Ενα «παιδί της Διασποράς» Γενικός Πρόξενος στο Μόντρεαλ

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νίκος Σιγάλας μίλησε στον «Ε.Κ.» και για την γενναιοδωρία και την έμπρακτη αλληλεγγύη των ομογενών στις πρωτοβουλίες στήριξης ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ο κ. Νίκος Σιγάλας συχνά συστήνεται ως «παιδί της Διασποράς». Επτά ετών έφυγε από την Αθήνα, ακολουθώντας τους γονείς του στις Βρυξέλλες. Και έκτοτε η διαδρομή του είχε πολλούς σταθμούς. Αργεντινή, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Βοστώνη, ξανά Αθήνα και από τον Ιούλιο του 2014 στο Μόντρεαλ του Καναδά, επικεφαλής του Γενικού Προξενείου.

Στα 49 χρόνια του σήμερα, παντρεμένος με την Σοφία Ράδου -επίσης «παιδί της Διασποράς», από τη φημισμένη ελληνική παροικία της Αργεντινής- και πατέρας μιας κόρης, μας καλωσόρισε στον 26ο όροφο του ουρανοξύστη της οδού Σέρμπρουκ, στο κέντρο του Μόντρεαλ, εκεί που στεγάζεται το Γενικό Προξενείο.

Με οικογενειακές ρίζες από τις Κυκλάδες και τα Ζαγοροχώρια Ηπείρου, φιλόξενος, ευθύς και προσηνής, ο Νίκος Σιγάλας στα 90 λεπτά που ο «Ε.Κ.» μίλησε μαζί του, άφησε στην άκρη την ξύλινη διπλωματική γλώσσα και μίλησε από καρδιάς για όλα.

Και, φυσικά, θυμήθηκε και αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον εκδότη του «Ε.Κ.» Αντώνη Διαματάρη. Ηταν την εποχή που ο κ. Σιγάλας υπηρετούσε ως διπλωματικός σύμβουλος στο ελληνικό υπουργείο Τουρισμού.

Ο κ. Σιγάλας συστήνεται ως «παιδί της Διασποράς» και ο ίδιος, καθώς από ηλικία επτά ετών έφυγε από την Αθήνα ακολουθώντας τους γονείς του στις Βρυξέλλες. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Από τον τουρισμό, λοιπόν, ξεκίνησε η κουβέντα μας. «Η Ελλάδα έχει κάθε χρόνο περίπου 200.000 επισκέπτες από τον Καναδά. Δεν είναι, εν τούτοις, όσοι θα μπορούσαμε να είχαμε. Και αυτό είναι συνάρτηση δύο παραγόντων. Το ένα είναι το κομμάτι των απευθείας πτήσεων. Η πτητική εγκλώβιση της χώρας μας. Αν η ‘Aegean’ που έχει συγχωνευτεί με την ‘Ολυμπιακή’ και έχει μεγαλώσει, παρά τον ανταγωνισμό, αποκτήσει δρομολόγιο, αυτό θα αλλάξει άρδην την εικόνα. Επειτα οι Καναδοί έχουν διακοπές δυο φορές τον χρόνο. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο. Αρα, δεν θα πάνε σε μια χώρα που πιθανώς θα βρέχει. Θα επιλέξουν, εναλλακτικά, μια κοντινότερη περιοχή, της Καραϊβικής ή των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών».

Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα μας με τον κ. Σιγάλα ο μείζον στόχος των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Ελλάδα που υπηρετούν την ανάγκη επισκεψιμότητας 365 μέρες τον χρόνο. «Προσπαθούμε, λοιπόν, να επιμηκύνουμε όλη την περίοδο», λέει ο κ. Σιγάλας.

Και προσθέτει: «Είδατε, υπήρξε στα τέλη Μαρτίου μια πρωτοβουλία στο Μόντρεαλ για τον Τουρισμό Υγείας. Αρα, πηγαίνεις στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, με χαμηλό κόστος, έχεις πρόσβαση σε χαμηλού κόστους ιατρικές υπηρεσίες από σπουδαίους επιστήμονες. Υπάρχουν, λοιπόν, οι θεματικές μορφές Τουρισμού και εκεί γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια».

Πολλοί δεν ξέρουν ότι ο Καναδάς εισάγει από την Ελλάδα τριπλάσια προϊόντα απ’ ό,τι εξάγει. Και ότι είναι μια από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που το εμπορικό ισοζύγιο είναι αναφανδόν υπέρ της ελληνικής πλευράς. Και η εικόνα αυτή έχει προοπτικές να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της προσφάτως επικυρωθείσας συμφωνίας CETA, ανάμεσα στον Καναδά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η επαρχία του Κεμπέκ, μια επαρχία στραμμένη στην Ευρώπη, ήταν πρωτοπόρος για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας. Είναι μια νέας γενιάς συμφωνία που αφορά εμπορεύματα, υπηρεσίες και ανθρώπους. Εμείς, με τα προϊόντα που έχουμε και την ποιότητά τους, έχουμε πολλά να κερδίσουμε», είναι η γνώμη του κ. Σιγάλα.

Είναι μια ζεστή ημέρα στο Μόντρεαλ. Στον προθάλαμο του Προξενείου οι λίγοι υπάλληλοι, σχεδόν ηρωικά, διεκπεραιώνουν τα αιτήματα των ομογενών. Λίγα μέτρα μακριά, με το μισό μυαλό του στην κανονικότητα της διοικητικής λειτουργίας του Προξενείου ο κ. Σιγάλας λέει στον «Ε.Κ.» με συμπυκνωμένες φράσεις, ότι «αν κάτι έχει σωθεί από τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας είναι η εξωστρέφειά της. Η συμφωνία CETA θα έχει πολλαπλά οφέλη και στην καθημερινότητα των Ελλήνων του Καναδά. Ελληνικά ποιοτικά προϊόντα σε πολύ συμφέρουσες τιμές από τις σημερινές».

Η κουβέντα κλείνει με αναφορές στην ελληνική παροικία του Μόντρεαλ. Είναι η ημέρα που ο «Ε.Κ.» δημοσιεύει το ποσό που συγκεντρώθηκε για τα παιδικά ιδρύματα της Ελλάδας από την τελευταία εκδήλωση της Επιτροπής «Magic Mission».

Ο κ. Σιγάλας μιλά με ενθουσιασμό για τη γενναιοδωρία των ομογενών που πάντα σπεύδουν να στηρίξουν ενέργειες με χαρακτήρα αλληλεγγύης: «Ειδικά για την Επιτροπή Magic Mission έχω να πω ότι είναι άξιοι επαίνου όλοι οι συντελεστές της. Και για τη δραστηριότητά της ενημερώνω διαρκώς την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *