Εξωραΐζοντας την πραγματικότητα

AP Photo/Yorgos Karahalis.

Είναι ίδιον των κυβερνώντων να επιδιώκουν να εξωραϊζουν την εικόνα των κοινωνιών που διαφεντεύουν. Πολλές γωνίες της σκληρής πραγματικότητας σμιλεύονται στο πλαίσιο της επικοινωνίας και του πολιτικού παιχνιδιού, όχι βέβαια, μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Το πρόβλημα όμως με την πραγματικότητα είναι πως είναι αμείλικτη.

Είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό διαβάζοντας την έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία η ελληνική μεσαία τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Περίπου 700.000 άνθρωποι (τρομακτικό ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας είναι κοντά στα 11 εκατομμύρια) βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αυξημένο κίνδυνο φτωχοποίησης ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή, που η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για «υπεραπόδοση της Οικονομίας» (όπως έχει βαπτιστεί η υπερφορολόγηση) και «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» ως «απτή απόδειξη» ότι η Οικονομία βρίσκεται σε «τροχιά ανάπτυξης».

Αν θέλαμε να υιοθετήσουμε ένα σκωπτικό ύφος θα λέγαμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι εξακολουθούν να περνάνε δύσκολα μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήρθε. Το θέμα όμως είναι πάρα πολύ σοβαρό για να αντιμετωπιστεί με σκωπτικό τρόπο.

Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η κυβέρνηση. Αντί να αναλώνεται στο φαίνεσθαι και σε διάφορα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, θα έπρεπε να ρίξει το βάρος της στο πώς θα επανεκκινήσει την ελληνική Οικονομία.

Οι μεγαλοστομίες για «επενδύσεις» την ίδια στιγμή που στην πράξη δεν γίνεται τίποτα (οι βαλτωμένες υποθέσεις του Ελληνικού και του ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική είναι γνωστές τοις πάσι) δεν οδηγούν πουθενά. Ούτε οδηγούν πουθενά οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις στην ΕΡΤ – παρά μόνο, βέβαια, στην ενίσχυση του κομματικού στρατού.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι βαθιά βουτηγμένη μέσα στην κρίση και μάλιστα σε μια περίοδο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημειώνουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Με το να συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση να εξωραϊζει την σκληρή πραγματικότητα το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να έχει (μεγαλύτερο) πρόβλημα η ελληνική κοινωνία και μάλιστα τα πιο αδύναμα μέλη της, και όχι βέβαια η ίδια η πραγματικότητα. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το συνειδητοποιούν. Υποπτευόμαστε όμως, δυστυχώς, ότι δεν τους ενδιαφέρει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *