Επίθεση του Ρόμνεϊ στον Τραμπ με άρθρο γνώμης στην «WP»

O κ. Ρόμνεϊ και ο κ. Τραμπ το Νοέμβριο του 2016 (AP Photo/Carolyn Kaster, FILE).

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σφοδρή επίθεση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2012, Μιτ Ρόμνεϊ, με άρθρο του στην εφημερίδα «Washington Post».

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε διατελέσει κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και σήμερα Πέμπτη ορκίζεται ομοσπονδιακός γερουσιαστής της Γιούτα (Ρεπουμπλικανός), κρίνει ότι ο Τραμπ με τον τρόπο που κυβερνάει τη χώρα προκαλεί απογοήτευση σε όλον τον Κόσμο.

Ο Ρόμνεϊ ξεκινάει το άρθρο του κάνοντας αναφορά σε γεγονότα της προεδρίας Τραμπ του τελευταίου μήνα.

«Ο διορισμός ανθρώπων με ελάχιστη εμπειρία σε κορυφαίες θέσεις, η εγκατάλειψη συμμάχων που αγωνίζονται στο πλευρό μας, και ο ασυλλόγιστος ισχυρισμός του Προέδρου ότι η Αμερική ήταν για καιρό το ‘κορόιδο’ στις διεθνείς υποθέσεις αποτελούν τον ορισμό της προεδρίας του», έγραψε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος αντέδρασε στο άρθρο αυτό με ανάρτησή του στο τουίτερ γράφοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος είχε μια μεγάλη νίκη, ενώ εκείνος (ο Ρόμνεϊ) είχε χάσει – ήταν μια αναφορά στην ήττα του Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές του 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα. «Θα προτιμούσα ο Μιτ Ρόμνεϊ να εστίαζε την προσοχή του στην ασφάλεια των συνόρων και σε τόσα άλλα πράγματα στα οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμος», έγραψε ο Τραμπ.

Στο άρθρο του, εξάλλου, ο Ρόμνεϊ υποστηρίζει ότι ο απολογισμός της προεδρίας του Τραμπ, της «συμπεριφοράς του τα τελευταία δύο χρόνια», αποτελεί την «απόδειξη» ότι ο Τραμπ δεν μπόρεσε να ανέλθει στο ύψος των περιστάσεων, να περιβληθεί «το κύρος που συνεπάγεται το αξίωμά του».

Πολλοί ερμήνευσαν το άρθρο του Ρόμνεϊ ως προαναγγελία της διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών απέναντι στον Τραμπ. Δεν είναι ακόμη σαφές το εάν ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει κάποια σοβαρή πρόκληση το 2020 ή εάν θα εξασφαλίσει εύκολα το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ώστε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, κατά την άγραφη πολιτική παράδοση.

Ο Τραμπ υποστήριξε τον Φεβρουάριο την διεκδίκηση από μέρους του Ρόμνεϊ μιας έδρας γερουσιαστή στη Γιούτα.

Κατά τη διάρκεια της ασυνήθιστα σκληρής εσωκομματικής μάχης στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών το 2016, οι δύο τότε αντίπαλοι είχαν ανταλλάξει βαρείς χαρακτηρισμούς.

Ο Τραμπ πάντως φέρεται να «εξέτασε» για βραχύ χρονικό διάστημα μετεκλογικά -παρά τις συγκρούσεις τους- το ενδεχόμενο να ονομάσει τον Μιτ Ρόμνεϊ υπουργό Εξωτερικών.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Ρόμνεϊ τόνισε ότι σκοπεύει να «τοποθετείται δημόσια» εναντίον «δηλώσεων ή πράξεων» του Τραμπ που θεωρεί «διχαστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές, αντιμεταναστευτικές, διχαστικές ή καταστροφικές για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο Ρόμνεϊ έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα την ελευθερία του Τύπου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο Πρόεδρος επιτίθεται σε ΜΜΕ που χαρακτηρίζει «εχθρό του λαού».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available