Εξι Τουρκοκύπριοι στις Ευρωεκλογές με τον συνδυασμό «Γιασεμί»

Επικεφαλής του συνδυασμού είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ (τρίτος από αριστερά) που μαζί με τους άλλους υποψηφίους καταγγέλλουν την τουρκική κατοχή (Φωτογραφία: Εκλογικός συνδυασμός «Γιασεμί»).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη, «είτε βραδιάζει, είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί», ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ με τον συνδυασμό «Κίνημα Γιασεμί», διεκδικεί με άλλους Τουρκοκύπριους έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Είμαστε έξι Κύπριοι που μιλούμε τουρκικά και είμαστε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατερχόμαστε υποψήφιοι για να αποκαλύψουμε τι συμβαίνει πραγματικά. Το νησί μας βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας», τόνισε στην δήλωση του, ο εκδότης και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ.

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου όλοι οι υποψήφιοι έκαναν λόγο για την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, ενώ τόνισαν πως βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο για να βροντοφωνάξουν πως η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους.

Οι έξι υποψήφιοι του συνδυασμού «Κίνημα Γιασεμί» είναι, ο εκδότης και δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Ιμπραχίμ Αζίζ, ο πολιτικός ακτιβιστής και πρόεδρος της οργάνωσης «Ένωση Κυπρίων» Οζ Καραχάν, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Λέϊλα Χουσεϊν Κιράλπ, ο καθηγητής οικονομικών Ζεκί Μπεσικτεπελι και η συγγραφέας και δημοσιογράφος Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλερ.

«Τασσόμαστε υπέρ μιας Κύπρου ολικής και αδιάσπαστης και όχι απλώς ενωμένης. Θέλουμε μια Κύπρο χωρίς σύνορα, που δεν θα χωρίζεται σε τουρκική και ελληνική περιοχή. Υποστηρίζουμε λύση που αποκλείει τα δύο κράτη, τη διχοτόμηση. Δεν είμαστε αντίθετοι με μια ομοσπονδιακή λύση, αλλά βλέπουμε την ομοσπονδία ως μέσο δημιουργίας μιας ενιαίας Κύπρου και όχι ως εφαλτήριο για χωριστά κράτη. Και η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά αντίθετα με αυτό που συζητείται τώρα, ήταν μια περιφέρεια και όχι δικοινοτική. Η Κύπρος είναι μια και αδιαχώριστη. Είναι παραλογισμός να ζητείται η δημιουργία δύο χωριστών χωρών σε ένα νησί. Όσοι υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση και στις δύο πλευρές του νησιού, πρέπει να διευκρινίσουν το περιεχόμενο της και να μιλήσουν ξεκάθαρα, ειδικά για το θέμα του τερματισμού των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο μανιφέστο του «Γιασεμιού».

Μάλιστα, στο μανιφέστο, εκφράζεται η θέση πως η φωνή από τα κατεχόμενα όσων αντιστέκονται στην καταπίεση της Τουρκίας δεν ακούγεται στη διεθνή σκηνή και ότι οι πολιτικοί που αποστέλλονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο δεν παρουσιάζουν την πραγματικότητα.

«Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που κατερχόμαστε ως υποψήφιοι με το Κίνημα Γιασεμί. Αποτελεί χρέος μας να καταγγείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο την πραγματικότητα που ζούμε στην Κύπρο», αναφέρουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available