Εμπάργκο όπλων κατά Τουρκίας

(AP Photo/Petros Karadjias, FILE)

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα της προμήθειας των προηγμένων αεροσκαφών F-35, μεγάλης πολιτικής και στρατιωτικής σημασίας απόφαση της Ουάσιγκτον, θύμισε σε αρκετούς αναλυτές το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει το αμερικανικό Κογκρέσο το 1975 στην Αγκυρα εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να δουν μεγάλες ομοιότητες τόσο σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο και την ουσιαστική σημασία των δυο αυτών πολιτικών συμβάντων, όσο και τον ρόλο που έπαιξε η ελληνοαμερικανική Ομογένεια.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι το 1975, ο πρωταγωνιστής που επέβαλε το δραστικό και άκρως ταπεινωτικό για την Τουρκία μέτρο που κάλυπτε γενικότερα τήν προς αυτήν χορήγηση όπλων, ήταν το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες επικαλέστηκαν τότε την ανάγκη του σεβασμού του αμερικανικού νόμου, ο οποίος απαγορεύει την χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων για επιθετικούς σκοπούς.

Υπήρξε τότε έντονη αντίθεση κυβέρνησης και Κογκρέσου και ο Λευκός Οίκος, στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, πολέμησε την υψηλής ηθικής και πολιτικής σημασίας πράξη αυτή του Κογκρέσου και αργότερα με την εκλογή Δημοκρατικού Προέδρου το μέτρο ανεκλήθη.

Ο σημερινός αποκλεισμός από το πρόγραμμα-προμήθεια των F-35, αντίθετα, επιβάλλεται ως αντίποινο κατά της Τουρκίας από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ εκφράζονται εισηγήσεις και για ακόμη σκληρότερα αντίποινα.

Το 1975 η θεμελίωση του μέτρου ήταν ο σεβασμός του δικαίου και η υπογράμμιση, εξαιτίας της εισβολής στην Κύπρο, της ανάγκης για ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών και για αμυντική μόνο χρήση των παρεχόμενων από την Αμερική οπλισμών.

Σήμερα, η Ουάσιγκτον, σε μια κρίσιμη γεωστρατιωτική περιοχή, καλείται να διαχειριστεί έναν επαμφοτερίζοντα σύμμαχο, ο οποίος θέλει να παραμείνει στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά ταυτόχρονα να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από την αντίπαλό της Ρωσία.

Και στις δυο βεβαίως περιπτώσεις στόχος και αποδέκτης της αμερικανικής δυσαρέσκειας, είτε του Κογκρέσου μόνο, είτε της κυβέρνησης, είναι η μονίμως αναξιόπιστη και επιθετική Τουρκία, που τόσες φορές έχει αποδείξει ότι αποτελεί κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα και την ειρήνη.

Είναι προφανές ότι ο ρόλος της Ομογένειας υπήρξε στις δυο περιπτώσεις διαφορετικός.

Το 1975 η ελληνοαμερικανική κοινότητα κατήγαγε μια αληθινή εποποιία και δημιούργησε την φήμη ενός ισχυρού «Ελληνικού Λόμπι».

Με αξιοθαύμαστη οργάνωση και πρωταγωνιστές θρυλικές ομογενειακές πολιτικές προσωπικότητες μαζί με άλλα ηγετικά μέλη του Κογκρέσου, με την Εκκλησία και τις κύριες ομογενειακές οργανώσεις στην πρωτοπορία, ξεσήκωσε τον λαό και την αμερικανική νομοθετική εξουσία, αντιστάθηκε σε ισχυρότατες πιέσεις του Λευκού Οίκου και υπεραμύνθηκε θεμελιωδών πολιτικών ιδεωδών και αρχών.

Σήμερα, η αμερικανοτουρκική σε διακρατικό επίπεδο διένεξη κυριαρχείται κατά το πλείστον από στρατιωτικές θεωρήσεις και συγκεκριμένες ανάγκες αυτής καθ’ εαυτής της στρατιωτικής ασφαλείας της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Αμερικής.

Η σημερινή ομογενειακή ηγεσία, προς τιμήν της, κινήθηκε πάλι προς την ορθή κατεύθυνση υπογραμμίζοντας τον διαχρονικά αναξιόπιστο χαρακτήρα της Τουρκίας ως συμμάχου και φίλης της Αμερικής.

Πάνω ακριβώς σε αυτή την βάση, ο ορίζοντας για συνέχιση των προσπαθειών της Ομογένειάς μας είναι ανοικτός και ευρύς.

Το Διεθνές Δίκαιο και η ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν επανειλημμένα δοκιμασθεί από την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας.

Ηταν πάντοτε ζωτικό συμφέρον της Αμερικής να αντιληφθεί αυτή την ιστορική πραγματικότητα και να κινηθεί αποτελεσματικά για την εξυπηρέτηση της συλλογικής ασφαλείας, αλλά και για την προστασία, όπως το 1975, των βασικών πολιτικών και ηθικών αρχών της Αμερικανικής Κοινοπολιτείας.

Ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά μας για την ανανέωση και επανάληψη της εποποιίας του 1975.
Αναμφίβολα, η σημερινή τουρκική πολιτική, της οποίας η επιθετικότητα και η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου σκιάζουν και πάλι βαριά την Κύπρο και το Αιγαίο, ανανεώνει την πρόκληση προς την ομογενειακή ηγεσία να επιστρατεύσει περαιτέρω τις δυνάμεις της για να αυξήσει την επιρροή της και να συνεχίσει την παράδοση του 1975.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available