Εντός του 2014 ο διαγωνισμός για το νέο κυπριακό Μουσείο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα).- Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι «η προκήρυξη του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας αναμένεται να γίνει εντός του 2014, εφόσον εγκριθούν πιστώσεις στον Προϋπολογισμό του 2015 για τις δαπάνες που θα απαιτηθούν για καταβολή της αμοιβής των οκτώ συμμετεχόντων στο δεύτερο στάδιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, για την απονομή των βραβείων, και τα έξοδα και αμοιβές της Κριτικής Επιτροπής».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για το «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο» που διοργάνωσε η ομάδα «Φίλοι της Λευκωσίας» ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε «με πιστώσεις που έχουν πρόσφατα αποδεσμευθεί κατόπιν απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για την προώθηση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, έγινε μετάφραση των εγγράφων που έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων στα αγγλικά».

Πρόσθεσε ότι «παράλληλα προωθήθηκε Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων για τη σύσταση της Κριτικής Επιτροπής για τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, στην οποία θα συμμετέχουν και δύο αρχιτέκτονες εγνωσμένου κύρους από το εξωτερικό».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές σε δύο διεθνούς κύρους αρχιτέκτονες, ο ένας εκ των οποίων έχει ήδη απαντήσει καταφατικά και αναμένεται η απάντηση του δεύτερου».

Ευχήθηκε ότι «σύντομα θα μπορούμε να έχουμε τη χαρά να επισκεπτόμαστε και τα τρία κτήρια ορόσημα για τον αρχαιολογικό μας πλούτο: το πρώτο μουσείο της Κύπρου που διαμορφώθηκε πρόχειρα το 1889 σε πλινθόκτιστη παραδοσιακή οικία στην οδό Βικτωρίας στην περιοχή της Πύλης Πάφου, εντός της σημερινής νεκρής ζώνης, το σημερινό νεοκλασικό κτήριο του Κυπριακού Μουσείου, εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Κύπρου, που ξεκίνησε να κτίζεται το 1907, και το μελλοντικό κτήριο του Κυπριακού Μουσείου το οποίο ευελπιστούμε να ανεγερθεί στο άμεσο μέλλον».

Δίνοντας περαιτέρω στοιχεία για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό είπε ότι «η διαδικασία του θα διέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς που έχουν καθοριστεί από την Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων και την ΟΥΝΕΣΚΟ».

Πρόσθεσε ότι  «ο Διαγωνισμός θα προκηρυχθεί με νέα διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά στάδια: το πρώτο στάδιο θα αφορά την υποβολή σκαριφημάτων ενώ το δεύτερο, την επιλογή οκτώ συμμετεχόντων για υποβολή προσχεδίων».

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο, διαχρονικό δημόσιο κτήριο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην περιοχή ανέγερσης του σε βάθος χρόνου διότι η αρχιτεκτονική είναι θεμελιώδες στοιχείο της ιστορίας, του πολιτισμού και του πλαισίου ζωής μας και αποτελεί μια από τις βασικές καλλιτεχνικές εκφράσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και συγκροτεί την κληρονομιά του αύριο».

Δίνοντας το στίγμα για το πώς θα προσομοιάζει το κτήριο που θα στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «η  αισθητική του νέου κτηρίου του Μουσείου πρέπει να είναι ξεχωριστή και πολύ ψηλού επιπέδου ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι η σωστή ανάδειξη του κτηρίου του Νέου Μουσείου μέσω των όψεων του (θεωρούνται εξίσου σημαντικές όλες οι όψεις του κτηρίου)».

Ανέφερε ότι «ο εσωτερικός σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η δομή, η διάρθρωση, η σύνδεση και η κατανομή των χώρων ανά επίπεδο και των επιπέδων μεταξύ τους, πρέπει να διασφαλίζουν τη μέγιστη λειτουργικότητα, την εύκολη πρόσβαση ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, την αίσθηση άνεσης και τη φιλική χρήση τους από το προσωπικό και το κοινό».

Τονίζεται ακόμη, συνέχισε ο κ. Μητσόπουλος, «η σπουδαιότητα της εξωτερικής διαμόρφωσης, των χώρων στάθμευσης, του οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων, του περιβάλλοντα χώρου, των προσβάσεων των πεζών από και προς τους υπαίθριους και υπόγειους χώρους στάθμευσης και της ορθής και ασφαλούς διακίνησης τροχοφόρων».

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «βάσει των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, σε μέρος του τεμαχίου που θα ανεγερθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία, προγραμματίζεται να ανεγερθούν, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και άλλες κτηριακές αναπτύξεις».

Πρόσθεσε ότι «το μέγεθος τους θα καθοριστεί από το πλαίσιο των πολεοδομικών δεδομένων που θα εφαρμοστούν, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες» διευκρινίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η χωροθέτηση, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των αναπτύξεων αυτών, θα γίνει με τρόπο που να μην συγκρούεται ή να επηρεάζει τον συμβολικό χαρακτήρα ή την ταυτότητα του Μουσείου».

Οικονομοτεχνική μελέτη

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, οικονομοτεχνική μελέτη την οποία θα συμβουλευθούν τα αρμόδια τμήματα για να διαπιστωθεί κατά πόσο μια τέτοια σύμπραξη θα είναι όχι μόνο οικονομικά συμφέρουσα για το κράτος αλλά και εάν θα διασφαλίσει την ποιοτική προβολή και προστασία του πολιτισμού μας».

Για τον αρχιτέκτονα που θα επιλεγεί και θα του απονεμηθεί το Πρώτο Βραβείο ανέφερε ότι «θα κληθεί να αναπτύξει τη μελέτη της αρχιτεκτονικής του πρότασης και να ετοιμάσει προδιαγραφές  που θα αποτελέσουν μέρος των εγγράφων διαγωνισμού για την επιλογή του ανάδοχου που θα μελετήσει, κατασκευάσει και συντηρήσει το κτήριο και θα  συνάψει, επίσης, σύμβαση με τον ανάδοχο ως υπεύθυνος της ομάδας του έργου, για την τελική μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής του έργου».

Εξήγησε ότι «η ομάδα έργου του αναδόχου είναι που θα εκπονήσει την τελική αρχιτεκτονική μελέτη, την πλήρη στατική και αντισεισμική μελέτη, τη μηχανολογική και ηλεκτρολογική μελέτη και τις μελέτες ειδικοτήτων».

Καταλήγοντας είπε ότι «στις δύσκολες περιόδους οικονομικής κρίσης που διανύουμε, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η προστασία, η μελέτη και η προβολή των πολιτιστικών μας αγαθών, της ιστορίας και του πολιτισμού μας, αποτελούν ένδειξη δημιουργικής ζωής, πνευματικής καλλιέργειας αλλά και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available