Ελληνικά φεστιβάλ σε Τέξας και Πενσυλβάνια

Μία από τις ατραξιόν του φεστιβάλ στο Χιούστον, οι «Ελληνες Πολεμιστές». Φωτογραφία:  Houston Greek Fest

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Δυο ελληνικά φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες, στο Χιούστον και στο Γουόρμελεϊσμπεργκ (Πενσυλβάνια) και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ελληνική παράδοση και να απολαύσουν τα εδέσματα της κουζίνας.

Στο Χιούστον, ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, ενώ στο Γουόρμελεϊσμπεργκ ξεκινάει την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Ο Κρις Πάγκαλος, λάτρης της ελληνικής ιστορίας, δημιούργησε την ομάδα «Ελληνες Πολεμιστές» («Warrios of Greece»), η οποία με βάση το Σάρλοτ της Νότιας Καρολίνας ταξιδεύει σε φεστιβάλ, σχολεία και εκδηλώσεις, και, φορώντας τις αρχαίες Σπαρτιάτικες πανοπλίες αναβιώνει το συγκεκριμένο κομμάτι της ελληνικής αρχαίας ιστορίας.

«Σαν παιδί συνέπαιρναν οι θρύλοι και οι μύθοι, ο Ελληνοπερσικός πόλεμος», είπε στο περιοδικό «Houstonia» ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος αυτές τις μέρες θα βρεθεί στο φεστιβάλ του Χιούστον που πραγματοποιείται στην εκκλησία του Μέγα Βασιλείου.

«Θα είναι πολύ διασκεδαστικό» είπε ο κ. Πάγκαλος, η ομάδα του οποίου έχει λάβει βραβεία ανά τις ΗΠΑ για την ενδυματολογική της παρουσία. «Τα παιδιά συμμετέχουν με θέρμη. Λατρεύουν να αγγίζουν την πανοπλία και να βλέπουν ότι είναι κατασκευασμένη από πραγματικό μέταλλο. Μου αρέσει πολύ να βλέπω τον ενθουσιασμό τους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε πως πάντα επιθυμεί να συνδυάζει την εκπαιδευτική διαδικασία με τη διασκέδαση όταν μιλά για την αρχαία ελληνική στρατιωτική ιστορία.

Οι «Ελληνες Πολεμιστές» θα είναι μόνο μία από τις πολιτισμικές ατραξιόν του φεστιβάλ. Μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων θα χορέψουν ελληνικούς χορούς, ενώ όσοι παραβρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά φαγητά, όπως σπανακόπιτες και ντολμαδάκια, ενώ από τα τραπέζια δεν θα λείπει το ούζο.

Από την άλλη, το Capital Region Greek Festival στο Γουόρμελεϊσμπεργκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στην Πενσυλβάνια. Οπου και να βρίσκεσαι επικρατεί η μυρωδιά του γύρου και του μουσακά, σημειώνει η ιστοσελίδα «pennlive.com», η οποία αναφέρεται στο φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, στο 1000 Yverdon Drive, λέγοντας πως στην καρδιά αυτού βρίσκεται το φαγητό.

«Χρειάζεται πολλή δουλειά, κυρίως επειδή παλεύουμε, ειλικρινά, για την τελειότητα», αναφέρει στο συγκεκριμένο ΜΜΕ ο Νικ Μάλλιος, ο οποίος είναι επικεφαλής της κουζίνας. «Οι περισσότερες συνταγές και τα περισσότερα υλικά για τα φαγητά που φτιάχνουμε είναι σπιτικά. Ο επιπλέον κόπος που καταβάλουμε σίγουρα και αξίζει», προσθέτει.

Φέτος, θα κοπούν περί τα 18.000 κομμάτια μπακλαβά…  «Το καλό φαγητό αναθρέφει το σώμα, το καλό φαγητό αναθρέφει την ψυχή», λέει ο ομογενής.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την χορευτική ομάδα «Olympic Flames», η οποία παρουσιάζει αυθεντικούς παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Οι χοροί θα λάβουν χώρα στις 17:30 και 18:30 τοπική ώρα, την Παρασκευή. Κάθε μία ώρα ξεκινώντας από το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή θα ξεκινούν στη 1 το μεσημέρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available