Εμπαιγμός άνευ προηγουμένου

Ενταση υπήρξε κατά την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου στο Columbia University για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

«Θέλω να καλέσω όλους όσοι έχουν δει τα σχόλια για την ομιλία αυτή, να δουν το βίντεο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Κολούμπια και αποδεικνύει ότι η εκδήλωση δεν ήταν καθόλου επεισοδιακή. Ακούστηκε και η άλλη άποψη και μάλιστα επέμεινα να ακουστεί η άλλη άποψη, γιατί πρέπει να έχουμε σεβασμό στις απόψεις των συμπολιτών μας, ακόμη κι αν αυτές βασίζονται σε συναισθηματικές αντιδράσεις. Αλλο όμως αυτό κι άλλο να παρουσιάζεται -ως fake news- ότι ήταν επεισοδιακή η εκδήλωση. ’Η, σύμφωνα με τον βασικό τίτλο των Μέσων που μεταδίδουν διαστρεβλωμένη την είδηση πως ‘τ’ άκουσα’».

Ηταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου που διαψεύδει ότι η πρόσφατη εκδήλωσή του σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ήταν επεισοδιακή.

Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, το βίντεο του «Ε.Κ.» (το οποίο αναπαρήχθη από πληθώρα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας) είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το τι ακριβώς συνέβη στην εκδήλωση αυτή.

Εχουμε δηλαδή μια περίπτωση κατά την οποία υπουργός (που κατέχει μάλιστα ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όπως αυτό του Εξωτερικών) λέει απροκάλυπτα ψέματα (δυστυχώς αυτή η λέξη ταιριάζει) τη στιγμή που υπάρχουν ντοκουμέντα που τον διαψεύδουν.

Αν λοιπόν, ένας υπουργός διαψεύδει με τόση ευκολία ένα γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί σε βίντεο, ας αναλογιστεί κανείς τι μπορεί να πει για γεγονότα για τα οποία δεν υπάρχουν σχετικά ντοκουμέντα.

Ο «Ε.Κ.», υπηρετώντας αυτό που έχει μάθει εδώ και 104 χρόνια, να καταγράφει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, αποκάλυψε στους αναγνώστες του και όχι μόνο τι ακριβώς έγινε στην ομιλία του κ. Κατρούγκαλου στο Κολούμπια.

Η… διάψευση του Υπουργού το μόνο που καταφέρνει είναι να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία του ίδιου, αλλά και γενικότερα της πολιτικής της γενέτειρας, η εικόνα της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πλήγμα.

Σε μια εποχή κατά την οποία οι πολιτικοί διαμαρτύρονται για το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων (fake news), είναι κρίμα να τις παράγουν οι ίδιοι και μάλιστα κατά τρόπο τόσο εξόφθαλμο. Αν μη τι άλλο αυτό συνιστά έναν εμπαιγμό άνευ προηγουμένου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available