Απεβίωσε στις ΗΠΑ ο επίσκοπος Κισούμου και Δυτικής Κένυας κυρός Αθανάσιος

Ο αείμνηστος Επίσκοπος Κισούμου Αθανάσιος ο οποίος απεβίωσε στο Γούστερ της Μασαχουσέτης όπου νοσηλευόταν σε νοσοκομείο κατά τις περασμένες εβδομάδες. Φωτογραφία Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου ο Επίσκοπος Κισούμου Αθανάσιος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο οποίος διακονεί στην Κένυα.

Ο αείμνηστος ιεράρχης νοσηλευόταν επί αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο του Αγίου Βικεντίου στην πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης, σε σοβαρή κατάσταση λόγω βαριάς μορφής πνευμονίας. Στο πλευρό του βρισκόταν ο Επίσκοπος Νιέρι και Ορους Κένυας Νεόφυτος, επίσης της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, τέλεσε στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Επισκόπου Αθανασίου, παρουσία Ιεραρχών του Θρόνου και της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο αείμνηστος Επίσκοπος Κισούμου και Δυτικής Κένυας Αθανάσιος (Amos Akunda Masaba), γεννήθηκε στο Ebusitatsi Ebukhubi της Bunyore Δυτικής Κένυας. Φοίτησε στο Mundecheyo Primary and Mill Hill Catholic High Scool, στην Ιερατική Σχολή «Μακάριος Γ’» και στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης στις ΗΠΑ. Επίσης, τυγχάνει Διδάκτωρ Θεολογίας (DTH) από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής (UNISA).

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 12 Απριλίου 1998 από τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και Πρεσβύτερος στις 25 Ιουλίου 2002, από τον ίδιο Αρχιερέα ως Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. Αρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2010 από τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Δαμασκηνό.

Υπηρέτησε στην Μητρόπολη Κένυας, στην Μητρόπολη Βοστώνης και στην Ιεραποστολή της Νοτίου Αφρικής. Επίσης, Λέκτορας Τελετουργικής, Πατρολογίας, Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και Οικουμενισμού στην Πατριαρχική Ιερατική Σχολή της Κένυας «Μακάριος Γ’». Ηταν μέλος του Συνδέσμου Θεολογικών Ινστιτούτων της Ανατολικής Αφρικής (Assosiation of the Theological Institutions of Eastern Africa (ATIEA).

Την 24η Νοεμβρίου 2015, τη προτάσει του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’, εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επίσκοπος της νεοσυσταθείσης Επισκοπής Κισούμου και Δυτικής Κένυας, ενώ χειροτονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2015.

Ο μακαριστός Επίσκοπος Αθανάσιος διακρινόταν για την ευσέβειά του, την ταπείνωση του και την μαθητεία του της ελληνικής γλώσσας και υμνολογίας.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Επισκοπής Κισούμου και Δυτικής Κένυας ορίσθηκε Μητροπολίτης Ναϊρόμπης Μακάριος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available