΥ, στις 15 Δεκεμβρίου 2019. («ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» / ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ)

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκου, ο Διευθυντής Γραφείου Παιδείας Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, και ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν η επιβράβευση ατόμων που υποστηρίζουν έμπρακτα της διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Ειδικότερα, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, στους Νίκο Αναγνωστόπουλο, Μαρία Ασπρα, Μαίρη Βασιλάκου, Βασιλική Γεωργίου, Τομ Γεωργίου, Αντζη Γιάνα, Βούλα Γκαλιάνου, Τζένιφερ Γκούνη, Κατερίνα Δρόσου, Θεοδώρα Ευθυμιάδη, Φανή Ζηκοπούλου, Νίκο Κατσανεβάκη, Ντιν Κατσαρό, Ανθή Κουλουρούδη – Δημίδου, Καλλιόπη Κουντουράκη, Καλλιόπη Μακρίδη, Μαρία Μαρκογιάννη, Ιωάννα Μεντζελοπούλου, Αφροδίτη Μικρούτσικου, Νταϊάνα Μισαντώνη, Ουρανία Μπουντούνη, Στέλλα Μουστάκα, Γιώργο Παμπαφίκο, Μαριέττα Πιλαρινού – Γιαννοπούλου, Αλεξάνδρα Ρούμπου, Αγησίλαο Τριανταφυλλόπουλο, Μαίρη Τροιανού και Ζαχαρία και Αγγελική Φεσσάρα.

H Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη και η Πρόεδρος Οργανισμού «Ελληνική Παιδεία» Βασιλική Φιλιώτη
τιμούν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια, ΝΥ, στις 15 Δεκεμβρίου 2019. («ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» / ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ)

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τους βραβευθέντες και επανέλαβε ότι στις προτεραιότητές του είναι η έμπρακτη υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και ιστορίας: «Οταν απευθύνομαι σε εκπαιδευτικούς, μου αρέσει να λέω τη λέξη ‘συνάδελφοι’ (διότι…) μέχρι να εκλεγώ Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ήμουν Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καταλαβαίνω τον κόπο, τη φροντίδα, την αγωνία που περνάει ένας εκπαιδευτικός, όχι μόνο από τη στιγμή που μπαίνει στην τάξη για να διδάξει, αλλά και πριν, για να προετοιμαστεί, αλλά και μετά για να αντιμετωπίσει άλλες καταστάσεις (…), να γυρίσει στο σπίτι να φροντίσει τα παιδιά του, τη δική του οικογένεια… Είναι μια σειρά υποχρεώσεων και δυσκολιών στη ζωή του εκπαιδευτικού τα οποία με οδηγούν στο να χαρακτηρίσω (…) αυτές τις γυναίκες και αυτούς τους άνδρες ως ‘ηρωίδες’ και ‘ήρωες’.

Διότι όπως τα καθήκοντα του κληρικού, έτσι και τα καθήκοντα ενός εκπαιδευτικού απαιτούν ‘ψυχή’ (…) και αυτό έχει ένα κόστος. Για όλα αυτά, θέλω να καταθέσω (…) τον σεβασμό μου για τον κόπο σας και τα συγχαρητήριά μου, αλλά και την υπόσχεση ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα είναι κοντά σας (…) στην πράξη. Για εμάς, η ελληνική παιδεία είναι η ψυχή μας (…)».

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, Αστόρια, ΝΥ, στις 15 Δεκεμβρίου 2019. («ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» / ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ)

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επίσης, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Σοφία Ζήτει», η οποία δημιουργήθηκε από μαθητές της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας, υπό την επίβλεψη της διευθύντριας, Δήμητρας Βαλσάμη.

Παρουσιάστηκε επίσης, η ταινία «Αποκάλυψη Ακόμα, Αποδοχή Κληρονομιάς» του σκηνοθέτη Χρήστου Γόδα, η οποία έχει συμμετάσχει σε κινηματογράφους, στην ελληνική κρατική τηλεόραση και σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, όπου και μεταφράστηκε στα ρωσικά.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η γράφουσα δημοσιογράφος-κοινωνιολόγος, Δρ Δέσποινα Αφεντούλη.

Τέλος, παρατέθηκε δείπνο στους παρευρισκομένους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available