Εννέα νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το ’20 – ’21

Χάρτης με τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ. Πηγή: Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το 2020 και τις αρχές 2021 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν εννέα νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Δηλαδή σε ένα χρόνο θα γίνουν περισσότερες γεωτρήσεις, από όσες έγιναν συνολικά τα προηγούμενα σχεδόν δέκα χρόνια. Οπως είναι γνωστό από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019, στην κυπριακή ΑΟΖ έγιναν συνολικά οκτώ γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προβάλλει η κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»:

Οι στόχοι για τις οκτώ από τις αναμενόμενες εννέα γεωτρήσεις έχουν ήδη καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια. Κυριολεκτικά με ακρίβεια εκατοστών, τα ακριβή στοιχεία των σημείων όπου η μύτη του γεωτρύπανου θα αγγίξει τον βυθό και θα ξεκινήσει να περιστρέφεται, βρίσκονται από καιρό στους υπερυπολογιστές των εταιρειών.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει, σε χαμηλούς τόνους, πριν ένα περίπου χρόνο και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Με δύο χρονικά κύκλους ερευνητικών επιχειρήσεων, ο πρώτος το Α΄ εξάμηνο του 2019 και ο δεύτερος στις αρχές του Β’ εξαμήνου, ολοκληρώθηκαν οι εξιδεικευμένες τεχνικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές έρευνες με τις οποίες συμπληρώθηκε ουσιαστικά η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για τη λεπτομερή μορφολογία και κατάσταση του βυθού, στα σημεία των επόμενων γεωτρήσεων.

Οι τελευταίες έρευνες που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Μαΐου, έγιναν από το ειδικό σκάφος για τέτοιες δραστηριότητες «DEEP HELDER» και με τη βοήθεια υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων και γύρω από το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και τις προεκτάσεις του στο τεμάχιο 7, αλλά και τα όριά του προς το τεμάχιο 10. Επίσης, επικαλύπτουν την περιοχή του κοιτάσματος «Γλαύκος», όπως και άλλους στόχους στην ευρύτερη περιοχή ένθεν και ένθεν των ορίων των τεμαχίων 6 και 10, όπου έχουν εντοπιστεί για σκοπούς ερευνητικής γεώτρησης ελπιδοφόροι στόχοι.

Με βάση και μέρους των στοιχείων που συλλέχθηκαν από το νορβηγικό «DEEP HELDER», όσο και αυτών των προηγούμενων εξιδεικευμένων ερευνών με το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo», ετοιμάστηκαν και οι μελέτες για την περίπλοκη διαδικασία εξέτασης και έκδοσης των περιβαλλοντικών και άλλων αδειών.

Ενώ εμείς στην Κύπρο θα αναμένουμε γεώτρηση με γεώτρηση τα αποτελέσματα, παράλληλα με την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, οι εταιρείες – κολοσσοί των υδρογονανθράκων προχωρούν πάρα πέρα και ετοιμάζουν τη στρατηγική τους για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εντός του 2019, η ExxonMobil διέθεσε σημαντικά κονδύλια για την αγορά σεισμογραφικών δεδομένων για άλλα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, περιλαμβανομένων αυτών του τεμαχίου «12». Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι επίσης εντός του 2019, έναντι σημαντικής δαπάνης απέκτησε σεισμογραφικά της Κυπριακής ΑΟΖ και άλλη πολύ μεγάλη –ευρωπαϊκή– εταιρεία του τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα πάντα με το «Φιλελεύθερο», όλα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για να ξεκινήσουν οι επόμενες εννέα γεωτρήσεις. Οι έξι από αυτές θα γίνουν από την κοινοπραξία TOTAL-ENI. Άλλες – τουλάχιστον δύο– θα γίνουν από την ExxonMobil – Qatar Petroleum στο κοίτασμα «Γλαύκος» και θα είναι επιβεβαιωτικές, με προσδοκίες για διαπιστώσεις που θα αυξήσουν ελαφρά τους αριθμούς που αφορούν τον «Γλαύκο», αλλά και θα προετοιμάσουν για εκμετάλλευσή του. Η εν λόγω κοινοπραξία θέλει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό με τις τεχνικές παραμέτρους του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10, ώστε να θέσει επι τάπητος και την επεξεργασία στρατηγικής ανάπτυξης και εμπορίας του κοιτάσματος.

Οι δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Γλαύκος» θα πρέπει να αναμένονται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2020. Μεταξύ άλλων, είναι αναμενόμενο ότι οι δύο συγκεκριμένες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ θα συνδυαστούν για επιχειρησιακούς λόγους και με τη γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της Αιγυπτιακής ΑΟΖ του οποίου τα δικαιώματα έχει η ExxonMobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available