Ενθρονίστηκε ο πρώτος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Ουκρανίας Επιφάνιος

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

ΚΙΕΒΟ. Στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου έγινε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου (Ντουμένκο), ο οποίος είναι ο πρώτος εκλεγείς Προκαθήμενος της νεοσύστατης Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Τον νέο Μητροπολίτη Κιέβου ενθρόνισε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ενώ παρών ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μετά της συζύγου του, ο οποίος μάλιστα κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων από τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και της ενθρονίσεως, είχε τοποθετηθεί ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας που εκχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο επίσημα στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων, όπου έγινε συλλείτουργο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έκαναν από κοινού τον Αγιασμό των Υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Κεράτιου Κόλπου, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Πατριαρχείο.

Στην Ενθρόνιση συμμετείχε επίσης ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως, Αμφιλόχιος, ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος, ο Εξαρχος του Πατριαρχείου στο Κιέβο, π. Μιχαήλ Ανισένκο, ο Ιερομόναχος Μάξιμος Βατοπαιδινός, εκ των στενών συνεργατών του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, καθώς και ο ιερομόναχος Χρυσόστομος της Κουτλουμουσιανής Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ενωτική Σύνοδος συνήλθε στο Κίεβο της Ουκρανίας το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος αντιπροσώπευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και πέτυχε τη δημιουργία Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, όπως είχε προγραμματισθεί και εξαγγελθεί πριν από αρκετούς μήνες.

Η Ενωτική Σύνοδος εξέλεξε πρώτον Προκαθήμενο της νεοσύστατης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας τον Μητροπολίτη Περεγιασλάβ και Μπελάια Τσερκώφ Επιφάνιο.

Υπογραμμίζεται ότι ο Επιφάνιος είναι μόλις 39 ετών, γνωρίζει απταίστως την ελληνική γλώσσα καθότι σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο παρελθόν δημοσιογραφούσε σε πνευματικά έντυπα και θρησκευτικά ιστολόγια.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος κατά κόσμον Σεργκέι Ντουμένκο, γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1979 στο χωριό Βόλκοβο της περιοχής Ιβάνοβσκι στην περιφέρεια της Οδησσού.

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Μπουκοβίνα, μετά το σχολείο ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Κιέβου, από όπου αποφοίτησε το 1999 με άριστα.

Πήρε το διδακτορικό του από τη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου, ενώ στη διατριβή του ασχολήθηκε με τη «Διαμόρφωση εκκλησιαστικών κανονικών συλλογών την περίοδο περί τη Σύνοδο της Νίκαιας και τα χαρακτηριστικά τους».

Από το 2003 μέχρι το 2005 δίδαξε στη Σχολή του Ρόβνο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς είχε τη θέση του γραμματέα της Επαρχιακής Διεύθυνσης του Ρόβνο και διετέλεσε προσωπικός γραμματέας του Μητροπολίτη Δανιήλ του Ρόβνο και Οστρόζιε.

Ηταν συντάκτης της διαδικτυακής πύλης «Ορθόδοξο Ρόβνο» και μέλος της σύνταξης της εφημερίδας «Πνευματικό πεδίο». Είναι μέλος της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2008 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και στις 20 Ιανουαρίου του ιδίου έτους πρεσβύτερος.

Εχει λάβει πολλά εκκλησιαστικά και κρατικά βραβεία και παράσημα. Επιδίδεται σε μεταφράσεις των Πατερικών κειμένων στα Ουκρανικά.

Υπογραμμίζεται ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας θα είναι ιδιαίτερα ουσιαστικό προτέρημα για τις σχέσεις και συνεννοήσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου υπενθυμίζεται η επίσημη γλώσσα είναι η Ελληνική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available