Ενας χρόνος ζωής της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ)

Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (c) Πάρις Ταβιτιάν.

ΑΘΗΝΑ. Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ, www.elson.gr), η οποία αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την Ελλάδα, καθώς και ΄Eλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό, συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής, έχοντας πραγματοποιήσει 6 δωρεάν -«sold out»- συναυλίες, αλλά και πολλές ακόμη εκπαιδευτικές δράσεις.

Σε λίγους μήνες λειτουργίας, η ΕΛΣΟΝ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με την πολύτιμη χρηματοδότηση από το Κοινωφελές ΄Ιδρυμα ΄Ιωάννη Σ. Λάτση και τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καταφέρνει να εκπληρώσει δυναμικά, το βασικό στόχο της ίδρυσής της:

Να καλύψει το σημαντικό κενό που υπήρχε στην Ελλάδα -και μεγάλωσε περαιτέρω εν μέσω κρίσης –σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση άλλων χωρών ως προς τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο.

Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (c) Πάρις Ταβιτιάν.

O ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας, Διονύσης Γραμμένος, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, αναφέρει σχετικά:

«Αξίζει και η Ελλάδα μία Εθνική Ορχήστρα Νέων, βασισμένη στα καλύτερα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα σύνολο στο οποίο να ενώνονται οι δυνάμεις των ταλαντούχων μουσικών της, δημιουργώντας το χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καθοδηγηθούν και να ανθίσουν μουσικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους. Η ΕΛΣΟΝ δημιουργήθηκε για τη νέα γενιά μουσικών και παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, μεριμνά για το νεανικό ακροατήριο παρέχοντάς του πρόσβαση στις δραστηριότητές της με σκοπό να μεταδώσει την ποιότητα και τις αξίες που αυτό το είδος μουσικής πρεσβεύει».

Μείνετε «συντονισμένοι» για την επόμενη συναυλία της ΕΛΣΟΝ, τον Μάρτιο, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος…

Smetana: "Dance of the Comedians" / Grammenos · GYSO

O "Χορός των Κωμικών" από την όπερα "Η Πουλημένη Μνηστή" του Bedřich Smetana. Ένα ακόμη κομμάτι από την εναρκτήρια συναυλία της ΕΛΣΟΝ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της National Opera of Greece – Εθνική Λυρική Σκηνή.Ιδρυτικός Χρηματοδότης ΕΛΣΟΝ John S. Latsis Public Benefit Foundation. Σε συνεργασία με την National Opera of Greece – Εθνική Λυρική Σκηνή και το ΚΠΙΣΝ – SNFCC Stavros Niarchos.

Posted by Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων / Greek Youth Symphony Orchestra on Tuesday, February 5, 2019

.

Ένας σύντομος απολογισμός της ΕΛΣΟΝ

 Έως σήμερα:

  • Στην ΕΛΣΟΝ συμμετείχαν πάνω από 80 νέοι Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Έλληνες μουσικοί, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό.

 

  • Σε όλους τους μουσικούς που επιλέγονται από την Ορχήστρα κατόπιν ακροάσεων παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, καθώς και πλήρης κάλυψη όλων των εξόδων συμμετοχής τους (διαμονή, διατροφή και μετακίνηση).
Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (c) Πάρις Ταβιτιάν.
  • ΄Εξι συνολικά, δωρεάν -«sold out»- συναυλίες της ΕΛΣΟΝ πραγματοποιήθηκαν, πέντε στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μία στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

 

  • Πάνω από 1.100 νέοι συμμετείχαν στις Εκπαιδευτικές Δράσεις της ΕΛΣΟΝ (ανοιχτές πρόβες και workshops για μαθητές, αλλά και νέους μουσικούς ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου).

 

  • Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μουσικών της ΕΛΣΟΝ σε σχολεία με σκοπό την παρουσίαση έργων και των μουσικών οργάνων.

 

  • Τις πρόβες της ΕΛΣΟΝ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΦΑΡΟΣ.

 

  • Καθηγητές της ΕΛΣΟΝ οι εξάρχοντες των ελληνικών ορχηστρών: Ανδρέας Παπανικολάου (Βιολί/ΚΟΘ), Νίκος Νικόπουλος (Φλάουτο/ΕΛΣ), Αγγέλα Γιαννάκη (Βιόλα/ΕΛΣ), Τάκης Καπογιάννης (Κοντραμπάσο/ΚΟΑ), Βασίλης Σαΐτης (Βιολοντσέλο/ΚΟΘ), Απόλλων Γραμματικόπουλος (Βιολί/ ΚΟΑ) και Κώστας Σίσκος (Κόρνο/ΚΟΑ).
Η ΕΛΣΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (c) Μαρίνα Φραγκιουδάκη

Μάθετε περισσότερα για την ΕΛΣΟΝ

Στην ιστοσελίδα www.elson.gr

Στο Facebook (www.facebook.com/GreekYouthSymphonyOrchestra)

Αποσπάσματα συναυλιών στοYoutube  (bit.ly/2DfrkDY)

Επικοινωνία: info@elson.gr, press@elson.gr και στο τηλέφωνο 6940904500.

Η ΕΛΣΟΝ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ (c) Σπύρος Χάμαλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available