Εντονες αντιδράσεις στο Μόντρεαλ για το πανήγυρι «Η ελληνική φλόγα» που ματαιώθηκε

Η ακύρωση του πανηγυριού του Ευαγγελισμού προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στους ομογενείς του Μόντρεαλ. Φωτογραφία: Youtube/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΤΡΕΑΛ.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε στην παροικία του Μόντρεαλ, από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά, η ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας περί ματαίωσης φέτος του καθιερωμένου πανηγυριού του Ευαγγελισμού «Η ελληνική φλόγα», στην περιοχή του Παρκ Εξτένσιον.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, πρώτα από τον «Ε.Κ.», μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας έγιναν δέκτες τηλεφωνημάτων διαμαρτυρίας από δεκάδες ομογενείς που αφ’ ενός θεωρούσαν ότι η ενημέρωση της Κοινότητας έγινε καθυστερημένα και αφ’ ετέρου δεν δέχονταν ως αφορμή ακύρωσης του πανηγυριού, «τους λόγους ασφάλειας».

Το απόγευμα της Παρασκευής ο «Ε.Κ.» δέχθηκε καταγγελίες από καταστηματάρχες της περιοχής του Παρκ Εξτένσιον που έλεγαν ότι μέρος της ευθύνης για την ακύρωση του πανηγυριού επιμερίζεται -χωρίς αμφιβολία- στην Ελληνική Κοινότητα, καθώς αντίστοιχες εκδηλώσεις άλλων εθνικών κοινοτήτων πήραν κανονικά άδεια για να φιλοξενηθούν σε δημόσιους ανοικτούς χώρους, χωρίς να υπάρχει επίκληση «αυστηρών μέτρων» και «νέων δεδομένων» από τις τοπικές δημοτικές και αστυνομικές αρχές.

Αποψη που φαίνεται να ενισχύεται και από απάντηση -στην κοινωνική δικτύωση- της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος, η οποία ανέφερε ότι ο «πραγματικός λόγος ματαίωσης του πανηγυριού του Ευαγγελισμού δεν σχετίζεται με τον δήμο» ο οποίος ήταν έτοιμος να εκδώσει άδεια στην περίπτωση που η αίτηση κατατίθετο εγκαίρως.

«Το πανηγύρι του Ευαγγελισμού ‘La Flamme Hellenique’ αναστέλλεται για λόγους ασφαλείας. Ακολουθώντας τα τελευταία γεγονότα σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, η Αστυνομία της πόλης του Μόντρεαλ εξέδωσε εγκύκλιο ασφαλείας, αυστηροποιώντας τα μέτρα ασφαλείας για εκδηλώσεις που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους», ανέφερε στην ανακοίνωσή της την Πέμπτη η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ.

Προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση με τα πανηγύρια της Νότιας Ακτής και του Λαβάλ, το πανηγύρι του Ευαγγελισμού γίνεται σε δημόσιο χώρο, επί της οδού St.Roch και των κάθετων σε αυτήν οδών, γεγονός που κάνει αδύνατη την τήρηση των νέων κανόνων ασφαλείας. Οπως γίνεται άμεσα κατανοητό, όλη αυτή η αλλαγή μας κατέλαβε εξαπίνης και ο περιορισμένος χρόνος που μας δόθηκε για να προσαρμοστούμε και να εξασφαλίσουμε τη απαραίτητη άδεια ήταν μηδαμινός».

Η ανακοίνωση αυτή δεν φάνηκε να πείθει τη μεγάλη πλειονότητα των ομογενών του Μόντρεαλ.
Το απόγευμα της Παρασκευής , με νέα ανακοίνωσή της, η Ελληνική Κοινότητα ανέφερε ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο του Λαβάλ της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Αυγούστου, πανηγύρι με σουβλάκια και πλούσια ελληνική μουσική στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού. Σας περιμένουμε με τις οικογένειες και τους φίλους σας, για να γιορτάσουμε μαζί τη μεγάλη μέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *