Ενισχύεται ο αμερικανικός στόλος στη Μεσόγειο, εν αναμονή της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Tran Van Minh, FILE)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πληροφορίες για ενίσχυση της παρουσίας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο, ως αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, προβάλλουν το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik και η τουρκική ιστοσελίδα Ahval.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με την αναμενόμενη έναρξη των ερευνητικών προγραμμάτων της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Sputnik, λίγες ημέρες μετά την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ (αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ) εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αποστολή στη Μεσόγειο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου two Jima, στις 21 Φεβρουαρίου, διαρκούσης της κρίσης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.

Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Sputnik.

Σύμφωνα πάντα με τοSputnik, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει ότι θα κάνει χρήση βίας για να προασπίσει τα συμφέροντά της στη «βόρεια Κύπρο» – όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα.

Ως «διπλωματία κανονιοφόρων» χαρακτήρισε το τουρκικό μπλόκο στο ιταλικό τρυπάνι της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η τουρκική ιστοσελίδα Ahval. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός αξιωματούχους συναντήθηκε πρόσφατα τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Τσαβούσογλου, για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα διαχείρισης της κρίσης στη Συρία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, εν όψει και της προγραμματισμένης γεώτρησης στο Οικόπεδο 10 από την Exxon Μοbil, το αμερικανικό ναυτικό έχει αυξήσει τον μεσογειακό του στόλο.

Η Ahval αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο σκάφος «Iwo Jima», μαζί με άλλα τρία αμφίβια πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και την 26η Ομάδα Θαλάσσιων Αποστολών των ΗΠΑ, που αριθμούν συνολικά δυόμισι χιλιάδες μέλη προσωπικό και αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι του Έκτου Αμερικανικού Στόλου.

Παραμένει να δούμε, αναφέρει ο αρθρογράφος Ilhan Tanir, αν το τουρκικό ναυτικό θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα πλοία της Exxon Mobil με τον τρόπο που έκανε με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει, προσθέτοντας «Το γεγονός ότι ο Τίλερσον ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil πριν γίνει ΥΠΕΞ, προσθέτει μια άλλη διάσταση στη διπλωματική διαμάχη».

Η Aνατολική Μεσόγειος, αναφέρει η Ahval, έχει δει μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της από τη Ρωσία. «Το τεράστιο οικόπεδο Zohr στα αιγυπτιακά ύδατα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό για την Κύπρο, της οποίας η ΑΟΖ συνορεύει με το κοίτασμα 30 τρισεκατομμυρίων ποδιών», σημειώνει.

Όμως, συνεχίζει, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχη σε ολόκληρο το νησί και υποστηρίζει, αντ’ αυτού, ένα αυτοαποκαλούμενο τουρκοκυπριακό κράτος στο βόρειο τρίτο της επικράτειας του νησιού από όταν εισέβαλαν τουρκικά στρατεύματα το 1974.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *