Ενέταξαν τον Σταμάτη Κριμιζή στους «Μεγάλους Ελληνες»

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» τίμησε με αφιέρωμα τον διάσημο αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή (διακρίνεται στο κέντρο) στο Μέγαρο Μουσικής. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

ΑΘΗΝΑ. Τον διαπρεπή αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή τίμησε ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», εντάσσοντάς τον στη σειρά εκδηλώσεων «Μεγάλοι Ελληνες».

Η εκδήλωση οργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με χορηγία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», καθώς τόσο ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος όσο και ο τιμώμενος είναι φίλοι από παιδιά όταν σπούδαζαν στη Χίο. Μάλιστα, στην εκδήλωση και οι δύο απέδειξαν ότι όσο πιο μεγάλη προσωπικότητα είναι κάποιος, τόσο πιο προσγειωμένος και απλός είναι στην καθημερινότητά του. Ετσι, αντί για βαρύγδουπα λόγια, μίλησαν μεστά και κυρίως με πολύ χιούμορ, προκαλώντας αυθόρμητα γέλια στην κατάμεστη αίθουσα Τριάντη, το βράδυ της Τετάρτης.

Ηταν μία εντελώς διαφορετική εκδήλωση. Είχε έντονα στοιχεία διαδραστικής θεατρικότητας ανάμεικτα με κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, καθώς ο κ. Κριμιζής απαντούσε σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις σε πολύ καίρια ερωτήματα, αποκαλύπτοντας και άγνωστες πτυχές του εαυτού του.

Δεκαοκτώ μήνες πήρε η προετοιμασία της εκδήλωσης βασισμένη σε μία δημιουργική ιδέα του Θανάση Λάλα και της βραβευμένης με Εμμυ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ελευθερίας Ντεκώ, πάνω σε μουσική του οσκαρικού Βαγγέλη Παπαθανασίου, εμπνευσμένη από τους ήχους του Σύμπαντος, που ο συνθέτης παραχώρησε για τις ανάγκες της βραδιάς.

Ο  Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» τίμησε με αφιέρωμα τον διάσημο αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή στο Μέγαρο Μουσικής. (Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Είναι πολλά που είπε ο κ. Κριμιζής, αλλά κυρίως έμεινε πιστός στα τρία του «Α»: Αριστεία, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία. Και επέμεινε στη σκληρή δουλειά, καθώς αυτή «επιτρέπει σε κάποιον να είναι τυχερός».

Στη διάρκεια της μαγνητοσκοπημένης συνέντευξης ανέφερε την πολύ τιμητική πρόταση τού τότε προέδρου Κλίντον να γίνει διοικητής της ΝASA και το αρνήθηκε γιατί ήθελε να είναι μέρος της έρευνας και της δημιουργίας και όχι ένας γραφειοκρατικός επικεφαλής. Ηταν μία απόφαση-ρίσκο για την οποία δεν μετάνιωσε ποτέ, όπως ρίσκο είχε πάρει και όταν έφυγε από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου για χρόνια ήταν κοντά στον πρωτοπόρο καθηγητή Βαν Αλεν για να μεταβεί στο Τζονς Χόπκινς που τον είχαν ζητήσει.

Αναφέρθηκε και στην άρνησή του να δεχτεί το αίτημα του Μακαρίου, ο οποίος είχε πιστέψει τον Κίσινγκερ ότι αν ήρετο το εμπάργκο προς Τουρκία τότε οι διαπραγματεύσεις θα οδηγούσαν στην επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Κριμιζής αρνήθηκε βεβαίως και το εμπάργκο συνέχισε να υφίσταται.

Είπε ακόμη ότι είναι σίγουρος πως υπάρχει ζωή εκεί έξω, στο Διάστημα, αλλά ποτέ δεν θα τη συναντήσουμε, καθώς το Σύμπαν είναι άπειρο και το κοντινότερο άστρο μας είναι ο Κένταυρος, που θα θέλαμε πολλές ζωές να μεταβούμε. Αλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που ο επόμενος στόχος είναι το διαστημόπλοιο που έφτιαξε με τους συνεργάτες του να πάει στο δικό μας άστρο, τον Ηλιο, ένα εγχείρημα που περιέγραψε σε γενικές γραμμές στη συνέντευξή του.

Στο τέλος ο κ. Κριμιζής ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν.(Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»).

Συνοψίζοντας τρόπον τινά τη ζωή του στη NASA, είπε ότι από μία μικρή συσκευή που έκανε πριν δεκαετίες μπορούν τώρα τα διαστημόπλοια να κάνουν μετρήσεις π.χ. από τον Ερμή με θερμοκρασία στην επιφάνεια 426 βαθμών Κελσίου, στον Πλούτωνα με μείον 230 βαθμούς Κελσίου, μία ενδεικτική διαδρομή που κρατάει 9,5 χρόνια.

Ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι «το ρίσκο παράγει γνώση και όσο μεγαλύτερο το ρίσκο τόσο μεγαλύτερη η γνώμη. Και όταν είσαι τυχερός να έχεις άριστους συνεργάτες οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγάλες. Η επιδίωξη της αριστείας από την ομάδα είναι καταλυτικό για ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό στις διάφορες συζητήσεις που γίνονται από καιρό λέω στα παιδιά που γυρνάω και μιλάω σε όλη την Ελλάδα πως το πρώτο πράγμα είναι να επιδιώκουν την αριστεία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι η αξιοκρατία που πρέπει να γίνεται μέσω αξιολόγησης. Γι’ αυτό μιλάω για τα τρία Α».

Λίγο πριν κλείσει με τα λόγια του την εκδήλωση, καλέστηκε στη σκηνή ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος να πει δυο λόγια για τον φίλο του Κριμιζή, με τον οποίο παιδιά έριχναν μαζί βαρελότα στη Χίο. Ο καπετάνιος ψέλλισε, «δεν είναι φίλος μου. Είναι από άλλο χωριό». Σείστηκε η αίθουσα από τα γέλια και ο τιμώμενος έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο κ. Τσάκος είναι Καρδαμυλίτης και ο ίδιος από το Βροντάδο.

Στην ερώτηση τι θυμάται από τον Κριμιζή στην παιδική του ηλικία, ο κ. Τσάκος είπε πως πολύ μικρό δεν τον θυμάται, αλλά θυμάται πως όταν τον είχαν στο συμβούλιο του Ιδρύματος δούλευε σκληρά και «δεν μας επιβάρυνε και πολύ. Ποτέ δεν καθότανε να φάει…». Αλλωστε, συμπλήρωσε, από μικρός έδειχνε κλίση στην πολεμική τεχνολογία, καθώς έφτιαχνε ρουκέτες για τον Αγιο Μάμα.

Επίσης, ερωτηθείς για το πώς νοιώθει που ένας Χιώτης έγινε εξερευνητής του Διαστήματος, ο καπετάν Τσάκος απάντησε «περίεργα, γιατί εμείς βγάζουμε καπετανάκια. Αλλά σήμερα όμως όλοι νοιώθουμε Βροντάδες», είπε καταχειροκροτούμενος.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο ίδιος ο τιμώμενος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, και όσους βέβαια οργάνωσαν την εκδήλωση, ενώ για τις τελευταίες εξελίξεις, εννοώντας την παραίτησή του από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, προτίμησε να διαβάσει το εκπληκτικό ποίημα του Καβάφη «Θερμοπύλες»:

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες,
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία,
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε,
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available