Ενοχος ο Κόσμπι στις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης της ομογενούς Κώνσταντ (βίντεο)

Ο κ. Μπιλ Κόσμπι διακρίνεται στη μέση. (AP Photo/Matt Slocum, FILE)

ΝΟΡΙΣΤΑΟΥΝ. Ο ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι (Bill Cosby) κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες πως νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά την ομογενή, Αντρεα Κώνσταντ (Andrea Constand). Ο κ. Κόσμπι είναι ο πρώτος «αστέρας» της εποχής του κινήματος #MeToo που βρίσκεται ένοχος ενώπιον δικαστηρίου για μία τέτοια υπόθεση.

Ο δικηγόρος του κ. Κόσμπι είπε πως «η μάχη δεν τελείωσε». Ο κ. Tom Mesereau, επεσήμανε ότι ο ηθοποιός θα ασκήσει έφεση στην καταδίκη του σε τρεις κατηγορίες σχετικά με το περιστατικό επίθεσης. Κάθε μία από αυτές μπορεί να επιφέρει μέγιστη ποινή έως και 10 χρόνια φυλάκιση, δηλαδή ο κ. Κόσμπι μπορεί να καταδικαστεί έως και σε 30 χρόνα φυλάκιση. Σε κάθε περίπτωση οι ποινές θα αποφασιστούν από τον δικαστή σε 60 με 90 ημέρες.

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας ο κ. Κόσμπι ήταν αμίλητος, αλλά λίγο αργότερα ξέσπασε χαρακτηρίζοντας «μ…α» τον περιφερειακό εισαγγελέα Κέβιν Στιλ όταν εκείνος ζήτησε την άμεση προφυλάκιση του ηθοποιού επειδή έκρινε ότι είναι ύποπτος φυγής. Ο ηθοποιός αρνήθηκε ότι διαθέτει αεροπλάνο και φώναξε «Τον βαρέθηκα πια»!.

Ο δικαστής αποφάσισε ότι ο κ. Κόσμπι μπορεί να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποινής του.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας έγινε δεκτή με ζητωκραυγές από το κοινό, ενώ κάποιες από τις γυναίκες που τον είχαν κατηγορήσει και βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα ξέσπασαν σε λυγμούς. Η η κ. Κώνσταντ παρέμεινε ψύχραιμη, στη συνέχεια αγκάλιασε την δικηγόρο της και τα άλλα μέλη της πολιτικής αγωγής.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη!», αναφώνησε η δικηγόρος Γκλόρια ‘Ολρεντ, διάσημη για την υπεράσπιση θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε έπειτα από την επανάληψη της δίκης του κ. Κόσμπι, κάτι το οποίο οι εισαγγελείς έκριναν απαραίτητο προκειμένου να καταθέσουν πέντε ακόμη γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές είπαν ότι ο επί 54 χρόνια παντρεμένος ηθοποιός τις νάρκωσε και τις βίασε. Μάλιστα μια από αυτές τον ρώτησε κλαίγοντας: «Θυμάστε, έτσι δεν είναι κ. Κόσμπι;».

«Εληξε ο χρόνος που ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να γλιτώσει από τη δικαιοσύνη. Επιτέλους έφτασε η ώρα που θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του», είπε ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας Στιούαρτ Ράιαν.

Η επανάληψη της δίκης του κ. Κόσμπι πραγματοποιήθηκε με φόντο το κίνημα #MeToo, στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται ισχυροί άνδρες μεταξύ των οποίων ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο παρουσιαστής του «The Today Show» Ματ Λάουερ, ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι και ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Αλ Φράνκεν.

Οι ένορκοι είπαν ότι όλοι ήταν ενήμεροι για το κίνημα #MeToo, αλλά πριν ακόμη ξεκινήσει η δίκη είχαν δηλώσει ότι δεν θα επηρεάζονταν από αυτό. Οι συνήγοροι του κ. Κόσμπι κατέκριναν το κίνημα λέγοντας ότι ο πελάτης τους έπεσε θύμα του και συγκρίνοντάς το με λιντσάρισμα ή με κυνήγι μαγισσών.

Καθώς τον περασμένο χρόνο, το σώμα των ενόρκων δεν κατόρθωσε να φθάσει σε ετυμηγορία ομοφώνως επί καμίας από τις κατηγορίες έπειτα από συνεδρίαση 50 ωρών, η δίκη Κόσμπι επαναλήφθηκε τώρα με τους εισαγγελείς να έχουν αυτή τη φορά περισσότερα «όπλα» στη διάθεσή τους.

Οι μαρτυρίες άλλων γυναικών βοήθησαν τις εισαγγελικές αρχές να υποστηρίξουν ότι ο Κόσμπι συνιστούσε απειλή για τις γυναίκες πολύ προτού γνωρίσει την Κώνσταντ. Στην πρώτη δίκη του Κόσμπι μόλις μια ακόμη γυναίκα είχε καταθέσει εις βάρος του ηθοποιού.

Η νέα υπερασπιστική του ομάδα, υπό τον δικηγόρο του Μάικλ Τζάκσον, τον Τομ Μεσερό, υιοθέτησε μια επιθετική υπερασπιστική γραμμή εις βάρος τόσο της Κόνσταντ, την οποία χαρακτήρισε «παθολογική ψεύτρα», όσο και των υπόλοιπων γυναικών.

Η Καθλίν Μπλις από την ομάδα του Μεσερό είπε ότι οι ενάγουσες είχαν κατασκευάσει την ιστορία τους επιδιώκοντας χρήματα και δημοσιότητα. «Είναι από τις γυναίκες εκείνες που κλείνουν σπίτια», υποστήριξε.

Ο ίδιος ο ηθοποιός πάντως είχε παραδεχτεί στο παρελθόν τις κατηγορίες για χρήση ναρκωτικών και εξωσυζυγικές σχέσεις.

Σε κατάθεσή του πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία για την αγωγή που είχε ασκήσει εναντίον του η Κώνσταντ, η οποία τελικά έληξε με οικονομικό διακανονισμό μεταξύ τους το 2006, ο Κόσμπι είχε παραδεχτεί ότι έδινε ναρκωτικά σε γυναίκες για να κάνουν σεξ μαζί του, με «τον ίδιο τρόπο που κάποιος θα έλεγε ‘θα σε κεράσω ένα ποτό’ ».

Είχε επίσης παραδεχτεί ότι έδωσε χάπια στην Κώνσταντ πριν από την συνεύρεσή τους λέγοντας ότι επρόκειτο για το φάρμακο Benadryl για τις αλλεργίες και το κρυολόγημα, το οποίο πωλείται χωρίς συνταγή και ότι της έδωσε τρία χάπια για να την βοηθήσουν να χαλαρώσει.

Με πληροφορίες από ΑΡ, Reuters, AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available