Εκανε πίσω ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την ομιλία του μετά τη νέα διαμάχη με την Πελόζι

Η νέα επιστολή από τον Λευκό Οίκο προς την κ. Νάνσι Πελόζι (AP Photo/Wayne Partlow)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε αρχικά ότι θα αναζητήσει εναλλακτικές τοποθεσίες για την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους (State of the Union), έγραψε η «ΝΥΤ» καθώς είχε νέα διαμάχη με την Νάνσι Πελόζι, που του απάντησε ότι δεν θα τον καλέσει στην Βουλή μέχρι να ξεκινήσει εκ νέου η κανονική λειτουργία της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τελικά, έκανε πίσω και είπε πως θα περιμένει να τερματιστεί το «shutdown».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι προσμένει να εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους ενώπιον του Κογκρέσου, όπως είναι αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 29 Ιανουαρίου, παρά το αίτημα της Πελόζι να καθυστερήσει την ομιλία του εξαιτίας του «shutdown».

«Θα ήταν πολύ λυπηρό για την χώρα μας αν η ομιλία για την κατάσταση του Εθνους δεν γίνει εγκαίρως και με βάση το πρόγραμμα, και το κυριότερο στην αίθουσα της Γερουσίας!», τόνισε ο Τραμπ στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας έδωσε στην δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον Τραμπ να μεταθέσει την ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Αμερικανός πρόεδρος για να παρουσιάσει το ετήσιο πρόγραμμά του, εξαιτίας της μερικής παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η Πελόζι επικαλέστηκε ανησυχίες σε θέματα ασφάλειας.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος επεσήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες του δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα» ασφάλειας για την ομιλία, στην οποία παραδοσιακά παρευρίσκονται και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι αρχηγοί των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ετσι, με νέα της επιστολή, η κ. Πελόζι ενημέρωσε τον κ. Τραμπ ότι δεν μπορεί να εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους ενώπιον του Κογκρέσου μέχρι να λήξει το shutdown, η μερική αναστολή του ομοσπονδιακού κράτους, που διανύει την 33η μέρα.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν εξετάζει ένα ομόφωνο ψήφισμα που θα δίνει την έγκριση για την ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους στην αίθουσα της Γερουσίας μέχρι την επαναλειτουργία της κυβέρνησης», ανέφερε η επιστολή της κ. Πελόζι.

Η έγκριση ενός τέτοιου ψηφίσματος είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου.

«Εκ νέου, προσμένω να σας προσκαλέσω στην Βουλή σε μια αµοιβαία συµφωνηθείσα ημερομηνία για αυτή την ομιλία, όταν η κυβέρνηση επαναλειτουργήσει», τόνισε η κ. Πελόζι στον Τραμπ με την επιστολή της.

Η απάντηση της κ. Πελόζι (AP Photo/Wayne Partlow)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available