Ελληνες μηχανικοί που έφυγαν, δύσκολα θα γυρίσουν, παρά τη βελτίωση της Οικονομίας

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ερευνα μεταξύ Ελλήνων μηχανικών που κατέφυγαν στη Γερμανία για εργασία έκανε η ανταποκρίτρια για την Ευρώπη της «New York Times», Λιζ Αλντερμαν, θέλοντας να διερευνήσει τις προσδοκίες τους σχετικά με πιθανή επιστροφή τους στην Ελλάδα, τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα στην Οικονομία. Καταλήγει όμως στο συμπέρασμα ότι οι μηχανικοί με τους οποίους μίλησε δεν σκέφτονται καν να επιστρέψουν.

Ο πρώτος της συνομιλητής είναι ο κ. Κακογιάννης. Η συζήτηση γίνεται σε ένα γερμανικό καφέ, μαζί με περίπου 40 άλλους Ελληνες. Είναι μέρος μίας ομάδας εκπατρισθέντων Ελλήνων μηχανικών, που καλωσορίζει νεοαφιχθέντες που ξέφυγαν από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται», λέει ο κ. Κακογιάννης. «Οταν αντιλαμβάνεσαι ότι η χώρα σου έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο ονείρων, πρέπει να βρεις τα όνειρά σου αλλού».

Ενώ η Ευρώπη επιτέλους βγαίνει από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα ακόμη αντιμετωπίζει προκλήσεις. Περί το μισό εκατομμύριο Ελλήνων έγιναν οικονομικοί μετανάστες από τη αρχή της κρίσης, μία από τις μεγαλύτερες εξόδους από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και συνεχίζουν να φεύγουν από την Ελλάδα.

Ανάμεσά τους γιατροί, τεχνικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι ειδικευμένοι επαγγελματίες, όπως και νέοι απόφοιτοι που συνεχίζουν να διατρέχουν τον ευημερούντα ευρωπαϊκό Βορρά για να βρουν εργασία.

Ο κ. Κακογιάννης κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια πολυπόθητη δουλειά ως μηχανικός και η φίλη του τον ακολούθησε εκεί.

Καθώς η Αθήνα προετοιμάζεται τον Αύγουστο να βγει από μία οκταετή εξάρτηση διεθνούς οικονομικής βοήθειας, και να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ανάκαμψη. Οντως η ανάπτυξη δείχνει κάποια σημάδια της πολυαναμενόμενης επαναφοράς.

Ωστόσο, για πολλούς Ελληνες που διέφυγαν της κατεστραμμένης οικονομίας τους, η αισιοδοξία φαίνεται πρόωρη. Το ένα πέμπτο των Ελλήνων εξακολουθούν να είναι άνεργοι και η Οικονομία παραμένει μικρότερη από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, με την επιδείνωση της τύχης του ευρώ, έχει τη δυνατότητα να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα.

«Οταν η Οικονομία έχει καταστραφεί, χρειάζονται πολλά χρόνια να επαναϊδρυθεί», δήλωσε ο Βασίλης Καπόγλου, που ίδρυσε τον Σύλλογο Ελληνες Μηχανικοί της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας το 2013, όταν έφυγε από την Ελλάδα όπου είχε στεγνώσει η αγορά των οικοδομών.
«Το μνημόνιο μπορεί να τελειώνει, αλλά τα προβλήματα που έδιωξαν εκτός τους Ελληνες δεν τελείωσαν».

Πολλοί που έχουν φτάσει στο Ντίσελντορφ ακολουθούν ένα μονοπάτι που διάνοιξε ένας άλλος Ελληνας στη δεκαετία του 1950, όταν η Γερμανία ζήτησε από τους εργαζόμενους που εργάζονταν για εξορυκτικές και κατασκευαστικές εργασίες να ανοικοδομήσουν πόλεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ανερχόμενη βιομηχανική περιοχή, η οποία περιλαμβάνει το Ντίσελντορφ και την Κολωνία, εκτιμάται ότι 130.000 Ελληνες που κατέχουν σύγχρονες δεξιότητες απασχολούνται στις γερμανικές τεχνολογικές, τηλεπικοινωνιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, τράπεζες, νοσοκομεία και φαρμακεία.

Είναι τόσοι οι Ελληνες που κατέφθασαν στο Ντίσελντορφ τα τελευταία χρόνια που μία μικρή Αθήνα ανθεί. Κοντά στον κεντρικό σταθμό του τρένου, ελληνικές ταβέρνες και καφέ γεμίζουν με κοσμοπολίτες Ελληνες που πίνουν φραπέ και στρίβουν ένα τσιγάρο, μία σκηνή πανομοιότυπη με κάθε άλλη αθηναϊκή πλατεία.

Μία μπουτίκ, που τη διαχειρίζονται Ελληνες από το μεγάλο κύμα μεταναστών του ’50, προσφέρει βαφτιστικά και κουφέτα, παραδοσιακά των ελληνορθόδοξων βαφτίσεων.

Στο «Καφέ Βυζάντιο», Ελληνες απολαμβάνουν τον μπακλαβά και παίζουν τάβλι. Εισιτήρια για τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία που κατευθύνονται στην πατρίδα πωλούνται σε ένα πολυάσχολο γραφείο ταξιδίων διακοσμημένο με νοσταλγικές αφίσες του Παρθενώνα και των ηλιόλουστων νησιών του Αιγαίου.
Ενώ επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, οι οικοδομές, η ανάπτυξη και τα έργα που συνδέονται με την τεχνολογία αγωνίζονται ακόμη να ανακάμψουν.

«Οι μηχανικοί συνδέονται με την ανάπτυξη μίας χώρας», δήλωσε η Μάρθα Ουζουνίδου, χημικός μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη, που ήρθε στο Ντίσελντορφ τον περσινό Οκτώβριο, καθώς όπως λέει, «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην Ελλάδα».

Μηχανικοί που έμειναν στην πατρίδα τους, τείνουν να στηρίζονται από τους γονείς τους ή να εργάζονται σε τουριστικές οικοδομές, που είναι ένας από τους ελάχιστους αναπτυσσόμενους κλάδους, δήλωσε ο κ. Καπόγλου.

Στο καφέ που μαζεύτηκε πρόσφατα ένα Σάββατο η ομάδα των μηχανικών, υπήρχαν τουλάχιστον πέντε νέοι μηχανικοί που έφτασαν στο Ντίσελντορφ τους πρόσφατους μήνες και γρήγορα βρήκαν δουλειά. Η λέσχη των μηχανικών έχει τώρα σχεδόν 900 μέλη.

«Οι Γερμανοί μας καλοδέχθηκαν», ανέφερε ο κ. Καπόγλου, «Θέλουν ανθρώπους με μεγάλες επιδεξιότητες».

Αυτό ακούγεται σαν τραγική ειρωνεία στην Ελλάδα. Η Γερμανία αντιμετωπίζεται σαν την κύρια χώρα που οδήγησε την Ελλάδα στη λιτότητα, απαιτώντας περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και Δημόσιο, προκειμένου να δοθούν 326 δισ. ευρώ (380 δισ. δολάρια) σε δάνεια. Πολλοί Ελληνες κατηγορούν την Αγγελα Μέρκελ για την κατάστασή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available