Εμείς με τον Γιάννη, κι «αυτοί» για τον Γιάννη

Φωτογραφία: facebook/milwaukeebucks

Να μην αρχίσω με γκρίνια, ούτε με το συνηθισμένο ότι «οι Ελληνες αναγνωρίζονται και διαπρέπουν εκτός Ελλάδας». Να αρχίσω με κάτι πολύ καλό και πολύ όμορφο.

Ναός Κοίμησης Θεοτόκου στο Μπρούκλιν και το κλειστό γυμναστήριο δίπλα της, αλλά και το γήπεδο των Τορόντο Ράπτορς. Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτά τα δύο; Πολλά κοινά. Πρώτα από όλα τους ομογενείς. Μετά την αγάπη τους για καθετί πραγματικά ελληνικό. Και στο τέλος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Ας αρχίσουμε… γεωγραφικά με τα πιο κοντά μας… Στο Μπρούκλιν και στην Κοίμηση πήγε το ESPN και ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές με 7μελές συνεργείο (!) για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η Εκκλησία της Κοίμησης με χαρά τους δέχθηκε τόσο στο κλειστό γυμναστήριο και στην αίθουσά της όσο και μέσα στον Ναό για συνεντεύξεις. Πολλές ευχαριστίες στην Εκκλησία από όλα τα παιδιά της Ενορίας, τη Super League Athletic Academy και γενικά όσους πήραν μέρος. Μίλησαν για τον Γιάννη, για την περηφάνια που έχουν, είδαν όλοι μαζί τον αγώνα του Γιάννη με τους Ράπτορς και του ESPN αποχώρησαν αφού έφαγαν και ελληνικά εδέσματα προσφορά (!) από ελληνικό μαγαζί του Μπρούκλιν. Φιλοξενία; Κλασική ελληνική ή μάλλον κλασική ομογενειακή (γιατί στην εντός Ελλάδα το έχουμε χάσει λίγο με την φιλοξενία). Και βέβαια μην τονίσω τη μεγάλη σημασία και διαφήμιση που θα έχει για την Ενορία η προβολή του αφιερώματος στον Γιάννη ανήμερα των Χριστουγέννων (!) και λίγο πριν τον αγώνα των Μπακς με τους γηπεδούχους Νικς…

Πάμε στο Τορόντο και στον αγώνα του Γιάννη με τους Ράπτορς που έβλεπαν όλα τα παιδιά της Ενορίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν και το συνεργείο του ESPN στην αίθουσα της Εκκλησίας. Εδώ είχαμε πάνω από 1.500 ομογενείς του Καναδά να δείχνουν για μία ακόμα χρονιά την αγάπη τους, τον θαυμασμό τους, τον σεβασμό τους, την περηφάνεια τους, την αναγνώρισή τους, την ελληνικότητά τους, την φιλοξενία τους, την Ελλάδα τους στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. 1.500 ομογενείς τον περίμεναν καρτερικά και εκείνος δεν τους χάλασε το χατίρι; Ωπ, συγνώμη Γιάννη! Λάθος λέξη το «χατίρι». Χατίρι κάνεις σε κάποιον ως χάρη, του δίνεις κάτι. Ο Γιάννης δεν κάνει χατίρι, ο Γιάννης το βλέπει σαν υποχρέωσή του να πει ευχαριστώ, να μιλήσει ελληνικά, να τους δείξει κι εκείνος τις αρετές που του δείχνουν κι εκείνοι. Σέβεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τους Ελληνες του εξωτερικού, πονάει τα χρήματα που δίνουν για να πάνε στο γήπεδο και μάλιστα σε πολύ καλές θέσεις και φυσικά αναγνωρίζει την αγάπη που του δείχνουν κάθε φορά που παίζει στην πόλη τους. Οποια κι αν είναι αυτή η πόλη, όσοι κι αν είναι οι Ελληνες. Θα αφήσει στην άκρη την κούρασή του από τον αγώνα, θα πει στους Μπακς να περιμένουν να μην φύγουν και αυτός θα πάει 10-15-30 λεπτά στους ομογενείς που θα τον περιμένουν. Και όλα αυτά; Χωρίς το ελάχιστο συμφέρον!!! Οπως οι ομογενείς δεν έχουν συμφέρον να τον δουν και να τον ακούσουν έτσι κι εκείνος δεν έχει κανένα συμφέρον από τους ομογενείς. Ανιδιοτέλεια!!! Και από τις δύο πλευρές. Και μάλιστα… χάνουν και οι δύο. Και ο Γιάννης από ξεκούραση, ηρεμία, να φύγει πιο νωρίς κ.λπ. και φυσικά οι ομογενείς που μεταξύ άλλων χάνουν πολλά χρήματα και χρόνο. Ομως είπαμε… Εχουν αξίες -Γιάννης και ομογενείς- και το δείχνουν ο ένας προς τον άλλον. Και όλα αυτά ανιδιοτελώς (!) και μόνο για να προσφέρουν.

Ενώ στην εντός των συνόρων Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί καριέρας που όχι μόνο δεν… ξέρουν (ή δεν θέλουν να ξέρουν) πως λέγεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όχι μόνο δεν ξέρουν (ή δεν θέλουν να ξέρουν) που γεννήθηκε, μεγάλωσε, πήγε στρατό και κυματίζει την ελληνική σημαία, όταν άλλοι την καίνε, αλλά τον κοροϊδεύουν και δεν τον θεωρούν Ελληνα. Αυτά και άλλα πολλά από Ελληνες όμως που ανοίγουν το στόμα τους μόνο γιατί έχουν… συμφέρον και ιδιοτέλεια. Είτε αυτή λέγεται «εντυπώσεις» είτε «ψήφοι». Αλλά κάνουν ζημιά. Ομως υπάρχουν και εκατομμύρια άλλοι Ελληνες που βλέπουν τον Γιάννη σαν… θεό, κι ευτυχώς, ο Αντετοκούνμπο βλέπει και ακούει εμάς και όχι «αυτούς». Βλέπει και ακούει τους ομογενείς και τους εκατομμύρια Ελληνες που τον λατρεύουν και όχι «αυτούς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available